Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

7 augustus 2017
Vincent

NLP new code; alles wat je moet weten

15 mins

New Code NLP is een stroming binnen NLP, die draait om grip krijgen op je gemoedstoestand plus toegang krijgen tot en samenwerken met het onbewuste. New Code NLP is ontwikkeld door John Grinder, een van de grondleggers van NLP.

Gemoedstoestand

Diverse zeer krachtige NLP New Code technieken zijn speciaal ontwikkeld om snel en gemakkelijk in een krachtgevende gemoedstoestand te komen. Die gemoedstoestanden kunnen vervolgens gekoppeld worden aan specifieke situaties in je leven.

Beperkende emoties veranderen

Stel je hebt binnenkort een spannende presentatie, en je weet uit ervaring dat je vaak zo zenuwachtig bent dat je niet presteert zoals je zou willen. Dan kun je een NLP New Code techniek doen en die ankeren aan die situatie. Het resultaat is, dat je tijdens je presentatie automatisch (dus zonder dat je daar nog iets voor hoeft te doen en zonder dat je daar over na hoeft te denken) in een krachtgevende gemoedstoestand komt.

Goede prestaties verbeteren

Maar je kunt de technieken ook gebruiken om nog beter te presteren in situaties waarin je nu al goed presteert. Bijvoorbeeld in sport. Zo horen we vaak dat NLP New Code technieken worden ingezet bij de training van bijvoorbeeld tennissers, hockeyspelers en voetballers. Het resultaat is dat de sporter in een veel betere gemoedstoestand aan de volgende wedstrijd begint en altijd wint ?! Dat is natuurlijk gekheid, maar we hebben vele verhalen voorbij horen komen over enorm verbeterde prestaties.

Je hebt totaal niet het idee dat je met veranderwerk bezig bent, terwijl er wel degelijk diepgaande veranderingen plaatsvinden op onbewust niveau.

High Performance states

De gemoedstoestanden die bereikt worden met NLP New Code technieken worden niet voor niets High Performance States genoemd. Ze stellen iemand letterlijk in staat beter te presteren. Je gebruikt het lichaam om snel in een gemoedstoestand te komen die tot betere prestaties leidt. Binnen NLP New Code wordt dit ook wel de ‘Chain of excellence’ genoemd.

Chain of excellence:

De snelste manier om je prestaties te verbeteren is door je gemoedstoestand te verbeteren. De snelste manier om je gemoedstoestand te verbeteren is je fysiologie verbeteren.

Uit je hoofd, in je lijf

Veranderen door middel van het lichaam dus. En het mooie aan NLP New Code technieken vind ik, dat ze heel speels en plezierig zijn. Geen zware gesprekken of emotioneel gedoe, nee lekker lichamelijk en luchtig aan de slag om snel en gemakkelijk al je neurologische circuits te activeren. Daardoor ontstaat een gevoel, dat door de meeste mensen vergeleken wordt met een toestand van ‘flow’. Alles gaat makkelijker en soepeler. Je gaat letterlijk uit je hoofd en in je lijf.

Speeltuin voor volwassenen

New Code NLP wordt dan ook wel ‘De speeltuin voor volwassenen’ genoemd.
New Code NLP is speels. Veel technieken zijn gewoon heel leuk om te doen. Je hebt totaal niet het idee dat je met veranderwerk bezig bent, terwijl er wel degelijk diepgaande veranderingen plaatsvinden op onbewust niveau. Voor je gevoel ben je gewoon lekker aan het bewegen, of aan het spelen zoals veel deelnemers zeggen. En hoe lekker is dat! Zeker als je weet dat je het makkelijkst leert en verandert wanneer je plezier hebt!

Het onbewuste

De veranderingen die plaatsvinden door middel van NLP New Code technieken vinden plaats op onbewust niveau. Je hoeft er niet bewust bij na te denken welke gemoedstoestand geactiveerd dient te worden. Dat kun je rustig allemaal aan het onbewust overlaten. Een rustige gedachte!

Schatkamer

Binnen NLP New Code draait alles om het onbewuste. Het onbewuste wordt gezien als een enorme schatkamer aan mogelijkheden en hulpbronnen. En dat is heel logisch, als je bedenkt wat het onbewuste allemaal kan wat je bewust nooit zou kunnen. Het zorgt ervoor dat je haren groeien, dat je nagels groeien, dat je hart klopt en al je organen werken, dat je ademhaling doorgaat als je slaapt en geneest zelfs wonden. Daarnaast bevat het alle informatie die je gedurende je hele leven hebt opgedaan. Als ik je nu vraag te denken aan de eerste ontmoeting met een geliefd persoon, dan is de kans groot dat je daar nu aan denkt. Deed je dat 5 minuten geleden ook? Waarschijnlijk niet. En dat is logisch. Je kunt niet aan alles tegelijk denken en je ook niet overal tegelijk van bewust zijn.

Je weet meer dan je denkt

Nogmaals, bewust kun je maar aan 5 tot 9 dingen tegelijk aandacht geven. Al het andere zit in je onbewuste. En dat geldt niet alleen voor alles wat je ooit bewust hebt meegemaakt, maar ook voor alles wat je niet bewust hebt meegemaakt. Mensen die onder hypnose teruggaan naar situaties uit het verleden, merken vaak details op die ze bewust nooit hebben opgemerkt. Een ander voorbeeld is de herinneringen aan je eerste levensjaren. De meeste mensen hebben pas bewuste herinneringen van af een jaar of 4, 5, 6. Dat wil echter niet zeggen dat je daarvoor niet leefde. Je herinnert het je misschien niet, maar het onbewuste heeft wel degelijk alles opgeslagen.

Binnen NLP New Code werken we op 3 manieren met het onbewuste:

 • Het leren kennen van ‘ja’ en ‘nee’ signalen, om het onbewuste tot bondgenoot te maken.
 • Werken met intentie om het onbewuste richting te geven.
 • Leren hoe je de interne dialoog voor je laat werken in plaats van tegen je.

Het onbewuste als bondgenoot

Door contact te maken met het onbewuste, krijg je dus toegang tot die enorme schatkamer aan informatie en hulpbronnen. Een van de doelen van NLP New Code is het onbewuste tot bondgenoot te maken. Een bondgenoot waar je op elk gewenst moment mee kunt communiceren als je weet hoe je dat moet doen. Dat wordt onder andere bereikt door de ‘ja’ en ‘nee’ signalen van het onbewuste te leren kennen. Onbewuste signalen kun je vergelijken met het zogeheten ‘onderbuik gevoel’. Vaak weet je onbewust wel of je iets beter wel of niet kunt doen. En dan zeggen we achteraf: ‘ik had al zo’n gevoel dat ik beter niet met deze partij in zee kon gaan’, of, ‘iets zei me dat het een goed idee was om naar dat feestje te gaan’.

Onbewuste vs ratio

Maar hoe vaak komt het niet voor dat we die gevoelens negeren omdat het niet ‘verstandig’ lijkt? Hoe vaak verkies jij je verstand boven je gevoel? Het onbewuste communiceert doorlopend met ons via lichamelijke signalen. Als het lichaam eten wilt, dan gaat je maag knorren. Als je slaap nodig hebt, dan worden je ogen zwaar en begin je te gapen. Maar doordat we op een bepaalde manier geconditioneerd zijn negeren we die gevoelens. Het is nog geen ‘tijd’ voor de lunch. Je kunt niet gaan slapen want die deadline hijgt in je nek. Kinderen luisteren naar de signalen van hun lichaam. Als een kind honger heeft, dan blijft het zeuren of huilen tot het eten krijgt. Heeft het slaap, dan valt het in slaap. Maar door de jaren heen leren we die signalen te negeren. We eten als het etenstijd is en slapen als het bedtijd is.

Een knoop in je maag

Bianca, een cliënt van me, vertelde: ‘Elke keer als ik naar mijn schoonouders moet heb ik een knoop in mijn maag van de zenuwen. Maar ik moet daar nu eenmaal naartoe, dus ga ik tegen wil en dank.’ Toen ze zich ervan bewust werd dat die knoop in haar maag een signaal van haar onbewuste was, kon ze de oorzaak opsporen en aanpakken. Die knoop bleek veroorzaakt te worden doordat haar schoonmoeder altijd kritiek op haar had. Dit deed haar sterk denken aan haar eigen moeder. Als je weet waardoor een lichamelijk signaal veroorzaakt wordt, kun je de oorzaak aanpakken. Een steen op je maag, een blok aan je been, een loden last op je schouders, angst die je bij de keel grijpt…het zijn signalen. En die zijn er niet voor niets. Het zijn signalen dat er iets niet in orde is en als je daarvan bewust wordt, dan kun je er iets aan doen.

Bianca koos ervoor duidelijke grenzen te stellen naar haar schoonmoeder. Daarnaast ging ze aan de slag met haar eigen innerlijke kind, dat nog steeds reageerde vanuit oude pijn.

Intentie

Een tweede manier van werken met het onbewuste binnen NLP New Code is het werken met intentie. Een bekende uitspraak luidt: ‘Het bewuste denken is een goede dienaar voor het onbewuste’. Je kunt je bewuste denken inzetten om sturing te geven aan het onbewuste. Bijvoorbeeld door het zetten van een intentie. Een intentie zetten betekent dat je bewust besluit waar je wilt dat de onbewuste filters zich op afstemmen. Anders gezegd: waar je wilt dat de onbewuste aandacht naartoe gaat. Denk aan het eerder genoemde voorbeeld. Als je in een drukke stad loopt en het is je Intentie om kleding te kopen, dan zijn je filters gericht op kledingzaken; die vallen je meer op dan de rest. Als het je Intentie is om te eten, dan zijn je filters gericht op eetgelegenheden; die vallen juist meer op.

Je kunt je bewuste denken dus inzetten om je onbewuste te leiden.

Het stemmetje in je hoofd

Een derde manier van werken met het onbewuste is leren grip te krijgen op het stemmetje in je hoofd. Dit wordt ook wel de Interne Dialoog genoemd. Ieder mens heeft een of meerdere stemmetjes in zijn hoofd die verschillende dingen kunnen zeggen. Een stemmetje dat overal aanmerkingen op heeft, een stemmetje dat zegt dat je het toch niet kunt of juist een stemmetje dat je aanmoedigt. Positieve stemmetjes willen de meeste mensen graag houden. De negatieve stemmetjes echter, kunnen iemand behoorlijk in de weg zitten.

Carly, een andere cliënt, had een stemmetje dat haar regelmatig vertelde dat anderen dingen beter konden dan zijzelf. Carly: ‘Als ik een presentatie houd op mijn werk, dan hoor ik constant dat stemmetje dat zegt ‘hadden ze Karel niet beter kunnen vragen?’ of ‘straks komen ze er achter dat je er eigenlijk niets van weet’. Ik word heel onzeker en nerveus van dat stemmetje, maar wat ik ook doe, het gaat niet weg’.

Wie wil bewust een negatief stemmetje?

Niemand wil bewust zo’n stemmetje. En toch is het een veelgehoorde klacht; een stemmetje dat maar negatieve dingen blijft verkondigen. Gelukkig kun je leren om met dit stemmetje afspraken te maken en het te veranderen. Carly leerde hoe ze haar ‘criticus’, zoals zij het noemde, kon ombuigen tot een stem die haar positieve dingen influister.

Carly: ‘Als ik nu een presentatie geef, dan moedigt ze me aan en zegt dat ik het goed doe. Ze blijft me wel zeggen dat ik het beste uit mezelf moet halen en dat het altijd beter kan, maar dat wilde ik ook. Ik wil blijven groeien en ontwikkelen. En dat gaat nu een stuk makkelijker!

Chain of Excellence

Een basismodel binnen New Code NLP is de zogenaamde CHAIN OF EXCELLENCE, een model dat je leert om in korte tijd je prestaties significant te verbeteren en je rustiger te voelen. Of het nu gaat om het geven van een presentatie of het volhouden van een dieet, door kennis en gebruik van de chain of excellence wordt het leven een stuk eenvoudiger en prettiger.

Adem, fysiologie, gemoedstoestand en prestaties

De Chain of Excellence zit als volgt in elkaar:

Het verbeteren van je prestaties begint met het verbeteren van je gemoedstoestand. Het verbeteren van je gemoedstoestand begint met het verbeteren van je fysiologie. Het verbeteren van je fysiologie begint met het verbeteren van je ademhaling.

Of als je het omdraait: je ademhaling beïnvloedt je fysiologie. Je fysiologie beïnvloedt je gemoedstoestand. Je gemoedstoestand beïnvloedt je prestaties.

 • Adem
 • Fysiologie
 • Gemoedstoestand
 • Prestaties

Hoe adem je?

Ga maar bij jezelf na: als je zenuwachtig bent adem je snel en hoog, je schouders en je nek zijn gespannen, je gemoedstoestand laat te wensen over en je prestaties ook.

Om dit te demonstreren wil ik je vragen om het volgend experimentje uit te voeren:

Deel 1

 1. Adem gedurende een minuut bewust heel oppervlakkig en snel, hoog in je borst. Een beetje zoals een angstig konijntje.
 2. Voel wat dit doet met je lichaam. Waar zit de spanning?
 3. Voel wat het doet met je gemoedstoestand. Maakt het je rustig of onrustig?
 4. Stel je voor dat je nu, terwijl je zo blijft ademen en voelen, een belangrijke presentatie zou moeten geven. Hoe zou dat zijn?

Deel 2

 1. Adem nu gedurende een minuut heel diep en rustig in en uit. Helemaal vanuit je buik. Het kan helpen om je hand op je buik te leggen.
 2. Voel hoe je lichaam tot rust komt.
 3. Voel hoe je gemoedstoestand verandert, hoe je vanzelf rustiger wordt.
 4. Stel je voor dat je nu diezelfde presentatie moet geven en merk op hoe anders dat is.

Adem is de basis

Door je ademhaling te kalmeren en dieper te maken wordt je vanzelf rustig, waardoor je anders gaat voelen en beter kunt presteren. Adem is de basis, adem is waar het begint. Controle over je adem betekent controle over je gevoel en je gedrag. Daarom wil ik je een korte en gemakkelijke ademhaling leren, die je altijd en overal kunt toepassen. Hij helpt je om binnen enkele ogenblikken je gedachten tot rust te brengen en uit je hoofd in je lijf te komen. De oefening gaat als volgt:

Buik ademhaling

Leg je handen op je buik. Adem in door je neus, zodanig dat je handen iets omhoog komen. Tel hoelang je inademing duurt (bijvoorbeeld 3 tellen). Houdt je adem dan evenveel tellen vast. Adem twee keer zolang uit door je mond. Wacht evenveel tellen als de inademing voor je weer inademt. Dan adem je weer 3 tellen in door je neus, helemaal tot in je buik, 3 tellen vast, uit door je mond gedurende 6 tellen, 3 tellen wachten en weer in. Doe dit gedurende een minuut en je zult al verschil ervaren. In de stappen die ik hier onder beschrijf ga ik uit van een inademing van 3 tellen. Is het voor jou anders, bijvoorbeeld 4 tellen, dan pas je het schema aan. De basis is 1-1-2-1 waarbij 1 staat voor 3 tellen en 2 voor tweemaal zoveel tellen, dus 6. Bij 3 tellen is het dus 3 in, 3 vast, 6 uit en 3 vast. Oftewel 3-3-6-3. Bij 4 tellen wordt het 4-4-8-4.

Oefening:

 1. Leg je handen op je buik
 2. Adem in door je neus (3 tellen), waarbij je handen omhoog komen
 3. Houdt je adem 3 tellen vast, met volle longen
 4. Adem 6 tellen uit door je mond
 5. Houdt je adem 3 tellen vast, met lege longen
 6. Adem weer in door je neus

Uit je hoofd

Dit kun je herhalen zo vaak als je wilt. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt en dat je steeds sneller rustig wordt. Bovendien worden je denken door het tellen in beslag genomen, waardoor negatieve gedachten geen kans krijgen. Merk je dat je gedachten afdwalen, geeft niets, dan breng je je aandacht gewoon weer terug naar waar je mee bezig was. Net zo vaak als nodig is.

Niemand die het ziet

In het begin kan het handig zijn om een vast moment per dag te kiezen om te oefenen. Naarmate het gemakkelijker voor je wordt kun je het overal toepassen; op je werk, voor een presentatie of in een moeilijk gesprek. Als je gevorderd bent hoef je je hand niet meer op je buik te houden en door je mond uitademen kan al met een minuscule opening tussen je lippen. Zo ziet niemand waar je mee bezig bent, maar jij wordt lekker rustig.

Veel plezier met oefenen!!

In de NLP (Master) Practitioner opleiding heb je reeds kennis gemaakt met een scala aan zeer effectieve technieken om het leven van jezelf en/of anderen te verrijken. In de vierdaagse New Code NLP ga je deze kennis zowel verbreden als verdiepen. Je leert vernieuwende technieken, waarbij gewerkt wordt met het lichaam en het onbewuste om optimale gemoedstoestanden te verankeren in het hele systeem. Je ervaart op actieve wijze hoe leuk en gemakkelijk veranderen kan zijn. Je komt letterlijk in beweging en betrekt het onderbewustzijn overal bij, waardoor verandering snel en blijvend plaatsvindt.

Fotokrediet Shutterstock: rust in het hoofd

New Code NLP – Conclusie

NLP New Code is dus een manier van werken met NLP, waarin het onbewuste de hoofdrol speelt. Daardoor gaan veranderingen snel, makkelijk en zijn ze meestal blijvend. De manier van aanpak is speels en luchtig. De meest gehoorde opmerking na een training of workshop is: ‘Ik wist niet dat veranderen zo leuk kon zijn!’

Wil je meer weten van New Code NLP?

Wie meer wil weten over New Code NLP en het werken met het onbewuste en gemoedstoestand, zit goed bij UNLP. In elke Master Practitioner opleiding kun je kennis maken met New Code, met een trainer die zich in deze specifieke tak van NLP heeft gespecialiseerd. Daarnaast biedt UNLP elk jaar een 4 daagse New Code NLP workshop, waar je alle ins en outs van New Code kunt leren. Bovendien kun je het E-boek ‘SNEL EN BLIJVEND IN JE KRACHT MET NEW CODE NLP’  hier gratis downloaden.

Ook in de NLP Master Practitioner-opleidingen van UNLP komt New Code uitgebreid aan bod. Tijdens drie inspirerende opleidingsdagen in deze opleiding leer jij dé complete basis van New Code NLP!