Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

12 juni 2017
Vincent

Tweede Dag NLP Opleiding: Practitioner

4 mins

De tweede dag van de opleiding NLP Practitioner, is aangekomen. Ik heb de syllabus van te voren goed bestudeerd, maar toch is de les verassend! Vandaag richten we ons op misinterpretaties in het dagelijks leven, het zeven van de ideeën in het hoofd en leren liegen.

NLP Communicatiemodel: Hotel of modder

Allereerst krijgen we een uitleg over het communicatiemodel. Hierbij hebben we het vooral over interne voorstellingen en welke delen daarvan uiteindelijk naar buiten komen. Met interne voorstelling bedoel ik een idee dat jij in je hoofd hebt, waarbij je er van uit gaat dat anderen precies datzelfde idee hebben. Als ik een survival-week in de Belgische Ardennen wil maken, ga ik ervan uit dat jij begrijpt dat ik wil klimmen, kanoën, crossen op mountainbikes en ’s avonds lekker voor de tv in een hotel. Hier gaat het vaak fout. Want jij hebt misschien een heel ander idee van een survival-week in de Ardennen. Misschien verwacht jij dat we met een grote rugzak rondtrekken, zelf jagen op eten in het wild en ’s avonds in de modder slapen. Uiteindelijk wordt een van ons teleurgesteld.

NLP-Filterpatronen

Wij hebben allemaal filters in ons hoofd. Van het idee in ons hoofd, brengen wij ongeveer twee procent onder woorden. idee zweeft eerst door de filters in het hoofd. Die filters laten veel details weg, laten bepaalde punten onduidelijk overkomen waardoor ze vervormen en ze generaliseren. Als ik bijvoorbeeld graag een ijsje met een vriend wil gaan eten, heb ik daar een hele voorstelling bij; Een terrasje, warme zon, zingende vogels etc. Het enige wat ik daadwerkelijk onder woorden breng is; ‘Laten we een ijsje gaan eten’.

Dit vind ik een heel interessant onderwerp, omdat het regelmatig voorkomt in het dagelijks leven. Een goede tip voor wanneer je met een idee komt om bijvoorbeeld op vakantie te gaan: Vraag eerst naar de interne voorstelling (het idee) van de ander. Zo kom je er snel achter of jullie op dezelfde golflengte zitten.

Zintuigelijk waarnemen & kalibreren

Op de tweede dag van de opleiding Practitioner hebben we het over zintuigelijk observeren ofwel kalibreren. Ik kies een partner en ga met hem op een stille plek zitten. De bedoeling is dat we om de beurt denken aan iemand waar we dol op zijn, gevolgd door iemand die we niet mogen. Zoek de verschillen in de gezichtsuitdrukking! Het voelt heel intimiderend om iemand naar me te zien staren. Alsof ik de kikker ben, tijdens het ontleden. Het is een leuke oefening. Wanneer ik heel goed oplet zie ik de huid van mijn partner glimmen en zijn onderlip verstrakken wanneer hij denkt aan een vervelend persoon uit zijn leven.

Liegen: de menselijke leugendetector

Tijdens de uitleg van een nieuwe opdracht, krijg ik meteen allerlei spionagefilms in mijn hoofd door het onderwerp liegen. Blijkbaar krijgen politieagenten en grote geheime organisaties ook deze training. Dit gebeurt om ofwel te liegen of een menselijke leugendetector te worden. Dat lijkt me enorm handig in het dagelijks leven. Als je hier veel mee oefent kan jij ook een levende leugendetector worden! Ik hoop alleen niet dat iedereen op de wereld het leert, want dan kan ik het bij niemand gebruiken.

De opdracht is het vertellen van drie verhalen. Eén verhaal moet waar gebeurd zijn, éénmoet een leugen zijn. Vervolgens mag ik nog een verhaal verzinnen waarbij de andere deelnemers uit een groep van vier, moeten bepalen of het waar of niet waar is gebeurd. In mijn groep twijfelde de meesten over of ik de waarheid of een leugen vertelde. Later merkte ik zelf hoe moeilijk het is om anderen te betrappen op een leugen of waarheid.

Mensen kunnen lezen

Vandaag heb ik geleerd hoe je moet liegen, ook al heb ik nog een lange weg te gaan. Ons brein zit veel nauwer verbonden met de rest van ons lichaam, dan ik dacht. Het is interessant dat mensen kunnen zien wat je denkt, zonder spraak of gebarentaal. Het lezen van een lichaam is erg interessant. Aan het einde van deze opleiding hoop ik anderen te lezen als boeken.

Door: Shasa Akinola

Een stagiaire bij UNLP. Ze volgt de opleiding redactioneel medewerker op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Shasa volgt de Practitioner dagopleiding en vertelt haar ervaringen in deze blog. Om de twee weken verschijnt er een nieuw blogbericht met daarin beschreven hoe een lesdag er in haar ogen uit ziet. Uiteindelijk kan iedereen zich goed voorbereiden met de hele opleiding in fijne artikelen. Laat ons jouw mening over de blog weten via Twitter en Facebook!