Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

12 juni 2017
Vincent

Een oude en een jonge monnik

4 mins

Een oude en een jonge monnik zijn aan het reizen en komen aan bij een rivier waar ze een jonge vrouw zien staan. Zij vraagt hen of ze haar kunnen optillen om de rivier over te steken. De jonge monnik twijfelt, terwijl de oudere monnik de vrouw inmiddels op zijn schouders zet en haar over het water helpt. Ze bedankte de oude monnik en vervolgde haar weg. De monniken reisden verder, maar de jongere monnik was de rest van de dag aan het peinzen over wat er gebeurde. Hij vroeg zich af hoe het mogelijk was dat de oude monnik dit had toegestaan, terwijl de spirituele richtlijnen toch duidelijk voorschrijven dat een man geen lichamelijk contact dient te hebben met een vrouw.

Wanneer de jonge monnik niet meer volhoud om stil te zijn, vraagt hij het de oude monnik: “Hoe heeft u dit kunnen doen? U weet toch dat lichamelijk contact niet toegestaan en toch heeft u de vrouw op uw schouders meegedragen?!” De oude monnik luistert en zegt stil, “Ik heb haar aan de andere kant van de rivier gelaten. Jij draagt haar in je hoofd al de hele middag en avond met je mee.”

Mindfulness: leven in het hier en nu

Mindfulness is erop gericht om volledig in het heden te kunnen zijn. Zonder oordeel, zonder verwachtingen. Om dit te kunnen doen moeten we uit ons hoofd komen. Uit het hoofd waar allerlei mentale constructies huisvesten die we verleden of toekomst noemen. Wanneer we uit ons hoofd zijn kunnen we alleen nog maar in het hier en nu zijn. Er is geen andere mogelijkheid. Nu lijkt mindfulness eenvoudig: gewoon leven in het hier en nu, met openheid en zonder oordeel. Toch besteden we 80% van onze tijd aan het leven in de toekomst of in het verleden.

Wat te doen tegen stress?

Wat doe je als je in gedachten bent? Grote kans dat je bijvoorbeeld over een situatie of gebeurtenis van vandaag, gisteren, vorige week of zelfs maanden of jaren geleden aan het nadenken bent. Of, wanneer je met je hoofd in de toekomst zit, je bent aan het bedenken wat je gaat eten, wie je gaat zien vandaag of wat je gaat doen. Of morgen, volgende week of over een aantal maanden.  We zijn voortdurend allerlei films aan het afspelen van gebeurtenis die al hebben plaatsgevonden of die nog moeten plaatsvinden. Ruzies, meningsverschillen, plannen, mensen, activiteiten, het zijn allemaal zaken die in het verleden of de toekomst liggen. Stress, je zorgen maken, boos worden of verdrietig zijn, het zijn de gevolgen van ons brein dat niet in het hier-en-nu is.

Je kunt het vergelijken met een pendel of slinger. Voortdurend aan het zwaaien van de ene kant, het verleden, naar de andere kant, de toekomst. Maar zelden komt het precies in het midden, het hier en nu. Onze geest haalt ons voortdurend uit het heden en naar verleden of toekomst. En dan begint de stress, de zorgen, de angst, de boosheid en het verdriet. Dan beginnen de gedachten over wat er kan gebeuren, wat er zou moeten gebeuren of wat er is gebeurd. Met mindfulness zijn we in staat om terug te komen naar het hier en nu, een plek waar er volledige rust en balans is. Waar alles goed is, zonder behoefte aan meer of minder, of anders.

Mindfulness is een vaardigheid voor het leven. Eenmaal ontwikkeld zijn de vruchten oneindig en onbetaalbaar: emotionele vrijheid, innerlijke rust en kunnen genieten van wat het leven ons biedt.

Mindfulness opleiding bij UNLP

Wil jij ook leren hoe je in mindfulness kunt leven? Hoe je volledig in het hier-en-nu kunt zijn? Dit najaar starten er verschillende mindfulness trainingen onder leiding van Dr. Vincent van der Burg. Hij begeleidt je in het proces om uit het hoofd, in het nu te komen. Wil je alvast kennismaken met Vincent? Stuur hem nu een email: vincent@unlp.nl.