UNLP

OPLEIDING IN FAMILIEOPSTELLINGEN

 

 • Deelnemers waarderen onze opleidingen met een 9.4
 • In regio Amsterdam, Rotterdam, Tilburg en Drenthe
 • Hoog rendement in effectieve vaardigheden

Ben je coach en wil je effectiever zijn?

Of wil je juist meer ontwikkeling in jouw persoonlijke groei? Het doen van opstellingen, zoals familieopstellingen of organisatieopstellingen, is een fantastische beleving. Een opstelling geeft inzichten en ruimte aan de cliënt, maar ook voldoening voor degene die de opstelling begeleidt. De vraag naar deskundige en praktisch ingestelde opstellers/systemische coaches wordt elk jaar groter.

De geaccrediteerde opleiding tot Familieopsteller is een hoogwaardige opleiding waarmee jouw persoonlijke en professionele effectiviteit vele malen krachtiger wordt. Waarmee je een tevens bijdrage kunt leveren aan meer geluk en verbinding in leven van veel mensen; opstellingen werken niet alleen voor je cliënten, maar ook voor anderen in hun omgeving. Wil je meer weten over de Familieopstellingen opleiding? Lees verder!

Wil je een persoonlijk gesprek met de trainer van de opleiding, kom dan vrijblijvend naar één van de informatie-avonden.

Let op: door de grote vraag en de wachtlijsten vorig jaar is er besloten om een aantal extra opleidingen open te stellen. Mensen die vorig jaar op de wachtlijst stonden, krijgen voorrang bij inschrijving.

Familieopstellingen?

Een familieopstelling is een methodiek waarbij je dynamieken zichtbaar kunt maken, bijvoorbeeld die van familiesystemen. Deze dynamieken beïnvloeden ons allemaal op diep onbewust niveau. Juist doordat ze diep onbewust zijn, merk je ze normaal gesproken niet, terwijl ze je wel kunnen belemmeren. 

Een familieopstelling brengt deze onbewuste dynamieken aan het licht, en vervolgens kan gewerkt worden aan meer rust, balans en verbinding in het hele (familie)systeem. Het zorgt er daarnaast voor dat je jezelf bewust wordt van onbewuste patronen. Een familieopstelling dringt door naar de kern van het probleem, en dat zorgt ervoor dat iemand vaak een grote stap in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling kan maken.

Een familieopstelling is een intensieve en krachtige manier van werken. Het richt zich op de laag van de ziel. Uitgangspunt is dat kinderen -onbewust en uit liefde- problemen en emoties van ouders of andere familieleden op zich nemen. Deze zogeheten verstrikkingen komen in ons volwassen leven op verschillende levensgebieden tot uitdrukking: in relaties, werk, gezondheid et cetera.

Een familieopstelling maakt patronen en onbewuste bindingen in het familiesysteem zichtbaar. Het bewerkstelligt dat het systeem opnieuw wordt ‘geordend’. Er ontstaat meer balans wanneer iedereen de eigen (energetische) plek weer kan innemen.

“Het plaatsen van een familieopstelling is zo krachtig. Het geeft je direct inzicht in onbewuste dynamieken.”

Dr. Vincent van der Burg

Familieopstellingen maken onbewuste bindingen en patronen zichtbaar

Een familieopstelling is een intensieve en krachtige manier van werken. Het richt zich op de laag van de ziel. Uitgangspunt is dat kinderen -onbewust en uit liefde- problemen en emoties van ouders of andere familieleden op zich nemen. Deze zogeheten verstrikkingen komen in ons volwassen leven op verschillende levensgebieden tot uitdrukking: in relaties, werk, gezondheid etcetera.

Een familieopstelling maakt patronen en onbewuste bindingen in het familiesysteem zichtbaar. Het bewerkstelligt dat het systeem opnieuw wordt ‘geordend’. Er ontstaat meer balans wanneer iedereen de eigen (energetische) plek weer kan innemen.

Inhoud opleiding

De opleiding tot familie-opsteller is meer dan een opleiding. Het is een reis in jezelf. Waarmee je inzichten en vaardigheden opdoet die je buitengewoon effectief maken als coach. In de opleiding leer je op allerlei manieren: demonstraties, oefeningen, 1-op-1 rolspellen, opstellingen en lezingen. Altijd praktisch en inspirerend.

