Nieuwsgierig naar onze opleidingen? Maar nog niet klaar om in te schrijven? Klik hier voor een adviesgesprek.

Kom snel tot de kern van het probleem

met Systemisch Coachen

 • Deelnemers waarderen onze opleidingen met een 9.4
 • Volg deze opleiding in Amsterdam, Rotterdam of Drenthe

Wat is Systemisch Coachen?

Systemische coaching richt zich met name op de omgeving en de (familiaire) achtergrond van de cliënt. De cliënt wordt niet alleen als individu gezien, maar als iemand die onderdeel uitmaakt van verschillende systemen. De aandacht is erop gericht om de cliënt naar zijn of haar problemen te laten kijken in relatie tot de systemen waar hij of zij deel van uitmaakt. 

Tijdens een systemische coaching sessie gaan de coach en cliënt samen op onderzoek uit om verborgen patronen en dynamieken uit de familie van herkomst, partnerrelatie(s), of werkomgeving aan het licht te brengen en te begrijpen. Door deze patronen en dynamieken te begrijpen, wordt het voor de cliënt mogelijk om deze op een effectieve manier te hanteren en te veranderen. Systemisch coachen is een vorm van coaching die diepgaand werkt en vergelijkbaar is met het effect dat bereikt wordt bij een opstelling, door te kijken naar de systemische patronen. Tijdens systemisch coachen worden niet alleen veel mogelijkheden voor de cliënt gecreëerd, maar wordt ook een andere, diepere dimensie toegevoegd aan de beleving van de coach bij het werk. Dit leidt tot een betere kwaliteit van de coaching sessies en duurzame veranderingen voor de cliënt.

Opstellingen & Systemisch coachen

Tijdens een opleiding systemisch coachen wordt onder andere gebruik gemaakt van (familie)opstellingen. Een opstelling tijdens een training systemisch werken is een ruimtelijke weergave van een systeem, met als doel om onbewuste dynamieken inzichtelijk te krijgen.

Deze dynamieken kunnen van alles zijn, zoals verborgen emoties, onderdrukte verlangens of onuitgesproken verwachtingen. Bij het visualiseren van het systeem worden deze dynamieken zichtbaar en kan men ze samen met een systemische coach bespreken. Door hierover te praten, komt men tot nieuwe inzichten en kan men het systeem uiteindelijk weer in balans brengen in overeenstemming met de basisprincipes.

Als het systeem weer in balans is, gaat de energie weer stromen en ontstaat er ruimte voor verandering. Door deze verandering door te voeren kan men bijvoorbeeld beter omgaan met stress, meer zelfvertrouwen opbouwen of betere relaties opbouwen. Kortom, een opleiding systemisch coachen biedt vele mogelijkheden om persoonlijke groei en ontwikkeling te stimuleren.


Het doel van systemisch coachen

Het doel van systemisch coachen is om zicht te krijgen op de interacties van de cliënt met zijn of haar systemen en de samenhang met de coachvraag. Er wordt gekeken welke positie de cliënt heeft ingenomen en welke belangrijke patronen er vanuit het verleden zijn ‘ingesleten’. Vervolgens wordt gekeken hoe de cliënt op systemische wijze weer meer in de eigen kracht kan komen. Door het erkennen en integreren van herkomst en verbinding openen zich nieuwe wegen voor veranderingen.

Systemisch coachen is de houding van het volgen, de houding om te horen wat er onder de oppervlakte zit, de houding van oordeelloosheid, van het niet- weten en het niet-doen. Daarbij gaat het om het stellen van de juiste systemische vragen, kennis hebben van het persoonlijk geweten en het collectief geweten en het herkennen van patronen. De systemisch coach heeft veel vragen. Het gaat dan niet zozeer om de antwoorden, als wel om: welke systemische vragen en systemische principes leiden tot nieuwe gedachten, nieuwe inzichten bij de cliënt? Welke vragen zetten innerlijk iets in beweging?

“Waar iemand keer op keer tegen obstakels of problemen aanloopt kan het heel nuttig zijn om dit vanuit een systemisch perspectief te bekijken.”

