Daan van Kampenhout

Systemic Ritual

 • Deelnemers geven een 9.4
 • in Amsterdam
 • Sjamanistische rituelen & familieopstellingen
 • 1-daagse training

Wat is Collectieve Systemic Ritual?

Wereldwijd expert ‘Daan van Kampenhout’ verzorgt de 1- daagse training ‘Systemic Ritual’. Hij ontwikkelde deze nieuwe werkvorm door elementen uit familieopstellingen en het sjamanisme te combineren. 

Ongemerkt voeren we allemaal wel eens ritueel uit
Er zijn in ons leven vele sociale rituelen aanwezig. We vieren onze verjaardag, we eten beschuit met muisjes bij de geboorte van een kind, we hangen een tas aan de vlaggenmast als onze dochter of zoon geslaagd is. Veel rituelen zijn te vinden bij een bruiloft, het ‘ja-woord’, de ringen, de speeches en de gelukwensen. En bij een sterfgeval zoeken we elkaar op, vertellen elkaar verhalen over de geliefde persoon en nemen gezamenlijk afscheid.

Je zou kunnen zeggen dat deze rituelen een viering van het leven zijn, een markering van de tijd. Vaak gaan deze vieringen gepaard met veel vreugde en soms met verdriet. Ze verbinden ons met elkaar. Ze versterken ons op zowel individueel niveau als op groepsniveau.

Er zijn ook rituelen die verder gaan dan onze bekende sociale rituelen. In het Sjamanisme van de ‘oude’ volken zijn veel krachtige rituelen te vinden. Ze kunnen ons transformerende inzichten geven en verbinden ons diep met elkaar.

Het westerse sjamanisme heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld en is niet meer weg te denken in de huidige tijd. Het Systemic Ritual ontstond eind jaren negentig uit elementen van sjamanistische rituelen en klassieke familieopstellingen.

Een absolute must voor een ieder die het aandurft om een diepgaande  verandering aan te gaan.


Daan van Kampenhout

Daan van Kampenhout is de grondlegger van Systemic Ritual 
Uit het sjamanisme kwamen naast de klank van trommel en stem o.a. het inzetten van het voorouderveld als een bron van kracht. Uit familieopstellingen kwamen onder meer het inzetten van representanten en het gebruik van helende zinnen. 

Daan van Kampenhout is de grondlegger van Systemic Ritual 
Uit het sjamanisme kwamen naast de klank van trommel en stem o.a. het inzetten van het voorouderveld als een bron van kracht. Uit familieopstellingen kwamen onder meer het inzetten van representanten en het gebruik van helende zinnen. 

Systemic Ritual is echter meer dan een mengeling van deze twee verschillende methodieken: de sjamanistische en systemische elementen hebben elkaar in de wisselwerking beïnvloed en veranderd.  

“Sjamanisme en opstellingen zijn in zekere zin moeder en vader, Systemic Ritual is hun kind: alhoewel je in het kind beide ouders kunt herkennen, heeft het zijn eigen karakter.”

Daan van Kampenhout over sjamanisme

Systemic Rituals gaat veel verder dan onze dagelijkse rituelen. De collectieve rituelen vallen onder, wat we een spiritueel niveau kunnen noemen. Ze richten zich op niet tastbare aspecten van het bestaan.

Tijdens de dag wordt er gewerkt met velden waarin deelnemers plaatsnemen. In Systemic Rituals wordt dit een voorouderveld of krachtveld genoemd. Er wordt gewerkt met de groep als collectief. 

De deelnemers bepalen binnen de geboden structuur steeds zelf waar ze staan en hoe lang ze daar blijven, en ze creëren zo een eigen pad door het ritueel heen. Door een individuele invulling te geven aan de vooraf gedefinieerde archaïsche rollen doorleeft elke deelnemer in elk ritueel een heel persoonlijke reis.

Aspecten waarmee wordt gewerkt kunnen bijvoorbeeld zijn:
– mannelijke en vrouwelijke
– geven en ontvangen
– de liefde 
– de voorouders

Je hebt nu de mogelijkheid om kennis te maken met de werkwijze van Daan van Kampenhout. Tijdens de 1-daagse training krijg je de kans om middels collectieve rituelen met persoonlijke thema´s en uitdagingen aan de slag te gaan.

Inhoud workshop

Systemic Rituals biedt je een kans om Daan van Kampenhout aan het werk te zien. 

Tijdens deze dag leer je over de toepassing van sjamanistische rituelen. Er zullen deze dag geen persoonlijke opstellingen worden gedaan, alleen collectieve Systemic Rituals komen aan bod. Stap voor stap wordt duidelijk gemaakt wat sjamanisme is, wat rituelen zijn en hoe deze worden vormgegeven. Tijdens deze dag worden de collectieve rituelen met behulp van andere groepsleden vormgegeven. 

De rituele opstellingen maken onbewuste patronen en dynamieken zichtbaar en dat geeft ruimte aan het kunnen begrijpen van gedrag, gedachten of emotionele blokkades en maakt verandering mogelijk. Het kan inzichten geven en ons dichterbij acceptatie brengen en zorgen dat we krachtig in het leven staan.

Programma  

 • Ontvangst 
 • Systemic Rituals
 • Pauze 
 • Systemic Rituals
 • Pauze
 • Systemic Rituals
 • Pauze 
 • Systemic Rituals

Systemic Ritual®, een krachtige 1-daagse training met elementen van sjamanistische rituelen en klassieke familieopstellingen.

“Ik heb al veel opstellingen gezien. Dit was de meest bijzondere ervaring.”

Evert

“De kracht die ik heb mogen ervaren is enorm.”

Rita

Hoe werken Collectieve Systemic Rituals?

Deelnemers ontvangen kort voor de bijeenkomst een uitnodiging per email om Daan te laten weten welke thema’s er in hun leven een rol spelen. De thema’s die hij via deze mails ontvangt, gebruikt hij om het programma van de dag voor te bereiden. 

Familieopstellingen en collectieve systemic rituals zijn krachtige paden voor het bereiken van innerlijke oplossingen voor een verscheidenheid aan problemen

Tijdens de training wordt ingegaan op sjamanistische stromingen en spirituele opstellingen. Door middel van talloze demonstraties en analyses deelt Daan zijn jarenlange ervaring van systemische processen.

Je werkt met het Collectieve Rituelen
Eén van de kenmerken van Systemic Ritual is van begin af aan de oriëntatie op de cirkel i.p.v. het individu geweest. De methode is deels ontwikkeld tijdens het werken voor gemeenschappen die als groep een collectief trauma met zich meedragen. 

Daar waar veel mensen zich kunnen herkennen in de thematiek, zijn collectieve rituelen passend. Echter, ook in de seminars die niet voor specifieke doelgroepen werden gegeven, is gebleken dat de collectieve rituelen vaak een krachtige werking hadden en door veel aanwezigen worden gewaardeerd.

Het ritueel is voor de hele groep van belang
Zodra de aandacht verschuift van de details in een persoonlijk verhaal naar de archaïsche onderliggende dynamiek van een situatie, dan kunnen velen zich identificeren met het werk dat voor een individuele deelnemer gedaan wordt. Het ritueel is dan voor de hele groep van belang. In de collectieve Systemic Rituals wordt er gebruikt gemaakt van plattegronden waarop verschillende archetypische posities mogelijk zijn. 

Inbegrepen

Dit is wat je krijgt bij Systemic Ritual

 • Persoonlijke begeleiding van Daan van Kampenhout
 • Koffie, thee & lunch

Voor wie

In de workshop tref je een variëteit van deelnemers, met unieke achtergronden in cultuur, gezondheid, werkervaring, leeftijd, opleiding en interesses.   De opleiding is bij uitstek geschikt voor 3 doelgroepen

Leer welke vragen tot nieuwe inzichten en nieuwe gedachten leiden bij jouw gesprekspartners. 

1. Voor een ieder die Systemic Rituals wilt inzetten voor je persoonlijke proces. Tijdens deze workshop zal je veel ontdekken over je blokkades, je eigen patronen, die van je familie, je voorouders en anderen in je omgeving. Gedurende de dag vinden er meerdere Collectieve opstellingen plaats.

2. Voor coaches, trainers en consultants die willen leren van deze Grootmeester. Wanneer je groepen gaat begeleiden, is deze workshop een enorme verrijking van je persoonlijke en professionele bagage. Het werken met een trainer met de statuur van Daan van Kampenhout is voor iedereen waardevol.

3. Voor een ieder die geïnteresseerd is in Sjamanisme, Familieopstellingen en Rituelen . De rituele opstellingen maken onbewuste patronen en dynamieken zichtbaar en dat geeft ruimte aan het kunnen begrijpen van gedrag, gedachten of emotionele blokkades en maakt verandering mogelijk. Je zult de krachtige uitwerking hiervan gaan ervaren. 

Accreditaties

Aanmelden

Aanmelden

Collectieve Systemic Ritual

Deze workshop vindt eenmaal per jaar plaats en vindt plaats in Amsterdam. De workshoptijd is van 10.00 tot 17.00 uur.