Als je wilt leren hoe je onbewuste processen zichtbaar maakt, dan is kennis van familieopstellingen een must.

In 4 blokken van ieder 2 dagen leer je om de systemische principes te integreren in je denken en handelen. Steeds weer wordt de vertaling gemaakt naar de dagelijkse praktijk. Theorie en praktijk wisselen elkaar af. Op deze manier leer je het vak niet alleen van binnenuit, maar word je ook uitgenodigd je eigen drijfveren en handelen in relatie tot je omgeving steeds weer te onderzoeken. Deelnemers zijn voor een groot deel elkaars ‘oefenmateriaal’, zowel tijdens de opleidingsdagen, als in intervisiegroepen. Dat betekent dat niet alleen de technieken en vaardigheden gaat ontwikkelen, je zult ook veel ontdekken over je eigen patronen, die van je familie en anderen in je omgeving. 

Als opsteller maak je gebruik van datgene wat de cliënt bewust en onbewust meebrengt. Vooral het onbewuste deel is interessant in de opstelling. Vanaf de eerste dag van de opleiding leer je te werken met de belangrijkste inzichten van Bert Hellinger en ontwikkel je de vaardigheden voor een familieopsteller. Stap voor stap wordt er naar een volledige opstelling gewerkt.

Blok 1: De basishouding van de familieopsteller (2 dagen)

Het eerste blok van de opleiding staat in het teken van de innerlijke houding van de begeleider, het fenomenologisch waarnemen en de systemische basisprincipes. Het startpunt hiervoor is dat je oprecht bent met jezelf in relatie tot het leven. Dat je ontdekt om je diepgaand te verbinden met jezelf en de ander. Dat je een wezenlijk verlangen ervaart om betekenis te geven aan het leven.

Van die grondhouding maak je als opsteller vervolgens gebruik om in contact te komen met datgene wat de cliënt bewust en vooral onbewust met zich meedraagt. Dat je oprecht gemotiveerd bent om te ontdekken wat de ander beweegt en tegenhoudt. Dat je gecentreerd kan blijven, wat er ook gebeurt. Dat je volledige aandacht hebt voor de processen die zich in het hier-en-nu afspelen. Zodat opstellen en systemisch coachen niet weer een nieuw trucje wordt, maar een basishouding waarmee je in het leven staat: met liefde in verbinding, onderzoekend, open en ontvangend.

Deze basishouding is voor iedereen te leren. Vanaf de eerste dag in de opleiding is er een veilige omgeving waarin je kunt leren, ontdekken en experimenteren. Als rode draad door de opleiding loopt de houding van het toelaten van het niet-weten, waardoor je je vrij kunt bewegen, groeien en bloeien.

Dit is wat je leert in blok 1:

 • Wat is een systeem? Wie hoort er (niet) in?
 • De kunst van het observeren
 • Werken met het lege midden
 • Je hoofd leeg krijgen zodat je kunt waarnemen
 • Volledig in het hier-en-nu kunnen zijn
 • Systemische basisprincipes
 • Diepgaande verbinding met jezelf en de ander
 • Interpreteren van een genogram
 • En meer…

Blok 2 en 3: Dynamieken en interventies I en II (4 dagen)

Tijdens deze dagen gaan we dieper in op de verschillende aspecten van een opstelling, van het systemisch interview tot het eindbeeld van de opstelling. De theorie van de patronen als parentificatie en triangulatie wordt doorgenomen. Dynamieken worden inzichtelijk. Alle aspecten worden grondig geoefend. Dit is wat je leert in blok 2 en 3:

 • Onderliggende dynamieken en patronen herkennen
 • Interventies, rituelen en het gebruik van taal in een opstelling
 • Systemische vragen en inleidend interview
 • Het kiezen van de representanten
 • Het neerzetten van het eerste beeld
 • Het begeleiden van de representanten
 • Werken met de principes van Binding, Ordening en Balans
 • Herkennen van primaire, secundaire en overgenomen emoties
 • Helende interventies in opstellingen
 • Het afronden van een opstelling

Blok 4: De opstelling (2 dagen)

Al het geleerde komt samen in dit blok. Iedere opstelling wordt plenair nabesproken. Er wordt tevens gewerkt met onderdelen die nog extra aandacht behoeven. Ook kan er nog met eigen thema’s gewerkt worden.

