Iedereen kent die dagen wel. Je begint de ochtend vol goede moed: je planning ligt klaar, de smoothie is groen, en je intentie kraakhelder: vandaag wordt anders. Maar tegen half vier betrap je jezelf met je telefoon in de ene hand, een snack in de andere, en een hoofd vol schuldgevoel. “Waarom lukt het me nou niet? Ik heb gewoon geen discipline.” Goed nieuws: dat is precies waar het misverstand ligt. Discipline is overschat. Het is geen betrouwbaar fundament voor blijvende gedragsverandering. Maar wat dan wel?
In dit artikel lees je waarom discipline je vaak in de steek laat, terwijl structuur je consequent vooruit helpt. Gedrag verandert niet door pushen en willen, maar door slim plannen voor de zwakke momenten. En daar kun je de zomer al mee beginnen.
Begin in de zomer
Wil jij deze zomer gebruiken om jouw coachende en/of leiderschapsvaardigheden een krachtige boost te geven? Kies dan voor de 2-daagse Neurocoach Opleiding: een leerzame en intensieve training waarin je leert hoe je met breinkennis, taal en praktische tools direct resultaat bereikt bij anderen én jezelf.
Discipline faalt, systeem wint
We geloven graag dat succesvolle mensen een soort innerlijke ‘drillsergeant’ hebben die ze iedere ochtend uit bed brult. Maar de waarheid? Zelfs de meest succesvolle mensen vertrouwen niet op discipline, ze vertrouwen op systemen. Waarom? Omdat discipline afhankelijk is van je energieniveau, terwijl systemen onafhankelijk werken van hoe jij je voelt. Stel je voor: één drukke dag op werk, een nacht slecht geslapen of een conflict met je partner: en je motivatie is verdampt. Je hersenen kiezen automatisch voor gemak, gewoontes en comfort. En dus voor: chips, Netflix, telefoon.
3x houvast voor je brein:
Herkenbaar? En ja, zo’n dag mag er best zijn. Maar als er een structuur voor je klaarligt, herkent je brein het pad. En dan heb je de draad zo weer opgepakt. Want je brein houdt van houvast. Dit zijn drie ankers die écht helpen:
1. Structuur
2. Omgeving
3. Gewoontes die automatisch worden
Omgeving koppelen aan gedrag
Dus wat werkt er wel? Je sportkleren altijd de avond ervoor klaarleggen, je telefoon bewust buiten je slaapkamer leggen en gezond eten makkelijker maken dan ongezonde snacks. Het klinkt weinig spectaculair, maar dit soort mini-interventies zijn precies wat jouw gedrag structureel verandert. Niet op kracht, maar op logica. Stel jezelf eens de vraag:
Wat kan ik aan mijn omgeving veranderen, zodat mijn gewenste gedrag vanzelfsprekender wordt?
Je brein kiest voor energiebehoud
Een andere valkuil waar we dagelijks intrappen is beslissingsvermoeidheid. Je begint je dag met frisse keuzes maar na tientallen micro beslissingen (wat trek ik aan? welk mailtje eerst? wat eten we vanavond?) is je brein gewoon… op. ’s Avonds, als oude gewoontes er weer in sluipen, ben je dus niet ineens een ander mens of ‘terug bij af’. Nee, je bent gewoon mentaal leeg. En dan wint gemak het altijd van intentie.
Elke keuze is een kleine afschrijving op je aandacht. Spaar die voor wat ertoe doet. – Dr. Vincent van der Burg
De oplossing? Maak keuzes vooraf
De oplossing? Maak je keuzes vooraf. Plan je workout, bepaal alvast wat je gaat lunchen en begin je dag met iets wat écht belangrijk voor je is. Niet met scrollen of reageren op openstaande appjes, maar met een activiteit die jou voedt. Ben je iemand die veel mentaal bezig is en dingen vooral rationeel benadert? Begin dan juist met bewegen, wandelen of sporten: zonder agenda of te veel denken. En als je het lastig vindt om contact te maken met wat je voelt, start dan met journaling of een moment van stilte, zodat je jezelf eerst even kunt horen.
De kracht van mini-gewoontes
Zowel de NLP Practitioner als de 2-daagse Neurocoach Opleiding bieden hierin waardevolle ingangen: de één geeft een diepgaand fundament, de ander een krachtige, praktische toolkit als je deze tools als professional wilt inzetten. Wat je ook kiest, je werkt aan blijvende verandering van binnenuit.
In onze NLP Practitioner opleiding leer je hoe je gedrag niet alleen begrijpt, maar ook structureel kunt veranderen. Niet door strenger te zijn voor jezelf, maar door te kijken wat er bij je past. En daar een gewoonte van te maken 🙂 We gaan individueel en in groepsverband kijken naar je onderbewuste patronen, overtuigingen en voorkeursystemen. Gedrag is niet iets wat je even aanpast. Het is het resultaat van talloze innerlijke processen.
Ben jij coach of leidinggevende en wil jij jou methodiek versterken? Bekijk de 2-daagse Neurocoach Opleiding en ontdek hoe jij met kleine interventies groot verschil kunt maken. Gun jezelf deze zomer vol inzicht, impact en inspiratie.