Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

27 juli 2017
Vincent

Hoe ga je weer met plezier naar je werk?

4 mins

Iedereen gaat wel eens met tegenzin naar zijn werk. Daar is niets mis mee. Maar wanneer je structureel met tegenzin naar je werk gaat en de ontspanning van het weekend nodig hebt om de werkweek te kunnen overleven, is er iets mis. Hoe vind je de passie in je werk weer terug?

Stel de juiste focusvragen

Vroeger zag een carrière er voor veel mensen heel anders uit. Je startte bij een baas en daar bleef je werkzaam tot aan de VUT. Punt. Omdat er simpelweg niet veel te kiezen was, waren mensen ook veel minder bezig met zelfontplooiing. Vandaag de dag zijn de mogelijkheden legio. Het is hierdoor niet alleen een uitdaging om een leuke baan te vinden, maar ook een grote uitdaging om die baan leuk te houden. De meeste mensen werken immers niet alleen om het geld, maar vooral ook voor zelfontplooiing en het plezier dat werken binnen een inspirerend team oplevert. Eigenlijk is de vraag dan ook: hoe blijft je werk inspirerend?

Laten we eens kijken wat het verschil is tussen iemand die wèl en iemand die niet met plezier naar zijn werk gaat. Beiden hebben een andere ‘state of mind’, of anders gezegd: ze stellen zichzelf andere vragen als zij opstaan uit bed. Iemand die met enige tegenzin naar zijn werk gaat zal zijn werk ervaren als een sleur. De passie is weg. Hij zal zich in de ochtend afvragen welke vervelende vragen zijn klanten vandaag weer voor hem verzinnen. Iemand die met plezier naar zijn werk gaat zal zich echter afvragen hoe hij zijn klanten vandaag weer kan helpen.

We noemen dit focusvragen. Je brein legt onbewust de focus op de vragen die jij jezelf stelt. Hierop krijg je een antwoord. De dag van bovengenoemde personen kan exact hetzelfde verlopen, toch zullen beiden aan het einde van de dag met een totaal andere gevoel de kantoordeur achter zich dichttrekken.

Zie je op een regenachtige dag de donkere wolken of de regenboog? Je humeur wordt beïnvloed door zaken waarop jij de focus legt.

NLP leert je negatieve patronen doorbreken

Mooi theoretisch verhaal, denk je misschien. Maar hoe kan ik dit in de praktijk bereiken? De uitdaging zit ‘m in een fysieke patroondoorbreking. Binnen NLP leren we je bewust te worden van het verhaal dat jij jezelf vertelt. Heb je hier eenmaal zicht op, dan kun je dit verhaal positief bijsturen. Om bepaalde patronen blijvend positief te veranderen gebruiken we binnen het NLP verschillende mentale technieken en strategieën, zoals de Kinesthetische Switch en de Alphabet Game. Deze leren je een positieve emotie op te bouwen en het beperkende niveau te vervagen. De verschillende technieken die je leert tijdens de NLP-training kun je vervolgens prima op je werk toepassen. Ze geven je een stoot energie  ter voorbereiding op een presentatie en helpen je de negatieve spiraal van een tegenvaller te doorbreken.

Wat kun je vandaag al doen?

Zoals gezegd is het belangrijk dat je voorkomt dat een negatieve gebeurtenis in je hoofd blijft malen en zo je hele dag beïnvloed. Zorg daarom gedurende de dag en na de werkdag voor een positieve onderbreking om je hoofd weer even leeg te maken. Je zult zien dat je gebeurtenissen hierdoor in een breder perspectief gaat zien, waardoor deze minder vat op je krijgen.

 1. Zorg voor werkonderbrekingen. Haal eens een kopje koffie, draai even een lekker stukje muziek en ga dansen of maak een klein ommetje. Maak je hoofd even leeg, ook als je het druk hebt.
 2. Ga na een drukke dag hardlopen of leg je focus op een hobby.
 3. Stel een positieve focus-vraag aan het begin van je dag, bijvoorbeeld:
  • Welke leuke mensen zal ik vandaag weer tegenkomen?
  • Hoe kan ik vandaag een bijdrage leveren?
  • Waar word ik vandaag gelukkig van?
 4.  Stel een positieve focus-vraag aan het einde van je (werk)dag, bijvoorbeeld:
  • Welk succes heb ik vandaag gehad?
  • Wat heeft mij vandaag plezier gegeven?
  • Welke bijdrage heb ik vandaag geleverd?
  • Waar ben ik gelukkig om?

Illustratiekrediet – Shutterstock