UNLP

Onze opleidingen gaan gewoon door! Uiteraard hanteren wij hierbij de RIVM-richtlijnen. Lees hier onze laatste updates.

29 juni 2021
Tim de Ridder

Vrijheid om schandalig te zijn

3 mins
Afbeelding met tekst, schermafbeelding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Elke maand schrijft provocatief psycholoog Adelka Vendl een column over provocatief coachen met betrekking tot het thema van de maand. Deze maand is dat thema ‘Vrijheid’!

‘Je doet wel schandalige uitspraken’, zei Ronald tegen mij. Hij zei dit op een borrel, waar ik hem voor het eerst ontmoette. Ik ben dan altijd even een nano seconde bang of ik het wel goed gezegd heb (c’est le ton qui fait la musique), maar aan zijn gezicht te zien vond hij het erg amusant.

Schandaligheid, maalde ik in mijn hoofd, doe ik dat?

Ja zeker! Het geeft ook nog vrijheid! Ik kan ook niet meer zonder. Het is onderdeel geworden van mij.

Neem afgelopen dinsdag nog, toen ik tegen hulpverlener Els zei: ”Je begint steeds aan iets nieuws, omdat je te ongedisciplineerd bent om iets af te maken”. Els was deelneemster van de groep groep waar ik een live demonstratie provocatief coachen gaf. Op dat moment deed ik met haar een live demo. “Vond je dat niet schandalig wat Adélka zei?” vroeg een deelnemer uit de groep bij de nabespreking. “Nee, ik zie het ook een beetje als een spel. Maar het zet wel ontzettend veel in gang, in die bovenkamer raast het nu heen en weer bij mij”, aldus Els.

Het maakt eigenlijk heel vrij. Van vast naar vloeibaar noem ik dat. Diffuseren, gasvormig maken… Je kunt dit ook met gedachten doen.

Maar hoe kan dit nu? Hoe kun je de vrijheid nemen om dit soort dingen gewoon zeggen als coach of therapeut? Mensen houden van schandaliseren, het haalt ze uit de gebaande paden en hun comfort zone. Als jij je vrij genoeg voelt om schandelijkheden plagend te uiten, dan kun je eigenlijk heel veel maken. Zodat je uiteindelijk authenticiteit & contact bereikt. En daarom werkt het zo goed in hulpverleningsgesprekken. Maar de sleutel is de liefdevolle intentie.

Hugo Steur, arts en voorstander van humor in de zorg verwoord het zo: “Als je ook maar iets bespeurt van dat de ander zich boven je plaatst, dan gebeurt er niets. Dan krijgen mensen gedachten als ‘die moet mij niet’, ‘die zit maar wat te kletsen’, ‘die is beter dan ik’.”

Maar ook in het dagelijkse leven werkt het goed. Een van de mooiste momenten in de live demonstraties is als er een lach verschijnt en iemand zichtbaar de humor van het probleem kan inzien. De ander is dan een beetje ‘meer vrij’ van zijn probleem.

Dit is één van de provocatieve technieken die wordt behandeld in de opleidingen tot provocatief coach op UNLP. Wil jij zelf kennis maken met provocatief coachen? Neem dan eens een kijkje bij de Provocatief Coachen Masterclass. Wij hebben ook een Provocatief Coachen Practitioner en PC voor teams, die via de linkjes te bekijken zijn.

Adélka Vendl, NLP Trainer
"Adélka Vendl (Arnhem, 31-12-1970) is afgestudeerd A&O psycholoog, psycholoog NIP (Nederlands instituut voor psychologen) en master trainer NOBTRA"

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.