Deze vorm van coaching is uitermate geschikt voor cliënten die de voorkeur geven aan individuele sessies in plaats van in een groepsomgeving. Hoewel het systemisch werken als een opzichzelfstaande methode kan worden gebruikt, kan het ook dienen als een waardevolle aanvulling op andere coach-methodieken. Het voordeel van systemisch werk tegenover bijvoorbeeld familieopstellingen is dat het niet per se face-to-face hoeft plaats te vinden. Dit maakt het gemakkelijker voor cliënten om de sessies te volgen, omdat ze niet fysiek aanwezig hoeven te zijn om in hun systemische positie te duiken. Door deze flexibiliteit kan de systemisch coach zich aan de behoeften van de cliënt aanpassen en kan de coaching-ervaring worden verbeterd.

Je volgt een systemisch werken cursus op onze locaties in Amsterdam, Rotterdam en Drenthe. 

Wil je alles nog eens rustig nalezen?

Download de Systemisch Coachen brochure.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Programma

Deze training bestaat uit totaal 4 opleidingsdagen. Aan het einde van de opleiding ontvang je het certificaat Systemisch Coachen.

Op deze dag wordt het fundament gelegd om systemisch te coachen. Je leert om met een systemische bril naar gedragspatronen en situaties te kijken.

 • De essentie van systemisch werken
 • Vergroten van systemisch bewustzijn met o.a. de voorouderwaaier
 • Genogram als diagnostisch instrument
 • Werken met ouderboodschappen
Je leert om systemische interventies uit te voeren, te werken met (tegen)overdracht, gewetens en systemische diagnose.
 • Omgaan met overdracht en tegenoverdracht
 • De invloed van systemische patronen: binding, balans en ordening
 • Werken met tafelopstellingen
 • Systemische vragenlijsten
Je gaat je verder bekwamen in je systemische interventies en vaardigheden met o.a. stoelposities, lege midden, systemisch vraaggesprek en tafelopstelling.
 • Stoelposities tussen coach en cliënt
 • Werken met de kracht van het lege midden
 • De mindset van een systemisch coach
 • Systemisch vraaggesprek
De laatste dag vindt er verdere verdieping en integratie van alle vaardigheden, handvatten, interventies en technieken plaats.
 • De wondervraag interventie
 • Structuuropstelling met het coachmodel
 • Leer werken met vrije opstellingen
 • Certificering

“De dagen zijn voorbij gevlogen. Ik vond het interessant en leerzaam en het heeft mij verrassingen gegeven op gevoels- en systeemniveau”

– Nicole, coach

“Ik gebruik de principes van systemisch coachen inmiddels in mijn advieswerk. Het geeft zo snel verheldering waarom het in teams soms niet stroomt.”

– Erik van Voort, consultant

“Door Systemisch Werken heb ik inzicht gekregen in de achtergrond van mijn fysieke en emotionele blokkades. Nu heb ik iets in handen waarmee ik verder kan”

– Jolanda de Groot, medewerker Klant Contact Centrum

“Ik wilde de methode kennen om te gebruiken binnen mijn trainingen. Om sneller tot de kern te komen in groepsdynamische processen. Maar uiteindelijk blijkt dat ik de methode op zoveel meer vlakken toepas!”

– Elize Delden, trainer

Systemisch Coachen volgen bij UNLP

Inbegrepen

Dit is wat je krijgt bij de training Systemisch Coachen

 • 4 inspirerende opleidingsdagen met de nieuwste inzichten
 • Syllabus (in zowel e-boek als gedrukte variant)
 • Certificaat van deelname
 • Volop mogelijkheden voor intervisiegroep, ook na de opleiding
 • Veel ruimte voor persoonlijke, 1-op-1 begeleiding en mentoring.
 • Inclusief koffie, thee & uitgebreide lunch

Voor wie

De 4-daagse opleiding Systemisch Coachen is voor een ieder geïnteresseerd in persoonlijke en professionele ontwikkeling. Om jezelf en anderen op een hoger plan te krijgen en het maximale potentieel te bereiken. De opleiding is bij uitstek geschikt voor 3 doelgroepen

1. Coaches en trainers die hun vaardigheden en het palet aan mogelijke interventies willen verbreden. Je leert verder kijken dan het individu en daarmee ontdek je onzichtbare (onder)stromen van invloed vanuit oorspronkelijk gezin en familie. Je krijgt concrete handvatten en inzichten die je direct kunt inzetten in het werk met cliënten. 

2. Leiders en managers die meer invloed willen hebben op medewerkers en teams. Zonder de noodzaak tot een “therapeutische” sessie krijg je als leidinggevende de handvatten om onbewuste blokkades van medewerkers bloot te leggen en weg te nemen. Werksfeer, arbeidstevredenheid, mogelijkheid tot verbinding en prestaties verbeteren door meer authentiek leiderschap. 

3. Hulpverleners die een breder perspectief willen ontwikkelen. Het vakgebied van systemisch coachen en daarmee deze training is uitermate geschikt voor (ambitieuze) maatschappelijk werkers, trainers, begeleiders, artsen, psychologen en verpleegkundigen.

Hoe bereid ik mij goed voor op deze Training?

Zodra je de beslissing hebt genomen om aan de slag te gaan met de opleiding Systemisch Coachen, wil je natuurlijk alles uit de opleiding halen wat erin zit. Bereid je daarom goed voor op deze training. Vandaar dat wij je aanraden om het boek ‘De Kracht van Familieopstellingen’ te bestuderen. Het is een makkelijk leesbaar boek met veel verdieping op het systemische werkveld.

Toelatingseisen & Accreditaties

Wij zijn dagelijks bezig de kwaliteit van onze opleidingen op een nóg hoger niveau te brengen. Dit komt onder andere tot uiting in de verschillende accreditaties van beroepsverenigingen.

Er is geen specifieke vooropleiding vereist voor deze opleiding. De opleiding is open voor iedereen, met verschillende achtergronden in werkervaring en opleiding. Wel is het aan te raden om één of meerdere familieopstellingen te hebben bijgewoond. Daarnaast heb je tenminste MBO/HBO werk- en denkniveau nodig om succesvol te opleiding te kunnen doorlopen.

 

Qua studiebelasting ligt het zwaartepunt van de opleiding Systemisch Coachen bij de vier opleidingsdagen zelf. Voor afronding van de opleiding is het vereist om hier bij aanwezig te zijn. Aanbevolen literatuur is beschikbaar, maar niet vereist om de opleiding succesvol af te ronden.

Accreditaties

Aanmelden

ERVARINGEN

Inmiddels heeft de afgelopen jaren een hele reeks deelnemers de training Systemisch Coachen gevolgd bij UNLP. Hier zie je van enkele van hen hun ervaring.

“Systemisch coachen geeft me inzichten waardoor ik in het dagelijks leven niet meer vast hoef te lopen.

Aanmelden

Systemisch Coachen

Deze training start op meerdere momenten per jaar en vindt plaats in Amsterdam, ‘s-Graveland, Rotterdam, Tilburg en Drenthe. De opleidingstijden zijn dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.

Locatie:

Amsterdam
12 juni 2024
Planning
Trainers
Extra Informatie
€ 1.050
Tilburg
24 september 2024
Planning
Trainers
Extra Informatie
€ 1.050
's-Graveland (Hilversum)
19 oktober 2024
Planning
Extra Informatie
€ 1.050
Veel gestelde vragen

Nee zeker niet. De opleiding is gericht op iedereen die veelvuldig in contact staat met anderen. En die uiteraard de inzichten willen gebruiken om anderen te helpen.

Wanneer je de training Systemisch Coachen volgt dan zit je in een groep van ongeveer 14 deelnemers. Het maximaal aantal deelnemers is 24 personen. Wij vinden het namelijk belangrijk dat er altijd persoonlijk contact kan zijn in de training met de trainer.

Een vuistregel qua begeleiders: voor elke 7 deelnemers is er 1 begeleidende trainer, coach of assistent-trainer aanwezig. Op een groep van 14 deelnemers zijn er dus 2 begeleiders. En op een groep van 24 deelnemers zijn het er 3.

