Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

30 september 2017
Vincent

Goede voornemens nakomen [Tips en technieken]

15 mins

Zo wil ik zijn

Iedereen heeft wel eens goede voornemens. De een wil stoppen met roken, de ander wil afvallen, gezonder eten of vaker ontspannen. De meeste mensen hebben wel een (vaag) idee over hoe ze eigenlijk zouden willen leven of wat voor mens ze eigenlijk zouden willen zijn.

Ik heb het geprobeerd

Toch zijn de meeste goede voornemens beperkt houdbaar. Vol goede moed doet iemand een ‘poging’, om er na een tijdje achter te komen dat het niet ‘gelukt’ is. “Ik heb het echt geprobeerd”, hoor je dan, “maar het is niet gelukt”. Dat is op zich best gek. Hoezo, het is niet gelukt? Je doet het of je doet het niet. Heel simpel zou je denken. Maar in de praktijk blijkt het niet zo simpel te zijn en hebben mensen vaak jarenlang dezelfde goede  voornemens.

Deze zomer ben ik slank

Debby wil al jaren afvallen. Elk jaar op 1 januari neemt ze zich voor dat ze dit jaar slank de zomer in zal gaan. Begin januari gaat het meestal goed. Ze gaat naar de sportschool en houdt zich keurig aan het nieuwste dieet. Op verjaardagen en feestjes kost het haar geen enkele moeite om lekkere hapjes te laten staan. Maar dan komt er een moment, meestal ergens begin februari, dat het mis gaat. Die ene kroket kan toch geen kwaad? Dat ene taartje moet toch kunnen? Ze heeft zo goed haar best gedaan…ze verdient wel iets lekkers, toch? En voor ze het weet is ze weer teruggevallen in haar oude eetpatroon en vindt ze elke week wel een excuus om niet naar de sportschool te gaan. Eind maart is alles weer bij het oude en die zomer koopt ze niet de bikini waar ze in december van droomde. Ze baalt van zichzelf en koopt een taartje om zichzelf te troosten. Het heeft toch geen zin meer, haar poging is mislukt. Denkt ze.

Waarom lukt het niet?

Hoe kan dat? Waarom is het voor mensen zo moeilijk om zich aan goede voornemens te houden? Er is niemand die tegen Debby zegt dat ze moet afvallen, het is iets wat ze zelf graag wil. En toch lukt het haar niet om vol te houden. Wat is hier aan de hand?

De een is de ander niet

Een belangrijke reden waarom het niet lukt om goede voornemens waar te maken is, dat mensen gewoontedieren zijn. Vaste patronen zijn niet makkelijk te doorbreken. Maar het kán wel. Er zijn immers ook talloze mensen die zich wel aan hun voornemens houden. Mensen die voor eens en altijd stoppen met een ongewenste gewoonte of zichzelf een nieuw, gewenst gedrag aanleren. Waarom lukt het de een wel en de ander niet?

Pijn/plezier principe

Het antwoord op die vraag ligt voor een belangrijk deel in wat we binnen NLP het ‘pijn/plezier principe’ noemen. Alles wat mensen doen (of laten) doen ze om pijn te vermijden of plezier op te zoeken. Van nature houden mensen niet zo van verandering. Je weet wat je hebt, je weet niet wat je krijgt als je verandert. Pas als de ‘pijn’ van het oude gedrag of het ‘plezier’ van het nieuwe gedrag groot genoeg is, dan raakt iemand gemotiveerd om te veranderen. Tot het moment dat de pijn minder wordt of het plezier (resultaat) te lang op zich laat wachten. De motivatie verdwijnt als sneeuw voor de zon en het oude gedrag keert weer vrolijk terug.

Haat/liefde voor de sportschool

Zo heb ik zelf jarenlang een haat/liefde verhouding gehad met de sportschool. Door alle NLP trainingen was ik mentaal in topconditie, maar aan fysieke training had ik van jongs af aan een enorme hekel. Maar ondanks mijn (beperkende) overtuiging dat sport nu eenmaal niets voor mij was, wilde ik dolgraag gaan. Dus begon ik vol goede moed aan een sportschoolavontuur, om er na een paar maanden weer heel geleidelijk mee te stoppen. Te druk, geen zin, blablabla, het ene excuus na het andere. Ik ken ze allemaal.

Nu is het genoeg!

