UNLP

Onze opleidingen gaan gewoon door! Uiteraard hanteren wij hierbij de RIVM-richtlijnen. Lees hier onze laatste updates.

11 maart 2021
Caroline Vaessen

8 tips over hoe je omgaat met mensen die anders over Corona denken dan jij

8 mins

We leven in een tijd waarin een zwaai of een knik tot het nieuwe begroeten behoren. En als we praten over knuffelen met vrienden of (groot-)ouders, hebben we het over de ‘pre-Corona tijd’. Inmiddels is het virus ruim een jaar onder ons en leven we in een wereld die steeds andere vormen begint aan te nemen: de samenleving verandert en zo ook de opvattingen over deze veranderende wereld. Want de denkbeelden over het virus en het beleid lopen (zacht gezegd) nogal uiteen. Soms zelfs zo erg dat collega’s, vrienden of familie recht tegenover elkaar komen te staan en elkaar niet meer kunnen begrijpen. In extremen wordt de één soms neergezet als complotdenker en de ander als iemand die alles gelooft wat de mainstreammedia zegt. Dat brengt ons op de vraag: hoe ga je om met mensen die anders over Corona denken dan jij?

Van nature vinden wij het fijn om ons te omringen met mensen die hetzelfde zijn als wij. Het is een impuls die al op hele jonge leeftijd ontstaat. Op het moment dat je moeder boven de wieg hangt en naar je lacht, lach je als baby over het algemeen schattig terug. We doen datgene wat onze omgeving ook doet, iets wat wij in NLP spiegelen noemen. Dat ‘spiegelen’ gaat vanzelf en komt voort uit het instinct om te overleven. Je hebt als kind namelijk de mensen om je heen nodig om het te kunnen redden in deze wereld. Als jij doet wat de mensen om je heen doen dan krijg je eten, blijf je veilig en ontvang je liefde.

Over het algemeen kost het als volwassene weinig energie wanneer we omgaan met mensen die zijn zoals wij. Het voelt bekend en vertrouwd wanneer we op dezelfde manier denken, ons uiten en dezelfde opvattingen hebben als de ander. We ervaren dat vaak als een fijne verbinding. Wanneer we ons echter omringen met mensen die anders denken of doen, kan het energie kosten om goed contact te maken of te behouden. Iets wat in deze Corona-tijd duidelijk naar voren komt.

In deze bijzondere tijd kunnen we soms extra uitgedaagd worden om in verbinding te blijven. Steeds meer mensen uiten hun zorgen over de maatschappij, voelen zich onbegrepen en niet gehoord. Maar als er één ding is wat we in tijden van crisis hard nodig hebben, dan is het elkaar! Juist nu hebben we elkaars luisterend oor, zorg, begrip, aandacht en liefde hard nodig.

Hieronder hebben wij dé acht tips en inzichten om ondanks de verschillende ideeën over Corona even goede vrienden, buren, collega’s of familie te blijven.

1. Ieder zijn eigen wereldbeeld

Jouw kijk op de wereld is uniek en die van jouw buurman ook. Iedereen ervaart de dingen die gebeuren op een andere manier. Dat komt omdat we allemaal op een andere manier opgroeien, andere ervaringen hebben en zo een ander referentiekader ontwikkelen. Ieder van ons creëert op die manier zijn of haar eigen unieke wereldbeeld en dit ervaren we als de waarheid. Dit doen we allemaal en daarom kunnen we dus ook niet spreken van één waarheid. Jouw waarheid creëer je zelf. Wanneer je dit als uitgangspunt neemt als je met een ander in gesprek gaat, ben je wellicht ook minder snel geneigd om de ander te overtuigen van jouw wereldbeeld. Dit zal de communicatie alleen maar goed doen!

2. Luisteren in plaats van overtuigen

Sta je open voor wat de ander jou wil vertellen? Wanneer we minder snel de behoefte voelen om een ander te overtuigen, komt er vanzelf meer ruimte vrij voor een open gesprek. Wat je hierbij kan helpen is jezelf de vraag te stellen: “Wat kan ik leren van de ander wat ik nu nog niet weet?”. Op die manier sta je open voor nieuwe informatie en geef je jezelf toestemming om weer nieuwe dingen te leren.

3. Agree to disagree

Ben je toch in een flinke discussie beland? Zoek dan naar een ander onderwerp waar gemeenschappelijke interesses liggen en agree to disagree. Wanneer je blijft discussiëren over de inhoud kun je vast komen te zitten in een opsomming van feiten en is de kans groot dat je steeds verder van elkaar verwijderd raakt. Accepteer dat de ander er anders over denkt. Corona is ons overkomen, daar hebben we geen invloed op. Wanneer jouw denkbeelden niet overeenkomen met die van jouw omgeving, kan het je helpen te kijken naar waar jij wel invloed op hebt. Bijvoorbeeld op hoe jij wilt dat jullie relatie verloopt.

4. Kijk naar de persoon achter de ideeën

Vaak zijn we geneigd om verstrikt te raken in de inhoud en hebben we geen oog meer voor de persoon die voor ons staat. Dat terwijl de ander zoveel moois in zich heeft… Een mening over één onderwerp is maar een heel klein onderdeel van wat de ander naar buiten brengt over zichzelf. Kijk daarom eens wat vaker naar de persoon achter zijn of haar ideeën over bijvoorbeeld Corona. Wat je hierbij kan helpen is letterlijk jouw blik of beeld van de ander uit te zoomen, alsof je in gedachten een paar stapjes terug doet en jezelf dan de vragen te stellen: “Wat zie ik nog meer aan deze persoon?”. De ander is zoveel meer dan wat hij in woorden naar buiten brengt. Wanneer we ons focussen op wat er nog meer te zien is, krijgen we beter zicht op alle andere (mooie) eigenschappen van de ander.

5. Er zijn geen gekkies

Zowel de complotdenker als degene die de mainstream media volgt, heeft zijn redenen om te geloven wat hij gelooft. Volgens het algemene stigma is een complotdenker iemand die zonder bewijs beweert dat er stiekem andere belangen gediend worden. Er wordt echter zoveel gesproken en geschreven over de Corona-situatie dat er voor elke invalshoek wel bewijsmateriaal te vinden is. Zolang je elkaar niet als “gekkie” bestempelt maar met respect naar elkaar luistert, blijf je in een open gesprek en daarmee beter in verbinding.

6. “Ik weet het niet”

Juist in onzekere tijden hebben we de neiging om ons vast te willen houden aan onze eigen waarheid. Iets wat voor jou waar is en wat jou daarmee ook een bepaald gevoel van zekerheid kan geven. Dat gevoel van zekerheid is vaak ook de reden waarom we zo geneigd zijn om ons eigen verhaal in stand te houden. Dat is het enige waar we namelijk zeker van zijn. Wanneer we dat idee loslaten zijn we die zekerheid kwijt. Hoe zou het zijn als je jezelf toestaat om eens wat vaker te zeggen: “Ik weet het niet”? We kunnen best stellen dat de Corona-situatie nogal ingewikkeld is om volledig te begrijpen. Is het oké om niet precies te weten wat je gelooft? Wanneer je jezelf dit toestaat, kan het je een gevoel van rust geven. En met die rust kun je je ook weer focussen op andere (waarschijnlijk leukere) gespreksonderwerpen.

7. Lekker in je vel

Een inkoppertje en toch zo belangrijk: zorg goed voor jezelf! Je gaat je vanzelf beter voelen als je genoeg beweegt, gezond eet, iedere dag naar buiten gaat en leuke dingen voor jezelf doet. En als jij beter in je vel zit, valt dat de mensen om je heen natuurlijk ook op. Daarnaast werkt een goed humeur ook aanstekelijk. Als jullie beiden goed gehumeurd zijn zorgt dit automatisch voor fijner contact!

8. Hoe gaat het écht met je?

Wanneer je met je vriend, vriendin, collega of partner praat, zorg dan dat je niet te lang bij het onderwerp Corona blijft hangen. Maar check ook hoe het écht met de ander gaat. Hoe voelt de ander zich? Hoe was zijn of haar dag? Is er misschien iets wat jij voor hem of haar zou kunnen betekenen? Praat met elkaar over je emoties en wat er van binnen bij jou speelt. Dan is écht contact zo gelegd.

Uiteindelijk verschilt datgene waar we als mensen vooral naar op zoek zijn, niet zoveel van elkaar. Het voelen van verbinding is één van onze belangrijkste levensbehoeften. Wanneer we ons gehoord, gezien en gerespecteerd voelen, worden de onderlinge verschillen al gauw kleiner en voelt het contact snel weer bekend aan.

Wil jij kennis maken met meer van dit soort technieken en inzichten, die je ook ná Coronatijd kunt inzetten? Misschien is de NLP Practitioner dan wel iets voor je! Nieuwsgierig? Tijdens een gratis informatieavond leer je meer over wat NLP voor jou kan betekenen en maak je kennis met de trainers. 

Privé: Caroline Vaessen, NLP Trainer
"Caroline is internationaal gecertificeerd NLP Trainer. Naast NLP is ze opgeleid in aspecten uit de Tibetaanse leer, gebaseerd op filosofieën uit het Boeddhisme en het Sjamanisme."

Elke maand worden er nieuwe opleidingen toegevoegd

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

RESERVE A SPOT FOR THE Online Workshop NLP Practitioner

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.