Locatie:

Geen aanbod gevonden

Veel gestelde vragen

Deelnemers ontvangen kort voor de training een uitnodiging om Daan te laten weten welke thema’s er in hun leven een rol spelen. De thema’s die hij via deze mails ontvangt, gebruikt hij om het programma van de dag voor te bereiden. Er zullen deze dag geen persoonlijke opstellingen worden gedaan, alleen collectieve Systemic Rituals komen aan bod.

Hier zie je een korte gids met voorbeelden over wie en wat in het ritueel wordt opgenomen. De informatie van deze zaken kan wel of niet belangrijk zijn in het werk dat samen gedaan wordt op deze dag.

Huidige familie:

 • Partner
 • Kinderen en kleinkinderen van beide partners
 • Voorgaande relaties
 • Abortes, adopties of miskramen
 • Vroege sterfgevallen
 • Alle significante emotionele gebeurtenissen
 • Land van herkomst / geboorteplaats
 • De religie van de familie van de partner

Familie van oorsprong:

 • Broeren en zussen
 • Ouders
 • Grootouders
 • Traumatische gebeurtenissen in de familie
 • Vroege sterfgevallen
 • De religie van alle familieleden

Belangrijke collectieve gebeurtenissen:

 • Genocide
 • Oorlog
 • Geforceerde migratie
 • Slavernij
 • Iedere andere collectieve gebeurtenis in een samenleving waarin aanvallers en slachtoffers waren

Er is bij de opleiding lunch inbegrepen. Dagelijks dekken we de tafel, zetten het heerlijkste brood neer, maken een fijne soep en je kunt je boterhammen beleggen.

Wil je iets anders eten? Neem het gerust mee (er is een koelkast en magnetron aanwezig) of je kunt iets halen in de directe omgeving.

Familieopstellingen en collectieve systemic rituals zijn krachtige paden voor het bereiken van innerlijke oplossingen voor een verscheidenheid aan problemen, zoals:

 •  Thema’s binnen de familie van een persoon.
 • Thema’s in andere gebieden van een persoon, zoals de werkplek of de studie.
 • Fysieke ziektes, terminale ziektes.
 • Depressie.
 • Woede.
 • Angsten.
 • Relatie-issues.
 • Verlies.
 • Trauma-symptomen.
 • Verslaving.
 • Creatieve blokkades.
 • ‘Vastzitten’ en machteloos voelen.
 • Geldproblemen.
 • Psychologische moeilijkheden of ziektes.

Tijdens de training wordt ingegaan op sjamanistische stromingen en spirituele opstellingen. Door middel van talloze demonstraties en analyses deelt Daan zijn jarenlange ervaring van systemische processen.

Je werkt met het Collectieve Rituelen
Eén van de kenmerken van Systemic Ritual is van begin af aan de oriëntatie op de cirkel i.p.v. het individu geweest. De methode is deels ontwikkeld tijdens het werken voor gemeenschappen die als groep een collectief trauma met zich meedragen.

Daar waar veel mensen zich kunnen herkennen in de thematiek, zijn collectieve rituelen passend. Echter, ook in de seminars die niet voor specifieke doelgroepen werden gegeven, is gebleken dat de collectieve rituelen vaak een krachtige werking hadden en door veel aanwezigen worden gewaardeerd.

Het ritueel is voor de hele groep van belang
Zodra de aandacht verschuift van de details in een persoonlijk verhaal naar de archaïsche onderliggende dynamiek van een situatie, dan kunnen velen zich identificeren met het werk dat voor een individuele deelnemer gedaan wordt. Het ritueel is dan voor de hele groep van belang. In de collectieve Systemic Rituals wordt er gebruikt gemaakt van plattegronden waarop verschillende archetypische posities mogelijk zijn.

De deelnemers bepalen binnen de geboden structuur steeds zelf waar ze staan en hoe lang ze daar blijven, en ze creëren zo een eigen pad door het ritueel heen. Door een individuele invulling te geven aan de vooraf gedefinieerde archaïsche rollen doorleeft elke deelnemer in elk ritueel een heel persoonlijke reis.

Bel dan gerust met onze Student Support: tel: 020-2610707 of stuur ons een email: info@unlp.nl

Ook interessant voor jou

h
Stephan Hausner

Ziekte & Gezondheid

Eénmaal per jaar komt Stephan Hausner naar UNLP om de bijzondere opstellingen rondom ziektes te verzorgen.

Lees meer
h
Familieopstelling Basisopleiding

Leer alle ins-en-outs rondom familieopstellingen

Voor zowel je persoonlijke ontwikkeling als het leren van opstellen… je doet het in de Familieopstelling Basisopleiding.

Lees meer
h
Systemisch Coachen

Eén-op-één werken met familieopstellingen

Leer hoe je systemisch werk kunt toepassen in een kleine setting.

Lees meer