Tot het moment dat ik besloot dat het genoeg was. Ik begon zo van mezelf te balen, dat het mij, als ervaren NLP trainer, niet lukte om dit aspect van mijn leven in te richten zoals ík wilde. De ‘pijn’ was groot genoeg om écht te willen veranderen. En dus ontwikkelde ik een manier van denken die mij ertoe zette om ook hierin leiding te geven aan mijn eigen denken, doen en voelen. Ik gebruikte mijn gedachten om mijn handelen te sturen en me ook over dit deel van mijzelf goed te voelen. En met succes! Tegenwoordig verheug ik me er zelfs op om te gaan. Het ‘plezier’ is groot genoeg om het vol te houden, ook als ik geen zin heb. Ook als ik moe ben. Ook als het regent en ook als ik het druk heb.

Ik zal je vertellen hoe ik het doe en hoop dat het je motiveert om datgene wat jij wilt veranderen in je leven voor eens en altijd voor elkaar te krijgen.

Ik bepaal wat ik geloof

Om te beginnen deed ik het nodige innerlijke werk. Ik ging op zoek naar de oorzaak van mijn overtuiging ‘sport is niets voor mij’. Dat bleek iets te zijn wat een sportleraar ooit tegen mij gezegd had toen ik nog heel jong was. Hij zei letterlijk: ‘Sommige mensen zijn sportief aangelegd, anderen niet. Jij duidelijk niet’. En ik geloofde dat toen. Immers, ik was klein en hij was groot; hij was de sportleraar dus hij zou het wel weten, dacht ik toen. Nu ben ik echter volwassen en kan ik mijn eigen overtuigingen kiezen. Ik koos ervoor voortaan te geloven dat sport wel degelijk iets voor mij is.*

Wie van de twee?

Daarna maakte ik twee innerlijke beelden: één van mezelf over een jaar als ik niet veranderde en één als ik dat wel deed. Het eerste beeld was een heel akelig beeld. Ik zag mezelf diep teleurgesteld zijn in mijzelf als persoon. Ik kon wel huilen als ik dit zo zag. Deze persoon wilde ik écht niet worden. Het tweede beeld was een heel mooi beeld. Ik zag mezelf trots en blij, dat het me eindelijk gelukt was iets te bereiken wat ik al zo lang wilde. Ik werd superblij van dit beeld. Dit was de persoon die ik wilde zijn. Van die twee beelden maakte ik een soort innerlijke foto’s, die ik naast elkaar op mijn kast met sportkleding plakte. Elke keer als ik geen zin had om te gaan, keek ik naar die foto’s en dacht: ‘welke van de twee wil ik zijn?’ De keuze was nooit moeilijk. Deze techniek wordt binnen NLP de Dickens techniek genoemd.

Soms heb je geen zin; nou èn?

Als laatste bedacht ik een affirmatie of mantra voor alle momenten dat ik geen zin zou hebben om te gaan. Uit ervaring weet ik dat die momenten altijd komen. Hoe graag je iets ook wilt, er komt altijd een moment dat je echt geen zin hebt om te doen wat nodig is. Daar kun je je maar beter van tevoren tegen wapenen. Vroeger had ik het al eens geprobeerd met positieve gedachten. Als ik geen zin had zei ik tegen mezelf: ‘Yeah, dit is leuk, dit wil ik, dit ga ik doen’. Maar voor mij werkte dat niet. Als ik echt geen zin had dan voelde dit alsof ik mezelf enorm in de maling nam. Dus besloot ik het nu anders aan te pakken. Als ik geen zin heb, dan erken ik dat ik geen zin heb, maar dat ik toch ga. Ik zeg dan tegen mezelf: ‘Ik heb echt geen zin, ik wil echt niet, maar ik ga toch. Kijk naar de twee foto’s…welke van de twee wil je worden?’ En dan ga ik. Zin of geen zin. En dat werkt. Ik hoef niet altijd zin te hebben, als ik maar ga. Ik hoef het niet te willen, als ik het maar doe.

Wat is belangrijk?

Uiteindelijk gaat het er niet om dat ik doe waar ik zin in heb, maar dat ik doe wat nodig is om iets dat ik BELANGRIJK vind te bereiken. Een bekende uitspraak is: ‘Als je weet WAAROM je iets doet, dan is bijna elke HOE te verdragen.’ En dat klopt.

Ik ben heel trots op mezelf dat ik iets doe wat ik nooit voor mogelijk had gehouden en dat gun ik iedereen. Ik hoop dat mijn stappenplan ook voor jou werkt en dat je jouw goede voornemens dit jaar uit gaat voeren.

Immers, een goed voornemen betekent dat je iets wilt, maar niet doet; leven zoals voor jou belangrijk is betekent dat je soms dingen doet die je niet wilt.