Er is bij de opleiding lunch inbegrepen. Dagelijks dekken we de tafel, zetten het heerlijkste brood neer, maken een fijne soep en je kunt je boterhammen beleggen.

Wil je iets anders eten? Neem het gerust mee (er is een koelkast en magnetron aanwezig) of je kunt iets halen in de directe omgeving.

Wanneer je de NLP Practitioner opleiding wilt doen als ZZP’er dan kun je de opleiding als scholingskosten opvoeren in je administratie. Dit is een prettig voordeel op de kosten van de opleiding!

Wanneer je de opleiding betaald krijgt vanuit je werk, dan kan jouw werkgever de opleiding als kosten opvoeren.

Zo betaalt de Belastingdienst een beetje mee aan jouw ontwikkeling!

Normaal gesproken betaal je direct bij inschrijving via iDEAL.

Daarnaast zijn er 2 andere betalingsopties.
1. Betaling per factuur. De betaling dient binnen 14 dagen na inschrijving te zijn overgemaakt.
2. Betaling in 4 termijnen. 25% van het totaalbedrag dient binnen 5 dagen na inschrijving te zijn betaald. Je betaalt daarnaast per termijn 25 euro administratiekosten.

Wij zijn er van overtuigd dat deze opleiding fantastisch is voor jouw ontwikkeling en daarom geven we jou een 100% niet goed geld terug garantie. Hoe maak je aanspraak op de 100% niet goed geld terug garantie:

1. Vraag een gesprek aan bij je trainer. In dit verplichte restitutiegesprek horen wij graag jouw feedback waarom je denkt dat de opleiding toch niet de juiste keuze is voor jou.

2. Na dit gesprek kun je de opleiding opzeggen door een e-mail te sturen naar info@unlp.nl. Vermeld hierbij duidelijk dat je aanspraak wilt maken op de 100% niet goed geld terug garantie.

3. We storten de betaling binnen 28 dagen na de bevestiging terug. Je hebt direct na bevestiging geen toegang meer tot de online omgeving. Om aanspraak te maken op de 100% niet goed geld terug garantie dien je dag 1 en 2 van je opleiding actief te hebben deelgenomen.

Wij zijn er van overtuigd dat deze opleiding fantastisch is voor jouw ontwikkeling en daarom geven we jou een 100% niet goed geld terug garantie. Hoe maak je aanspraak op de 100% niet goed geld terug garantie:

1. Vraag een gesprek aan bij je trainer. In dit verplichte restitutiegesprek horen wij graag jouw feedback waarom je denkt dat de opleiding toch niet de juiste keuze is voor jou.

2. Na dit gesprek kun je de opleiding opzeggen door een e-mail te sturen naar info@unlp.nl. Vermeld hierbij duidelijk dat je aanspraak wilt maken op de 100% niet goed geld terug garantie.

3. We storten de betaling binnen 28 dagen na de bevestiging terug. Je hebt direct na bevestiging geen toegang meer tot de online omgeving. Om aanspraak te maken op de 100% niet goed geld terug garantie dien je dag 1 en 2 van je opleiding actief te hebben deelgenomen.

Bel dan gerust met onze Student Support: tel: 020-2610707 of stuur ons een email: info@unlp.nl

Ook interessant voor jou

Familieopstelling Informatieavond

Kom los van oude patronen en ontdek een leven vol mogelijkheden

Ontdek alles over Familieopstellingen en systemisch werk tijdens een gratis informatieavond bij jou in de buurt!

Familieopstelling Basisopleiding

Leer alle ins-en-outs rondom familieopstellingen

Voor zowel je persoonlijke ontwikkeling als het leren van opstellen… je doet het in de Familieopstelling Basisopleiding.

Lees meer
Stephan Hausner

Ziekte & Gezondheid

Eénmaal per jaar komt Stephan Hausner naar UNLP om de bijzondere opstellingen rondom ziektes te verzorgen.

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEochteND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEochteND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEochteND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

Post-hbo INFORMATIEAVOND

Familieopstellingen INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND