UNLP

Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

5 juli 2020
Hashim Jarmohamed

Ontspanning

2 mins

Waarom is ontspanning zo belangrijk?

Ontspanning is belangrijk omdat het lichaam en verstand – dit zijn de zaken die ontspannen moeten worden – niet continu door kunnen blijven gaan. Het lichaam moet uitrusten door simpelweg niet meer te bewegen en het verstand moet worden ontspannen door geen mentale activiteit meer te hoeven uitvoeren. Hierdoor valt het blijven doorgaan met kantoorwerk niet onder ontspanning, ook al lijkt je je lichaam niet letterlijk te bewegen.

Dankzij ontspanning kunnen de mentale en fysieke spieren uitrusten, zodat ze later ingezet kunnen worden en zelfs kunnen pieken als dat nodig is. Zonder ontspanning is ook geen inspanning mogelijk. Uitstekende prestaties blijven hierdoor uit.

1: Zijn er voorbeelden van waarom ontspanning tot topprestaties leidt?

Laten we naar de context van topsport kijken. S ’werelds beste voetballers, zoals de Kroaat Modric, gaan na hun wedstrijden en trainingen direct naar bed. Zijn partner houdt ook rekening met hem. Ze vraagt hem niet of ze nog eventjes in de avond naar de miljonairsfair kunnen gaan.

Ook voor niet-beroemdheden is ontspanning erg belangrijk voor een goede carrière. Mensen kunnen beter op hun werk presteren als ze voldoende kunnen ontspannen.

2: Wat voor soorten ontspanning zijn er?

Een van de manieren voor ontspanning is ontspanning van het lichaam. Dit wordt bereikt door niet meer te bewegen en genoeg te slapen.

Daarnaast is er ontspanning van het verstand: mentale ontspanning. Dit kan bereikt worden door leuke dingen te doen zoals wandelen, spelen of een hobby beoefenen.

3: Is er veel vraag naar ontspanningscoaches?

Er is ongelooflijk veel vraag naar ontspanningscoaches. Nadat je je gespecialiseerd hebt in ontspanning, kun je solliciteren naar posities waarbij je mensen helpt te ontspannen, bijvoorbeeld in bedrijven.

4: Hoe kun je ontspannen?

Ontspannen kun je doen door te doen wat jij leuk vindt, en waarbij je niet mentaal gestimuleerd wordt. Een aantal voorbeelden zijn: