Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

30 oktober 2017
Vincent

Je zelfvertrouwen vergroten met hypnose

7 mins

Kun jij soms ook wel wat meer zelfvertrouwen gebruiken? Het kan zomaar zijn dat je in veel situaties best zeker van jezelf bent en toch kan het voorkomen dat je je soms zo klein en onzeker voelt. Waar komt die onzekerheid vandaan? Hoe kom je er van af en hoe kom je aan het zelfvertrouwen dat je zo goed kunt gebruiken?

Meer zelfvertrouwen door hypnose

Hypnose kan je hierbij helpen. Hypnose spreekt namelijk de taal van het onbewuste en jouw onbewuste stuurt jouw gedrag.

Hoe dat werkt? Dat lees je hieronder. Hypnose is vooral een ontspannen manier om meer inzicht te krijgen in wat jou drijft en jezelf nóg beter te leren kennen.

Jouw onbewuste stuurt

Veel van de dingen die je doet, doe je bewust. En een nog groter deel doe je onbewust. Zonder dat we het in de gaten hebben, stuurt ons onbewuste ons gedrag. Je onbewuste stuurt jou, door middel van opgeslagen herinneringen en emoties. En dat sturen kan er zomaar op gericht zijn jou te behoeden voor pijn of verdriet. Waardoor je geneigd bent te vluchten of je te verstoppen in plaats van het gesprek aan te gaan.

Simpelweg omdat een ervaring in het verleden jou heeft geholpen. Het heeft je beschermd door je jezelf klein te laten maken, je mond te laten houden, of je te verstoppen of te vluchten. De veiligheid die het jou toen bood, heb je nu helemaal niet meer nodig. En dat weet je onbewuste niet. Die zorgt ervoor dat wat jou toen zo goed heeft geholpen, in stand wordt gehouden.

Dus in plaats van het gesprek aan te gaan wanneer je collega je weer eens overrompelt met een nare opmerking, is je eerste reactie om weg te duiken onder het bureau en daar rustig af te wachten tot hij weg is. De confrontatie aan gaan? No way. Zelfs niet als je je dat van tevoren nog had voorgenomen.

Hypnose spreekt de taal van het onbewuste

Hypnose zorgt voor een nog betere verbinding met jezelf. Juist wanneer je vaak in je hoofd zit en het denken niet lijkt te kunnen uitzetten, kun je veel voordeel hebben bij hypnose. Omdat je het bewuste kunt afleiden en het denken op een lager pitje zet, kom je bij jezelf. En natuurlijk ben je je bewust van het feit dat je onder hypnose gaat, je hoort de geluiden om je heen en wat er tegen je wordt gezegd, je bent er zelf bij. Wanneer je je er open voor stelt kan het je helpen om dingen die jij jezelf in de weg legt om je doelen te bereiken, uit de weg te ruimen.

Juist wanneer we werken met het onbewuste, kom je tot de kern en ontstaat de ware verandering. En hypnose is je lijntje met het onbewuste.

Dit gaat jou helpen

Het is dus handig om te weten dat je onbewuste je gedrag stuurt, en dat jij tegelijkertijd kunt beïnvloeden op basis van wélke herinneringen je onbewuste jou stuurt.

Je kunt leren communiceren met je onbewuste. Je kunt leren je open te stellen voor de taal van het onbewuste en het denken los te laten. Dan zul je merken dat je onbewuste je veel te vertellen heeft. Wanneer je er op vertrouwt dat je onbewuste het weet en dat je het bewuste denken even kunt parkeren, krijg je soms verrassende resultaten.

En dat vertrouwen is belangrijk. Vertrouwen dat je niet hoeft te sturen of de controle moet hebben. Je onbewuste weet heel goed wat het jou wil laten zien. Laat het gebeuren en kijk, voel en ervaar wat het je oplevert. Het onbewuste praat in symbolen: vormen, kleuren, bewegingen, soms duidelijke beelden, soms een ronddraaiende vorm of een bewegende

kleur. Het is voor iedereen anders. Laat je eens verassen, ga er eens voor zitten en kijk wat het je oplevert.

Ga er eens voor zitten

Ja, eigenlijk wel. Laat het denken los en maak contact met wat er nog meer is in jou. Ontspan en voel wat er in je lijf gebeurt. Merk op hoe je ademhaalt bijvoorbeeld. En hypnose kan helpen om de gedachtestroom uit te zetten of in ieder geval af te leiden. Dat zorgt er voor dat je onbewuste de ruimte krijgt.

Overtuigingen sturen gedrag.

Overtuigingen zijn dingen waar jij in gelooft, die voor jou waar zijn. En dat kan je helpen of juist niet. Denk bijvoorbeeld aan ‘ik kan dit’, ‘ik ben ontzettend goed in klussen’, ‘dit lukt me nooit’ of ‘ik heb twee linkerhanden’. Welke overtuigingen wil jij en welke zouden jou juist helpen om te bereiken wat jij wilt?

Juist, ‘wanneer je denkt dat je het kunt en wanneer je denkt dat je het niet kunt, in beide gevallen heb je gelijk’ zei Henry Ford al. Een waarheid als een koe. Jij creëert je eigen wereld en helpt jezelf te bereiken wat jij wilt, door overtuigd te zijn van je eigen kunnen.

Het onbewuste volgt jouw overtuigingen en stelt alles in het werk om te zorgen dat ze waar zijn, want dat is tenslotte waar jij in gelooft. Welke overtuiging gaat jou helpen om jouw doel te behalen?

Nooit, echt nooit?

Dus als jij daar onder dat bureau zit en je voelt je klein en je zegt tegen jezelf, ‘dit gebeurt me nou altijd, ik heb geen zelfvertrouwen, ik heb nooit zelfvertrouwen gehad’. Vertrouw er dan maar op dat het dan ook heel moeilijk is om dat zelfvertrouwen te gaan voelen.

En is het waar? Heb je nooit, écht nooit, een moment gehad waar je wél vol zelfvertrouwen was? Denk eens terug in de tijd?

Wat voor associatie heb jij bij het woord zelfvertrouwen? Wat roept dat bij jou op? Juist een herinnering dat je veel zelfvertrouwen had of juist een moment dat dat helemaal niet het geval was? Of juist het beeld van anderen die wél zelfvertrouwen hebben?

We gaan er van uit dat iedereen een moment heeft gekend, ergens in de loop van je leven, dat je zelfvertrouwen hebt gehad. En wetende dat het in je zit, kun je het dus ook weer aanboren. Het zit in je, maak er gebruik van.

Je kunt kracht putten uit een ervaring waarin je wel degelijk het gesprek bent aangegaan bijvoorbeeld. Er is ergens een moment van zelfvertrouwen geweest, of een moment dat je trots op jezelf was, heel veel van jezelf hield. Je weet dus dat je het kunt, en dat gevoel, dat je toen had, gebruik je wanneer je nu tegenover die collega staat.

Hulpbronnen in jou

Die positieve ervaring ligt in jou opgeslagen. Je hebt je op een bepaald moment zo trots, geliefd of sterk gevoeld. Dat is voor jou een hulpbron om de situatie met je collega eindelijk eens anders aan te pakken. Je kunt de bron van zelfvertrouwen aanboren die in jou zit. Het zit er al, je hoeft er alleen maar contact mee te maken. Hoe mooi is dat?

Vooronderstellingen helpen jou

NLP werkt met vooronderstellingen. Dit zijn aannames of overtuigingen die je je eigen kunt maken en die jou helpen om je bewuster te worden van je eigen gedrag en dat van anderen. Een overtuiging stuurt je gedrag en een positieve overtuiging stuurt jou in de richting waar je heen wilt.

Eén van die vooronderstelingen is dat alle hulpbronnen die jij nodig hebt, in jou zitten, je hoeft je er alleen maar bewust van te worden en er contact mee te maken.

En hoe simpel is dat dan?

Als je je bewust was van dat zelfvertrouwen in jou en daar bewust gebruik van kon maken, had je dat natuurlijk allang gedaan. Hoe krijg je dat dan voor elkaar? Contact met je onbewuste krijg je door je daarvoor open te stellen en je er op te richten.

En dat kan voor sommigen nog wat minder makkelijk zijn. Daar komt hypnose om de hoek kijken. Als er één manier is om goed contact te maken met het onbewuste, is het hypnose.

Heb jij genoeg (zelf)vertrouwen om onder hypnose te gaan of daar meer over te leren?

Laat hypnose jou dan in contact brengen met het zelfvertrouwen in jou. Boor de bron aan die in jou zit. Maak jezelf het leven makkelijker en leer communiceren met je onbewuste.