NLP en goede voornemens – De stappen:

  1. Onderzoek welke overtuiging jou in de weg staat om je voornemen uit te voeren. Kies ervoor voortaan te geloven dat het voor jou wel degelijk mogelijk is te bereiken wat je wilt.*
  2. Maak twee innerlijke beelden:
    Eén beeld van jezelf over een jaar als het je (weer) niet gelukt is. Maak het zo erg mogelijk, zorg dat je deze persoon echt niet wilt zijn.
    Eén beeld van jezelf over een jaar als het je wel gelukt is. Maak het zo mooi mogelijk, zorg dat je niets liever wilt dan deze persoon zijn.
  3. ‘Plak’ deze beelden in gedachten op een plek die te maken heeft met jouw voornemen, zodat je steeds moet kiezen wie je wilt zijn.
  4. Bedenk een mantra/affirmatie voor moeilijke momenten. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb geen zin, maar ik ga toch (want ik wil beeld 2 worden).’Of ‘Ik heb nu heel veel zin in …. (taart, een sigaret), maar ik kies voor iets anders (want ik wil beeld 2 worden).
  5. Geef jezelf regelmatig een compliment omdat je bezig bent te worden wie je wilt zijn en te leven zoals je wilt leven ?

Tip: gebruik de Dickens-techniek

Goede voornemens nakomen kan heel eenvoudig zijn. De techniek die daarvoor zorgt is gebaseerd op een verhaal van Charles Dickens. Ook dit jaar zal de film ‘A Christmas Carol’ ongetwijfeld weer op de televisie verschijnen. Deze film gaat over de oude en verbitterde vrek Ebenezer Scrooge, die zijn hele leven heeft ingericht op macht en geld. Hij heeft geen oog voor de mensen om hem heen. In de Kerstnacht wordt Scrooge bezocht door drie geesten. Ze nemen hem mee op een emotionele reis naar zijn verleden, heden en toekomst. Scrooge krijgt de verstrekkende consequenties te zien, te horen en vooral te voelen van het gedrag dat hij tot nu toe heeft vertoond. Scrooge ervaart ook wat er gebeurt als hij hetzelfde gedrag in de toekomst blijft vertonen. Na deze nacht gooit hij zijn leven radicaal om.

Het Kerstverhaal van Charles Dickens vormt de inleiding van de “Dickens Techniek”, die je leert in de NLP Practitioner Opleiding. Deze techniek wordt ingezet om de motivatie te activeren die nodig is om tot actie over te gaan. De Dickens techniek is gebaseerd op de ervaringen van Scrooge tijdens zijn huiveringwekkende reis in de Kerstnacht, wanneer de geest van de Toekomst hem laat zien hoe zijn leven eruit zal gaan zien, als hij zijn huidige gedrag en keuzes niet zal veranderen. De enorme pijn die dit bij Scrooge veroorzaakt, zorgt ervoor dat hij tot inkeer komt en open gaat staan voor andere keuzes. Keuzes die niet alleen tot meer voldoening, dankbaarheid en liefde in zijn eigen leven leiden, maar die ook het leven van de mensen om hem heen positief beïnvloeden.

Waarom stel je plannen en goede voornemens steeds uit? Waarom vermijd je dingen af te maken? Wat weerhoudt je ervan datgene te doen om jouw leven zo in te richten als je het had voorgesteld? Ook al weet je best dat het doen van bepaalde dingen (gezonder leven, stoppen met roken etc.) meer geluk en voldoening oplevert, handel je desondanks niet. De reden? Omdat je onbewust het uitstellen van het die dingen als minder pijnlijk ervaart dan het uitvoeren ervan.

Met je verstand kun je de beslissing nemen om de pijndrempel te nemen. Met je verstand weet je dat afvallen tot een betere gezondheid leidt. Ons gedrag wordt echter niet bepaald door ons verstand. Ons gedrag wordt gedreven door instinctieve reacties op pijn en plezier. Het zijn de associaties met pijn en plezier die we hebben vastgelegd in ons zenuwstelsel, die ons gedrag bepalen.

Als je écht heel graag af wilt vallen en je hebt er plezier in, dan lukt het wél om al die lekkere dingen laten staan en gezond gaan eten. Dan kun je wel ineens wél gaan sporten en je goede voornemens nakomen. Misschien heb je weleens ervaren dat je een gevoel kreeg van: en nu ga ik het doen! Wat gebeurde er? Je veranderde datgene wat je verbonden had met plezier of pijn. Er werd een nieuwe associatie gevormd.

Als je een blijvende verandering wilt, moet je pijn verbinden met jouw oude gedrag en plezier met jouw nieuwe gedrag.

De “pijnbeelden”, waarmee Scrooge werd geconfronteerd, waren dus een enorme stimulans om zijn gedrag en acties bij te sturen naar een leven met meer succes en geluk. De Dickens techniek zal je helpen om pijn heel sterk te associëren met je huidige gedrag en met alle negatieve gevolgen daarvan in de toekomst. En om plezier te associëren met het veranderen van je gedrag en positieve gevolgen daarvan in de toekomst.

 Goede Voornemens Nakomen Met De Dickens Techniek

1. Kies een specifiek gedrag dat je wilt veranderen. Bijv. ongezond eten, te laat naar bed, weinig contact met vrienden, roken. Kies bijvoorbeeld iets dat met je goede voornemens te maken heeft.

2. Visualiseer je leven zoals het nu is. Voel de gevolgen van je ongewenste gedrag, op het gebied van je relaties, gezondheid, je geluk. Hoe is je gezondheid? Waar heb je het meeste spijt van als gevolg van dit gedrag? In welke mate ben je een voorbeeld voor anderen? Hoe vaak heb je geen energie om iets te doen?

3. Stel je nu voor hoe het zou zijn om vijf jaar verder in de tijd te zijn. Je bent 5 jaar ouder en je hebt niets veranderd. Toch zal er wel wat veranderd zijn, want met hetzelfde gedrag zullen je problemen verergerd zijn. Misschien ben je inmiddels 10 kilo zwaarder, misschien heb je gezondheidsklachten gekregen. Wat zou het niet veranderen betekenen op de verschillende levensgebieden?

4. Stel je vervolgens voor dat je 10 jaar verder bent. Je hebt je gedrag niet veranderd. Stel je een spiegel voor en kijk hoe je eruit zou zien. Is dit wat je wilt? Hoe zouden andere mensen je nu zien, met name diegenen die je liefhebt? Voel hoe dat zou voelen. Vanwege gebrek aan energie en passie heeft je partner je inmiddels verlaten. Wat kost dit je in alle gebieden van je leven? 

5. Voel de gevolgen over 20 jaar. Omdat je je gedrag nooit hebt aangepast, ben je alsmaar ongezonder geworden. Je kunt alleen nog lopen achter een rollator. Mogelijk kun je vrienden en familieleden nauwelijks meer opzoeken. Is dit wat je wilt? Voel hoe dit zou voelen. Wat kost dit je in alle gebieden van je leven? 

N.B. Echt associëren met deze gevoelens is vanzelfsprekend geen leuke oefening, maar het werkt wel! Hoe meer je in staat bent deze gevoelens echt op te wekken en hoe slechter je je daarbij (tijdelijk) voelt, des te effectiever zal dit werken.

6. Kom terug in het nu en realiseer je dat dit allemaal nog niet gebeurd is. Schud het nare gevoel van je af.

7. Beslis welk gedrag je wilt hebben. Omschrijf het positief. Stel je nu voor hoe je de dingen anders gaat doen, welke keuzes je maakt.

8. Voel de gevolgen over vijf jaar. Hoe zie je eruit als je beter bent gaan eten, als je voldoende water drinkt, een gezondere levensstijl hanteert en beter in je vel zit? Wat heeft dat voor invloed op je energie, op je relaties, je werk? Wat kan je allemaal bereiken nu je je positiever, enthousiaster en energieker voelt en dit uitstraalt naar anderen? Maak de beelden, geluiden en gevoelens zo sterk mogelijk.

9. Voel de gevolgen over 10 jaar. Je hebt je doelen behaald! Waar ben je? Met wie?

10. Voel de gevolgen over 20 jaar, eventueel over 30 jaar. Je leven verloopt al heel lang succesvol en gelukkig. Met wie ben je? Waar?

Je hebt nu twee verschillende paden bewandeld. Welke kies je vanaf nu?

De Dickens techniek is een zeer krachtige techniek om tot actie over te gaan. Het is een techniek die ver buiten de comfort zone van de meeste mensen ligt. Maar het is een van de beste manieren om daadwerkelijk positieve veranderingen in je leven te creëren, op welk levensgebied dan ook! Je goede voornemens kun je nu dus gaan bereiken.

Je hebt alle hulpbronnen in je die verandering mogelijk maken. NLP geeft veel technieken en inzichten om je gemoedstoestand snel en blijvend te veranderen: Interessant? Klik hier voor de NLP Practitioner Opleiding.

Heel veel plezier en succes, wat jouw voornemen ook is!

*Sommige overtuigingen zijn diep geworteld en laten zich niet zo 1, 2, 3 veranderen. Bij een NLP coach of tijdens een NLP opleiding kun je leren hoe je dergelijke overtuigingen toch kunt veranderen.