UNLP

Beleef een opleiding familieopstellingen: bekijk alle opleidingen

2-daagse Training
Motiverende Gespreksvoering

 • waardering van deelnemers is een 9.8
 • 2 dagen
 • Op onze prachtige hoofdlocatie in Amsterdam

Algemeen

Als coach stimuleer je dagelijks gedragsverandering. Wat je cliënt ook wilt bereiken, een motivatie is hierbij onontbeerlijk. Hoe meer vastgeroest het patroon is, hoe meer motivatie er veelal nodig is om hieruit te komen. Maar hier gaat het vaak mis. In de 2-daagse training Motiverende Gespreksvoering leer je alles over hoe je je cliënt kunt motiveren om de stappen te zetten die nodig zijn tot blijvende verandering.


De sleutel tot gedragsverandering

In heel veel patronen weet de cliënt heel goed wat er nodig is om te veranderen. Ga maar na, stoppen met roken is ‘technisch’ gezien heel makkelijk. Gewoon geen sigaret meer in je mond stoppen. Hetzelfde geldt voor slechte gewoontes als overmatig eten, teveel alcohol drinken en te weinig bewegen. in 90% van de problemen weet je cliënt heel goed wat er nodig is om tot gedragsverandering te komen. Denk bijvoorbeeld aan uitdagingen als:

 • stoppen met roken
 • minder drinken
 • meer bewegen of sporten
 • veranderen van voeding en dieet
 • stoppen met slaapmiddelen
 • (blijven) innemen van chronische medicatie

Zet cliënten aan tot gedragsverandering met deze doelgerichte communicatiestijl

Het effect van motiverende gespreksvoering

Maar hoe zorg je er nu voor dat je cliënt ook daadwerkelijk verandert, ondanks dat hij prima weet waar de oplossing zit? De oplossing zit niet in het adviseren van je cliënt. Of het proberen te overtuigen tot gedragsverandering. Of om de kar te gaan trekken.

Zelfs als coach, expert in gedragsverandering, heb je snel de neiging om in dergelijke reacties verzeild te raken. Dit levert meestal niet de gewenste veranderingen op. Sterker nog, het tegenoverstelde effect wordt meestal bereikt. De weerstand wordt groter en de innerlijke drive om daadwerkelijk tot de nodige actie over te gaan wordt kleiner.

In de gezondheidszorg wordt de laatste jaren veel gebruik gemaakt van Motiverende Gespreksvoering. In deze gespreksstijl staat het motiveren van de cliënt centraal. Motiverende gespreksvoering is een methodiek om gedragsverandering bij mensen teweeg te brengen.

Het is een zeer effectieve methode bij mensen die moeilijk in beweging komen, niet actief meewerken, weerstand vertonen of ambivalent staan tegenover verandering.

Motiverende gespreksvoering wordt inmiddels volop ingezet door coaches, trainers, HR medewerkers, consultants en managers.

Praktische informatie


Looptijd
2 dagen verspreid over 2-3 weken

Tijden
van 09:30 tot en met 17:00

Aantal Deelnemers
Max. 8

Locaties
Amsterdam. Goed te bereiken met openbaar vervoer en eigen vervoer

Deelnameprijs
€ 695,= (BTW vrijgesteld)

Programma

In de 2-daagse training ga je de techniek van Motiverende Gespreksvoering je volledig eigen maken. Via dynamische en toegankelijke oefeningen leer je in 2 dagen tijd alles wat je nodig hebt om met vertrouwen en deskundigheid de methode in te zetten in de dagelijkse omgang met cliënten. De training is in hoge mate praktisch en concreet.

De training Motiverende gespreksvoering is in twee fasen ingedeeld.

De aanpak van Motiverende Gespreksvoering blijkt buitengewoon succesvol. In wetenschappelijk onderzoek en in de praktijk wordt de methode inmiddels overtuigend aangetoond en ingezet.

Dag 1
Start 09.30 training
Op de eerste dag van de training staat het vergroten van de motivatie van de cliënt om te veranderen centraal. Dit wordt gedaan met behulp van verschillende gesprekstechnieken. We gaan aan de slag met het verkennen van de ambivalentie van de cliënt (die aan de ene kant wel maar tegelijk ook níet wil veranderen) en het uitlokken van taal gericht op verandering bij de cliënt.

Dit is wat je gaat leren op dag 1:

# Valkuilen van motiverende gespreksvoering
# Vier processen van motiverende gespreksvoering
# Ontdekken en wegblijven van de Reparatiereflex
# Weerstand ombuigen tot een gevoel van urgentie
# Vragen die leiden tot inzicht en blijvende verandering
# Ambivalentie van de cliënt
# Ontwikkelen van een werkrelatie
# Ontlokken van verandertaal via “O-R-B-S”

Einde 17.00 training

Dag 2
Start 09.30 training

De tweede dag richt zich op het versterken van de betrokkenheid bij veranderingen en op het ontwikkelen van een plan om de verandering te realiseren. De cliënt wordt door het stellen van vragen gestimuleerd zijn of haar eigen wensen en plannen te bedenken. Eén van de belangrijkste elementen is de coöperatieve aard van de relatie tussen hulpverlener en cliënt.

Dit is wat je gaat leren op dag 2:

# Motiverend informeren / OBA model
# Vergroten van zelf-efficacy en zelfvertrouwen
# Reflectief luisteren (verdieping)
# Werken met persoonlijke waarden
# Effectief omgaan met weerstand
# Begripvolle reflectie / autonomie benadrukken / herkaderen
# Opstellen van een actieplan met je cliënt
# Meetinstrumenten en checklists

Einde 17.00 training

De unieke leermethode van UNLP zorgt ervoor dat je binnen 2 dagen je Motiverende Gespreksvoering volledig eigen maakt

OPZET VAN DE CURSUS
De cursus bestaat uit twee dagen van 7 uur vaardigheidstraining. De training bestaat uit een mix van praktische theorie, inleidingen, demonstraties, videoanalyse, rollenspellen, discussies, oefeningen en praktijkopdrachten. Het is een praktische training met veel aandacht voor vaardigheden die je direct in de praktijk brengt.

Daarnaast is er een follow-up van 2,5 uur. Hierin ga je samen met collega deelnemers -onder begeleiding van de docent- je praktijkervaringen met de MGV technieken bespreken. Hierin is er volop ruimte voor het bespreken van van successen, knelpunten en vragen en wordt er op deze manier gewerkt aan verdere vaardigheidsontwikkeling.

TIJDSBELASTING
De tijdsbelasting van de verschillende onderdelen zijn als volgt:

 • Fysieke bijeenkomsten: 15 uur (inclusief pauze)
 • Online follow – up: 4 uur
 • Huiswerkopdrachten: 4-5 uur


INVESTERING
De investering in deze training is €695,- (BTW-vrijgesteld) en is inclusief:

 • Uitgebreide lunch
 • Koffie & thee
 • Literatuur
 • Assessment eindopdracht
 • Syllabus

Er is de mogelijkheid tot het aanschaffen van een extra coachpakket. Dit bestaat uit een 3-tal individuele sessies voorafgaand, tijdens en na de fysieke bijeenkomsten. De investering in dit coachpakket bedraagt €395,=

Wanneer je ervoor kiest om direct met Ideal te betalen krijg je 5% extra korting. 

CERTIFICAAT
Je rondt deze boeiende training af met een praktijkgerichte eindopdracht. Bij volledige participatie en minimaal een voldoende voor de toets ontvang je het certificaat “Training Motiverende Gespreksvoering” van UNLP Leadership Academy.

TRAINER
De training vindt plaats onder leiding van dr. Vincent van der Burg, psycholoog en expert in gedragsverandering. Kijk hier voor een volledig profiel.

TOELATINGSEISEN
De training is toegankelijk voor iedereen met een HBO/WO werk- of denkniveau. Daarnaast moet je bereid zijn om op je eigen handelen te reflecteren.

MOGELIJKHEDEN VANUIT JE WERKGEVER
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Daarnaast kan de organisatie de gemaakte opleidingskosten mogelijk volledig aftrekken en gebruikmaken van andere fiscale regelingen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.

VERLAAG JE STUDIEKOSTEN
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen, zoals gespreide betaling. Vraag naar de mogelijkheden.

FISCAAL VOORDEEL
Je kunt gebruikmaken van de regeling ‘Aftrek studiekosten’, waarmee je tot zo’n 50 procent van je gemaakte studiekosten terugkrijgt van de Belastingdienst. Jaarlijks kun je maximaal € 15.000,- aftrekken van je inkomstenbelasting voor de studiekosten van jou en je fiscale partner.

Motiverende Gespreksvoering: een evidence-based methode voor blijvende verandering

Inbegrepen

Dit is wat je krijgt bij het volgen van de training Motiverende Gespreksvoering

 • Erkend certificaat
 • Uitgebreide lunch, koffie en thee
 • Literatuur
 • Levenslang abonnement op de experts van UNLP

Voor wie

De training is bedoeld voor iedereen die met mensen werkt. Met name omdat je leert om te gaan met alledaagse uitdagingen op het gebied van communicatie, gedragsverandering en ontwikkeling. Specifiek is deze training onmisbaar voor coaches, trainers, werkbegeleiders, casemanagers, managers en adviseurs.

De training is onmisbaar voor iedereen die met mensen werkt en waarin het succes afhankelijk is van het gedrag van anderen.

Aanmelden

Aanmelden

Motiverende Gespreksvoering

Deze training start op meerdere momenten per jaar. De training vindt plaats in Amsterdam. De opleidingstijden zijn dagelijks van 9.30 tot 17.00 uur.

Locatie:

Geen aanbod gevonden

Veelgestelde vragen

Hier kun je veel gestelde vragen vinden die relevant zijn bij het volgen van een UNLP opleiding.

Er is bij de opleiding lunch inbegrepen. Dagelijks hebben we verse salades, lekkere belegde broodjes, fruit en sappen voor je klaar staan!

Wil je iets anders eten? Neem het gerust mee (er is een koelkast en magnetron aanwezig) of je kunt iets halen in de directe omgeving.

Op het laatste moment kan het altijd gebeuren dat er iets onverwachts gebeurd in je agenda. Je kunt er dan inderdaad voor kiezen om een collega jouw plaats in te laten nemen. Of je schuift jouw aanmelding door naar een volgend startmoment! Wij denken graag met je mee.

Bel dan gerust met onze Student Support: tel: 020-2610707 of stuur ons een email: info@unlp.nl

Ook interessant voor jou

h
Opleidingen

De Post-HBO Registeropleiding tot Professioneel Coach

Ontwikkel jezelf in 7 maanden tijd tot professioneel coach. Met alle vaardigheden, kennis, technieken en oefeningen in huis om een verschil te maken in het leven van jezelf en anderen.

Lees meer
h
Trainingen

Effectief Beïnvloeden en Overtuigen

2-daagse training Effectief Beïnvloeden is geschikt voor jou als je niet altijd effectief bent in het beïnvloeden van anderen.

h
Trainingen

Time Management

In de 2-daagse training Time Management leer je hoe je een productieve omgeving creëert waarin je optimaal kunt presteren en het maximale uit jezelf kunt halen.

Lees meer

Elke maand worden er nieuwe opleidingen toegevoegd

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP ONDERWIJS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP VOOR JEUGD INFORMATIEAVOND

NLP ONDERWIJS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP ONDERWIJS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

RESERVE A SPOT FOR THE Online Workshop NLP Practitioner

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP VOOR JEUGD INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP ONDERWIJS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

POST-HBO INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP voor Jeugd INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

RESERVE A SPOT FOR THE Online Workshop NLP Practitioner

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.