Na afloop van dit blok ontvang je het certificaat. Met dit certificaat ben jij bekend met de basis van familieopstellingen en kun jij je verder specialiseren, bijvoorbeeld met de verdiepingsmodule. 

 • Het systemisch interview
 • Diverse soorten opstellingen
 • Het werken met representanten
 • Omgaan met weerstand
 • De gemoedstoestand van de opsteller
 • Wat te doen als ‘het’ niet lukt

Familieopstellen leren bij UNLP

Of je nu beginnend coach bent of jarenlange ervaring hebt. De geaccrediteerde opleiding tot familieopsteller is geschikt voor iedere coach die het leven van zichzelf en de ander op een hoger niveau wil brengen. In korte tijd krijg je inzichten in onbewuste processen en interpersoonlijke dynamieken. Om vervolgens via systemische interventies diepgaande verandering te creëren.

In korte tijd een extreem effectieve coach in familieopstellingen worden?

Het doel van de basisopleiding Familieopstellingen is om je kennis te laten maken met de methodiek. De opleiding is een enorme verrijking van je persoonlijke en professionele bagage. De ervaring, inzicht, vaardigheden en technieken kun je gebruiken puur voor persoonlijke ontwikkeling of om in te zetten in je werk.  

Voor wie

In de 8-daagse basismodule Familieopstellingen zit een variëteit aan deelnemers, met unieke achtergronden in werkervaring, leeftijd, cultuur, opleiding en interesses.

Familieopstellen is voor iedereen die wil groeien en ontwikkelen. Die een verbinding wil hebben tussen hoofd, hart en buik.

“Het bewust worden van diepliggende, onbewuste processen is de sleutel tot blijvende verandering”

Deelnemers aan voorgaande opleidingen zijn:

 • Coaches en trainers die aan de slag willen als systemisch coach of familieopsteller
 • Docenten en leraren in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs
 • Begeleiders in peuterspeelzalen, kinderopvang en kinderdagverblijven
 • Schoolmaatschappelijk werkers en jongerenwerkers
 • Psychologen, huisartsen, verpleegkundigen en pedagogen
 • Managers en teamleiders
 • Externe consultants en bedrijfskundigen
 • Mediators 
 • Ouders / opvoeders 
 • Mensen die meer inzicht willen in onbewuste drijfveren, blokkades en innerlijke krachten

In de 8-daagse basisopleiding wordt veel aandacht geschonken aan je persoonlijke proces en je eigen ervaringen. Wanneer je systemisch wilt leren waarnemen en werken, is het van groot belang dat je je eigen plek binnen je systeem van herkomst kent én neemt. Je eigen ervaringen leiden naar het ‘in de vingers krijgen’ van het werk. 

Het begeleiden van opstellingen vraagt met name een bepaalde innerlijke houding. Hier zal in de opleiding ruim aandacht aan worden besteed. We nodigen je uit om een stijl te vinden die bij je past. Hoe meer je een eigen stijl ontwikkelt, hoe sterker je bent als opsteller. Dankzij het feit dat de methode van opstellingen niet beperkt wordt door allerlei normen en voorschriften, heeft iedereen de vrijheid om op zijn of haar eigen manier met opstellingen bezig te zijn.

Hoe bereid jij je het beste voor op deze opleiding?

Zodra je de beslissing hebt genomen om aan de slag te gaan met de Basisopleiding Familieopstellingen, wil je natuurlijk alles uit de opleiding halen wat erin zit. Bereid je daarom goed voor op deze training. Vandaar dat wij je aanraden om het boek ‘De Kracht van Familieopstellingen’ te bestuderen. Het is een makkelijk leesbaar boek met veel achtergrond op het systemische werkveld.

Toelatingseisen & Accreditaties

Wij zijn dagelijks bezig de kwaliteit van onze opleidingen op een nóg hoger niveau te brengen. Dit komt onder andere tot uiting in de verschillende accreditaties van beroepsverenigingen.

