Je staat op een belangrijk punt in je leven.
De provocatieve coach gedraagt zich onorthodox: hij geeft de cliënt meer gelijk dan hem lief is, heult met de vijand, plaagt, verschuift de schuld, en bewandelt zijwegen. Uitdaging is belangrijk bij werkplezier en realisme verhoogt de kans op een duurzame verandering. Beide elementen gebruikt de provocatieve coach.
Met provocatief coachen krijg je vaardigheden aangereikt waarin je op een veel natuurlijkere manier kunt coachen. Maar wel met een wetenschappelijk fundament. De opleiding is gebaseerd op de provocatieve therapie van Frank Farrelly en verenigt oefeningen en technieken uit het Nederlandse, Duitse en Amerikaanse perspectief. Adélka Vendl is bezig met wetenschappelijk onderzoek naar provocatief coachen en de nieuwste inzichten worden in de opleiding verwerkt.
Paradoxaal en krachtig
Provocatief coachen bestaat niet uit een aantal stapsgewijze handelingen, maar is eerder een collage van allerlei krachtige en paradoxale interventies. Een aantal van deze interventies is goed onderzocht in de psychologie en ontwikkelingsgericht coachen.
De twee centrale hypotheses bij provocatieve psychologie zijn:
- Door zorgzame provocatie heeft de cliënt de neiging zichzelf te veranderen maar juist in de tegengestelde richting van wat de therapeut hem aanraadt.
- Als de cliënt wordt aangemoedigd (op een humoristische en zorgvuldige manier) om zijn belemmerende gedrag voort te zetten, zal de cliënt juist gedrag vertonen dat méér in overeenstemming is met de sociale normen.
De cliënt gaat zichzelf en anderen juist op veel positievere wijze zien.
“Provocatief coachen is het geheim van de meest succesvolle coaches.”
Drs. Adelka Vendl
Paradoxale interventies
Als provocatieve coach kun je veel meer soorten cliënten aan. Je neem niets voor waar aan. Je daagt de client uit, niet alleen in wat hij zegt maar ook hoé. Opvallend genoeg vindt de client jou juist kundiger, sterker als je dit doet. Je hebt de client immers ‘door’ en daarmee bestempel je je professionaliteit. Als je vervolgens durft in te stappen in dit soort spannende momenten creëer je sneller een doorbraak. Je gaat ervaren dat door provocatief te coachen er meer lucht en ruimte in het gesprek komt. Ook zul je ervaren dat je meer plezier gaat hebben in het coachen én dat het voor de coachee vele malen prettiger is omdat deze ook meer plezier gaat ervaren. Daardoor houd je energie over voor meer klanten en help je klanten beter en sneller. Geen gesleur of last van weerstand want daar maak je korte metten mee. Je bent beter geoutilleerd voor allerlei soorten clienten en jouw coachingsvaardigheden gaan er stappen op vooruit.
En als laatste, maar zeker niet onbelangrijk…. je zult de opleiding gaan ervaren als één groot persoonlijk ontwikkeltraject!
Provocatief coachen is niet een zoveelste variant van coachen. Het staat haaks op vele andere methodieken binnen het vak van coaching en tegelijkertijd, als je het goed beheerst, buitengewoon effectief in combinatie met conventioneel coachen. De provocatieve coach treedt niet op als de deskundige die een oplossing weet. In plaats daarvan stimuleert hij vanuit een belangeloze, verwonderde en uitdagende houding de cliënten om hun denken te verbreden. En dat geeft lucht!
Provocatief coachen: meer dan regulier coachen
Juist omdat het veelal haaks staat op wat je leert tijdens een reguliere coachopleiding. Zijn veel coachopleidingen vooral afgeleid vanuit de Rogeriaanse school (van psychotherapeut Carl Rogers), waarin vooral “volgen” van de cliënt centraal staat. Je door middel van vragen dieper bij de kern probeert te komen. Bij Provocatief Coachen geef je tegengas, ga je “prikkelen en porren”, zodanig dat de ander in beweging gaat komen. Omgekeerde psychologie dus.
Dit is ook de reden dat er ruime aandacht is voor de praktijk. Je gaat tijdens de opleiding heel praktisch aan de slag. Om direct toe te kunnen passen wat je leert. Om het écht in de vingers te krijgen.
Dagelijks beginnen we gelijk met oefenen in de praktijk. Vanuit de oefening ontstaat als vanzelf de vraag om een theoretisch kader dat na het oefenen volgt. Er is een stevig fundament vanuit de wetenschap.
In deze opleiding wordt gewerkt met veel ‘vooroefeningen’ uit het improvisatietheater waardoor de provocatieve interventies gemakkelijker aan te leren zijn. We richten ons op speelsheid en leerplezier.
Onderdeel van de opleiding provococatief coachen zijn onder andere een persoonlijke intake, een (super creatief) profielwerkstuk, het aanleren van een unieke eigen stijl, een hotline met Adelka en nog veel meer!