Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

30 oktober 2017
Vincent

Hypnose bij kinderen: direct toepasbare technieken vind je hier

6 mins

Hypnose voor kinderen, werkt dat goed? En hoe kun je samen met je kinderen aan de slag gaan met hypnose? Hoe kun je bijvoorbeeld hypnose bij kinderen toepassen om ze te ondersteunen bij hun uitdagingen? Je leest het in dit artikel.

Hypnose werkt al bij volwassenen – werkt het ook bij kinderen?

We weten al dat er met hypnose gigantische resultaten bereikt kunnen worden, en dat je er therapeutische problemen erg krachtig mee kunt behandelen. In dit artikel gaan we kijken naar de eenvoudigere en leuke manieren om hypnose samen met kinderen te doen.

Zijn kinderen goed in hypnose?

Waarschijnlijk ben je er ooit zelf wel eens achter gekomen: kinderen zijn veel beter dan volwassenen in het zich creatief uiten, visualiseren, en allerlei andere NLP en hypnose oefeningen.

Daarnaast is het erg leuk voor kinderen om te werken met visualisaties, en om daarbij alle zintuigen te prikkelen waardoor de fantasie alle ruimte kan krijgen. En dat is precies wat we in dit artikel gaan doen.

Laten we beginnen met hypnotische ontspanning voor het kind

“Je kunt beginnen te ontspannen. Wellicht zoek je even naar de fijnste houding waarin je je volledig kunt ontspannen. En daarbij ben je misschien wel nieuwsgierig naar op welke plek je als eerste ontspanning zult gaan voelen, maar eigenlijk is het niet zo belangrijk wat het startpunt gaat worden waar die ontspanning als eerste zal gaan ontstaan. Je voelt dat je al mijn of benen een stuk zwaarder woorden en je kunt tegen die ontspanning zeggen: welkom, je mag er zijn. Er is nu van alles mogelijk. Waar denk jij dat deze ontspanning ons naartoe zal leiden?“

Voeg ook metaforische elementen toe aan de hypnose-sessie met het kind

Kinderen vinden het geweldig om zich in te beelden dat ze een dier, een plant of een voorwerp zijn. Je kunt van deze kans gebruik maken om metaforische elementen in je hypnose-sessie met je kind toe te voegen.

“Je voelt je als een prachtige stralende gele bloem die op het begin van de vroege ochtend zijn bladeren wijd opent. Je voelt tot de zon op de bladeren straalt, en hoe meer jij jouw bladeren opent, hoe meer zonnestralen jou kunnen bereiken, waardoor je ze meer kunt opnemen. Het fijne, warme licht van de zon schijnt op je bladeren, terwijl het je verwarmt en je kracht geeft waardoor je kunt gaan groeien. De voelt je dus net als de bloem die, doordat hij zich opent, alle goede en positieve energie van zijn omgeving kan opnemen, waardoor het steeds groter wordt en kan groeien naar het datgene wat hij wil worden. Neem dat goede lekkere gevoel mee, verder en dieper in ontspanning. Misschien heb je opgemerkt dat deze warmte van de zon op je bladeren je een fijn gevoel geeft, waardoor je nog lekkerder in ontspannen houding kunt gaan. En je vraagt je nu misschien af waar we naartoe gaan in deze ontspanning…

Je voelt nu de fijne, voedende kracht van de groei. Je voelt deze groei van binnenuit. Je voelt ook dat de kracht vanuit binnen in je ervoor zorgt dat je openstaat naar je vriendjes: je straalt het uit op andere kindjes. Deze kracht komt van binnenuit, en het is heel krachtig omdat je hierdoor hele goede dingen kunt gaan doen. Laat maar toe dat dit je van binnenuit in gaat kleuren. Welke kleur geeft deze kracht je vanbinnen? Heel goed.

Als je zo meteen uit deze diepe ontspanning terug gaat komen, neem je dit gevoel mee naar alle dingen die je gaat doen. Al deze warmte van de zon, en al deze kracht die je voelt ga je meenemen naar alle dingen die jij vandaag en morgen en nog heel veel dagen hierna gaat doen.”

Nog een hypnotisch metafoor voor het kind

Hierboven hebben we gedemonstreerd hoe je een favoriete activiteit van kinderen, namelijk het in beelden dat je een levend of niet levend voorwerp bent, kunt koppelen aan een hypnotisch metafoor. Laten we nog een voorbeeldje nemen:

“Stel je nu eens voor… Dat je in een net natgeregend bos loopt… Waarschijnlijk zie je een groot aantal bomen om je heen en misschien zie je ook dat de blaadjes van de bomen groen, bruin of een andere kleur hebben. Ruik maar eens wat voor geur er in de lucht hangt. Laat die geur maar helemaal tot je door dringen, en hoor maar hoe de blaadjes aan het ritselen zijn, door de wind. Het zorgt ervoor dat jij je heel fijn, rustig en goed kunt voelen. Heel rustig en ontspannen.

En stel je nu maar eens voor dat jij een boom bent, stevig op de grond. Misschien sta je daar ook in datzelfde bos of in een ander bos, vanuit je eigen kracht. Want je staat heel stevig op de grond, als een boom. Op die manier heeft toch iedereen zijn eigen kracht? Net als jij. Voel goed hoe dat voelt. Misschien hoor je ook wel jezelf zeggen: ik sta in mijn eigen kracht. Merk eens op hoe je staat of hoe je zit, in je eigen kracht. En dat is altijd goed. En terwijl je nog dieper kunt ontspannen, kun je misschien ook voorstellen dat je die kracht van die boom, die diepgewortelde kracht, in je voelt. Wat voor mogelijkheden heb je dan, als je zo sterk staat. Wat zou jij allemaal gaan doen met die stevige kracht? Wat wil jij daar allemaal mee doen? De keuze is aan jou. Jij kunt dat bepalen. Jij hebt namelijk alle mogelijkheden al in je. En wat je ook kiest, het maakt niet uit, want alles is goed. Misschien zou je ook wel dingen willen doen die je nog nooit in je leven hebt gedaan, misschien durf je veel meer. Wat het ook mag zijn, je hebt heel, heel erg veel mogelijkheden.”

Dus: ga ook hypnotisch aan de slag met jouw kinderen

Het is erg leuk om samen met kinderen aan de slag te gaan met hypnose. Succes met het samen visualiseren en het koppelen van de leermetaforen!