Deze opleiding geeft je de tools om verder te kijken dan het individu. Juist om de obstakels en kwaliteiten van het individu te ontdekken. 

Er is geen specifieke vooropleiding vereist voor deze opleiding. De opleiding is open voor iedereen, met verschillende achtergronden in werkervaring en opleiding. Wel is het aan te raden om één of meerdere familieopstellingen te hebben bijgewoond. Daarnaast heb je tenminste MBO/HBO werk- en denkniveau nodig om succesvol te opleiding te kunnen doorlopen.

De basismodule Familieopstellingen is een intensieve opleiding. Naast de 8 dagen intensieve training zijn er maandelijkse intervisie-bijeenkomsten met collega deelnemers en wordt er van je verwacht dat je gemiddeld 1-2 uur per week literatuur bestudeert.

Bij UNLP vinden we het belangrijk dat de opleidingen (extern) geaccrediteerd en gecontroleerd wordt. De basismodule Familieopstellingen voldoet aan de hoogste eisen van accreditatie. De opleiding is geaccrediteerd cq geregistreerd door o.a. de CRBKO (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs), NVST (Nederlandse Vereniging van Soma Therapeuten) en de NVLG.

Wil je de complete lijst van accreditaties voor deze opleiding weten? Kijk dan onderaan deze pagina.

Ervaringen

Inmiddels hebben de afgelopen jaren honderden hun opleiding tot familieopsteller gevolgd bij UNLP. Hieronder verschillende ervaringen.

”Het inzicht in je eigen proces in je familie… een waanzinnige mogelijkheid voor mijn persoonlijke groei”‘

”Het is een bijzondere opleiding. Heel boeiend!”Accreditaties

logo BGN
vbag accreditatie
lvng logo
nvst logo
BATC
Aanmelden

Aanmelden

Familieopstelling Basisopleiding

Deze opleiding start op meerdere momenten per jaar. De opleidingen vinden plaats in Amsterdam, Rotterdam, ‘s-Graveland en Drenthe. De opleidingstijden zijn dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.

iDEAL vroegboekkorting

Wil jij een flinke korting op deze opleiding? Schrijf je dan ruim van tevoren in en betaal met iDEAL.

Als je je minstens 4 maanden voor aanvang van deze opleiding inschrijft en met iDEAL betaalt, levert dit je direct €200,- korting op!

Als je je tussen de 2 en 4 maanden voor aanvang van de opleiding inschrijft en met iDEAL betaalt, levert dit je direct €100,- korting op.

Vink voor deze korting de iDEAL optie aan op het inschrijfformulier.

Ook met STAP subsidie

Ook met deze iDEAL vroegboekkorting kun je gebruik maken van de STAP subsidie. Kijk op https://unlp.nl/kennisbank/stap-budget of jouw opleiding binnen de voorwaarden past.

Wanneer je STAP subsidie krijgt toegekend, wordt het bedrag van de subsidie aan jou terugbetaald zodra wij het bedrag van het UWV hebben ontvangen.

Locatie:

Tilburg
4 april 2023
Planning
Trainers
Extra Informatie
iDEAL Last minute korting voor 31 maart 2023: € 100
€ 1.900
€ 1.800
Amsterdam
5 april 2023
Planning
Trainers
Extra Informatie
iDEAL Last minute korting voor 31 maart 2023: € 100
€ 1.900
€ 1.800
Rotterdam
11 april 2023
Planning
Trainers
Extra Informatie
iDEAL Last minute korting voor 31 maart 2023: € 100
€ 1.900
€ 1.800
Landgoed Amsterdam / 's Graveland
20 april 2023
Planning
Trainers
Extra Informatie
iDEAL Last minute korting voor 31 maart 2023: € 100
€ 1.900
€ 1.800
Landgoed Amsterdam / 's Graveland
14 juli 2023
Planning
Trainers
Extra Informatie
iDEAL Vroegboekkorting voor 1 april 2023: € 100
€ 1.900
€ 1.800
Rotterdam
31 augustus 2023
Planning
Trainers
Extra Informatie
iDEAL Vroegboekkorting voor 1 april 2023: € 200
€ 1.900
€ 1.700
Landgoed Amsterdam / 's Graveland
15 september 2023
Planning
Trainers
Extra Informatie
iDEAL Vroegboekkorting voor 1 april 2023: € 200
€ 1.900
€ 1.700
Tilburg
19 september 2023
Planning
Trainers
Extra Informatie
iDEAL Vroegboekkorting voor 1 april 2023: € 200
€ 1.900
€ 1.700
Zweeloo (Drenthe)
10 oktober 2023
Planning
Trainers
Extra Informatie
iDEAL Vroegboekkorting voor 1 april 2023: € 200
€ 1.900
€ 1.700
Amsterdam
29 november 2023
Planning
Trainers
Extra Informatie
iDEAL Vroegboekkorting voor 1 mei 2023: € 200
€ 1.900
€ 1.700

Veel gestelde vragen

Onze groepen zijn gemiddeld tussen de 20-30 deelnemers. Er zijn, naast de twee trainers, altijd 3 of 4 opleidingsmentoren aanwezig. Zo zorgen we dat je de mogelijkheid hebt om veel 1-op-1 contact te hebben. En wij kunnen je goed monitoren in jouw ontwikkeling!

Ja, onze basisopleiding Familieopstellingen is populair. Veel deelnemers schrijven zich al maanden voor de start van de opleiding in. Je kunt er dus vanuit gaan dat deze opleiding doorgaat.

We gaan er vanuit dat je alle dagen aanwezig bent. Uiteraard kun je onverhoopt een keer missen. Je bespreekt vervolgens met jouw hoofdtrainer hoe je de gemiste stof kunt inhalen.

Normaal gesproken betaal je direct bij inschrijving via iDEAL.
Als je je minstens 4 maanden voor aanvang van jouw opleiding inschrijft en met iDEAL betaalt, levert dit je direct €200,- korting op!

Als je je tussen de 2 en 4 maanden voor aanvang van jouw opleiding inschrijft en met iDEAL betaalt, levert dit je €100,- korting op.

Daarnaast zijn er 2 andere betalingsopties.
1. Betaling per factuur. De betaling dient binnen 14 dagen na inschrijving te zijn overgemaakt.
2. Betaling in 4 termijnen. 25% van het totaalbedrag dient binnen 5 dagen na inschrijving te zijn betaald. Je betaalt daarnaast per termijn 25 euro administratiekosten.

Bij deze betalingsopties vervalt de iDEAL vroegboekkorting.

Nee, het is zeker geen therapie. Natuurlijk ga je dieper in op je familie van herkomst. En kan de methode perfect gebruikt worden tijdens coaching. Maar vooral is deze opleiding gericht op jouw persoonlijke groei. Door inzicht groei je door tot de persoon die je wilt zijn!

Ja! Wij vinden het belangrijk dat je alles uit de opleiding weet te halen wat mogelijk is. Je leven kan er over een paar jaar weer heel anders uitzien dan vandaag de dag. Misschien een ander werk, nieuwe hobby’s, gezinssituatie, nieuwe doelen.

Vandaar dat je altijd de mogelijkheid hebt om de opleiding nogmaals te volgen. In iedere opleidingsgroep hebben we speciaal “review-plaatsen” gereserveerd. Je betaalt alleen de arrangementskosten (lunch, koffie, thee).

Bel dan gerust met onze Student Support: tel: 020-2610707 of stuur ons een email: info@unlp.nl

Download Onze Brochure

Wil je alles nog eens rustig nalezen? Download dan onze brochure.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant voor jou

Kennismaken

Bezoek de Familieopstelling Informatieavond

Wil je meer weten over UNLP? Download onze brochure, of volg een webinar.

Lees meer
Systemisch Coachen

Familieopstellingen in 1-op-1 coaching

We hebben verschillende opleidingen. Deze zijn afgestemd op verschillende niveau’s.

Lees meer
Events

Events om gelijkgestemden te ontmoeten

Een Droom-Leef-Geniet event is de perfecte manier om NLP beter te leren kennen.

Lees meer

Elke maand worden er nieuwe opleidingen toegevoegd

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

Een weekend vol inspiratie!

Meer rust, energie, geluk en focus op je doelen

2 DAGEN VOL TIPS EN TECHNIEKEN

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND