Kom snel tot de kern van het probleem
met Systemisch Coachen
- Deelnemers waarderen onze opleidingen met een 9.4
- Volg deze opleiding in Amsterdam, Rotterdam of Drenthe
Wat is Systemisch Coachen?
Systemische coaching richt zich met name op de omgeving en de (familiaire) achtergrond van de cliënt. De cliënt wordt niet alleen als individu gezien, maar als iemand die onderdeel uitmaakt van verschillende systemen. De aandacht is erop gericht om de cliënt naar zijn of haar problemen te laten kijken in relatie tot de systemen waar hij of zij deel van uitmaakt.
Coach en cliënt gaan samen op onderzoek uit om verborgen patronen en dynamieken uit de familie van herkomst, partnerrelatie(s), of werkomgeving aan het licht te brengen en hanteerbaar te maken. Systemisch coachen is een diepwerkende vorm van coaching. Het effect is vergelijkbaar met dat van een opstelling. Systemisch coachen levert niet alleen veel mogelijkheden op voor de cliënt, het geeft ook een andere, diepere invulling aan de beleving van het werk als coach.
Opstellingen & Systemisch coachen
Tijdens een systemisch coachen opleiding wordt onder andere gebruik gemaakt van (familie)opstellingen. Een opstelling tijdens een training systemisch werken is een ruimtelijke weergave van een systeem, met als doel om onbewuste dynamieken inzichtelijk te krijgen.
Met deze inzichten komt het systeem uiteindelijk weer in overeenstemming met de basisprincipes, gaat de energie weer stromen en kan men de gewenste verandering doorvoeren.
Het doel van systemisch coachen
Het doel van systemisch coachen is om zicht te krijgen op de interacties van de cliënt met zijn of haar systemen en de samenhang met de coachvraag. Er wordt gekeken welke positie de cliënt heeft ingenomen en welke belangrijke patronen er vanuit het verleden zijn ‘ingesleten’. Vervolgens wordt gekeken hoe de cliënt weer meer in de eigen kracht kan komen. Door het erkennen en integreren van herkomst en verbinding openen zich nieuwe wegen voor veranderingen.
Systemisch coachen is de houding van het volgen, de houding om te horen wat er onder de oppervlakte zit, de houding van oordeelloosheid, van het niet- weten en het niet-doen. Daarbij gaat het om het stellen van de juiste systemische vragen, kennis hebben van het persoonlijk geweten en het collectief geweten en het herkennen van patronen. De systemisch coach heeft veel vragen. Het gaat dan niet zozeer om de antwoorden, als wel om: welke vragen leiden tot nieuwe gedachten, nieuwe inzichten bij de cliënt? Welke vragen zetten innerlijk iets in beweging?
![]()
“Waar iemand keer op keer tegen obstakels of problemen aanloopt kan het heel nuttig zijn om dit vanuit een systemisch perspectief te bekijken.”
Deze vorm van coaching is geschikt voor cliënten die er de voorkeur aan geven om individueel te werken in plaats van in een groep. Een cursus systemisch werken kan een aanvulling zijn op andere coach-methodieken. Systemisch coachen kan ook heel goed per telefoon of via Skype.
Je volgt een systemisch werken cursus op onze locaties in Amsterdam, Rotterdam en Drenthe.
Wil je alles nog eens rustig nalezen?
Download de Systemisch Coachen brochure.
Programma
Deze training bestaat uit totaal 4 opleidingsdagen. Aan het einde van de opleiding ontvang je het certificaat Systemisch Coachen.
Op deze dag wordt het fundament gelegd om systemisch te coachen. Je leert om met een systemische bril naar gedragspatronen en situaties te kijken.
- De essentie van systemisch werken
- Vergroten van systemisch bewustzijn met o.a. de voorouderwaaier
- Genogram als diagnostisch instrument
- Werken met ouderboodschappen
- Omgaan met overdracht en tegenoverdracht
- De invloed van systemische patronen: binding, balans en ordening
- Werken met tafelopstellingen
- Systemische vragenlijsten
- Stoelposities tussen coach en cliënt
- Werken met de kracht van het lege midden
- De mindset van een systemisch coach
- Systemisch vraaggesprek
- De wondervraag interventie
- Structuuropstelling met het coachmodel
- Leer werken met vrije opstellingen
- Certificering

Dring snel door tot de vraag van de cliënt
“De dagen zijn voorbij gevlogen. Ik vond het interessant en leerzaam en het heeft mij verrassingen gegeven op gevoels- en systeemniveau”
– Nicole, coach
“Ik gebruik de principes van systemisch coachen inmiddels in mijn advieswerk. Het geeft zo snel verheldering waarom het in teams soms niet stroomt.”
– Erik van Voort, consultant
“Door Systemisch Werken heb ik inzicht gekregen in de achtergrond van mijn fysieke en emotionele blokkades. Nu heb ik iets in handen waarmee ik verder kan”
– Jolanda de Groot, medewerker Klant Contact Centrum
“Ik wilde de methode kennen om te gebruiken binnen mijn trainingen. Om sneller tot de kern te komen in groepsdynamische processen. Maar uiteindelijk blijkt dat ik de methode op zoveel meer vlakken toepas!”
– Elize Delden, trainer
Systemisch Coachen volgen bij UNLP

Systemisch Coachen = In een korte tijd tot het maximale resultaat komen met jouw cliënt!
Inbegrepen
Dit is wat je krijgt bij Systemisch Coachen
- 4 inspirerende opleidingsdagen met de nieuwste inzichten
- Syllabus (in zowel e-boek als gedrukte variant)
- Certificaat van deelname
- Volop mogelijkheden voor intervisiegroep, ook na de opleiding
- Veel ruimte voor persoonlijke, 1-op-1 begeleiding en mentoring.
- Inclusief koffie, thee & uitgebreide lunch
- Altijd de mogelijkheid om gratis de opleiding opnieuw te volgen. (je betaalt dan alleen de lunch/koffie/thee)
Voor wie
De 4-daagse opleiding Systemisch Coachen is voor een ieder geïnteresseerd in persoonlijke en professionele ontwikkeling. Om jezelf en anderen op een hoger plan te krijgen en het maximale potentieel te bereiken. De opleiding is bij uitstek geschikt voor 3 doelgroepen:

Leer welke vragen tot nieuwe inzichten en nieuwe gedachten leiden bij jouw gesprekspartners.
1. Coaches en trainers die hun vaardigheden en het palet aan mogelijke interventies willen verbreden. Je leert verder kijken dan het individu en daarmee ontdek je onzichtbare (onder)stromen van invloed vanuit oorspronkelijk gezin en familie. Je krijgt concrete handvatten en inzichten die je direct kunt inzetten in het werk met cliënten.
2. Leiders en managers die meer invloed willen hebben op medewerkers en teams. Zonder de noodzaak tot een “therapeutische” sessie krijg je als leidinggevende de handvatten om onbewuste blokkades van medewerkers bloot te leggen en weg te nemen. Werksfeer, arbeidstevredenheid, mogelijkheid tot verbinding en prestaties verbeteren door meer authentiek leiderschap.
3. Hulpverleners die een breder perspectief willen ontwikkelen. Het vakgebied van systemisch coachen en daarmee deze training is uitermate geschikt voor (ambitieuze) maatschappelijk werkers, begeleiders, artsen, psychologen en verpleegkundigen.
Hoe bereid ik mij goed voor op deze Training?
Zodra je de beslissing hebt genomen om aan de slag te gaan met Systemisch Coachen, wil je natuurlijk alles uit de opleiding halen wat erin zit. Bereid je daarom goed voor op deze training. Vandaar dat wij je aanraden om het boek ‘De Kracht van Familieopstellingen’ te bestuderen. Het is een makkelijk leesbaar boek met veel verdieping op het systemische werkveld.
Toelatingseisen & Accreditaties
Wij zijn dagelijks bezig de kwaliteit van onze opleidingen op een nóg hoger niveau te brengen. Dit komt onder andere tot uiting in de verschillende accreditaties van beroepsverenigingen.

Systemisch Coachen is een perfecte training als verdieping voor je vaardigheden als coach.
Er is geen specifieke vooropleiding vereist voor deze opleiding. De opleiding is open voor iedereen, met verschillende achtergronden in werkervaring en opleiding. Wel is het aan te raden om één of meerdere familieopstellingen te hebben bijgewoond. Daarnaast heb je tenminste MBO/HBO werk- en denkniveau nodig om succesvol te opleiding te kunnen doorlopen.
Qua studiebelasting ligt het zwaartepunt van de opleiding Systemisch Coachen vooral bij de vier opleidingsdagen zelf. Aanbevolen literatuur is beschikbaar, maar niet vereist om de opleiding succesvol af te ronden.
Accreditaties


Aanmelden
ERVARINGEN
Inmiddels heeft de afgelopen jaren een hele reeks deelnemers de Systemisch Coachen gevolgd bij UNLP. Hier zie je van enkele van hen hun ervaring.
Aanmelden
Systemisch Coachen
Deze training start op meerdere momenten per jaar en vindt plaats in Amsterdam, Rotterdam en Drenthe. De opleidingstijden zijn dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.
iDEAL vroegboekkorting
Wil jij een flinke korting op deze opleiding? Schrijf je dan ruim van tevoren in en betaal met iDEAL.
Als je je minstens 4 maanden voor aanvang van deze opleiding inschrijft en met iDEAL betaalt, levert dit je direct €100,- korting op!
Als je je tussen de 2 en 4 maanden voor aanvang van de opleiding inschrijft en met iDEAL betaalt, levert dit je direct €50,- korting op.
Vink voor deze korting de iDEAL optie aan op het inschrijfformulier.
Ook met STAP subsidie
Ook met deze iDEAL vroegboekkorting kun je gebruik maken van de STAP subsidie. Kijk op https://unlp.nl/kennisbank/stap-budget of jouw opleiding binnen de voorwaarden past.
Wanneer je STAP subsidie krijgt toegekend, wordt het bedrag van de subsidie aan jou terugbetaald zodra wij het bedrag van het UWV hebben ontvangen.
Veel gestelde vragen
Nee zeker niet. De opleiding is gericht op iedereen die veelvuldig in contact staat met anderen. En die uiteraard de inzichten willen gebruiken om anderen te helpen.
Wanneer je de training Systemisch Coachen volgt dan zit je in een groep van ongeveer 14 deelnemers. Het maximaal aantal deelnemers is 24 personen. Wij vinden het namelijk belangrijk dat er altijd persoonlijk contact kan zijn in de training met de trainer.
Een vuistregel qua begeleiders: voor elke 7 deelnemers is er 1 begeleidende trainer, coach of assistent-trainer aanwezig. Op een groep van 14 deelnemers zijn er dus 2 begeleiders. En op een groep van 24 deelnemers zijn het er 3.
Er is bij de opleiding lunch inbegrepen. Dagelijks dekken we de tafel, zetten het heerlijkste brood neer, maken een fijne soep en je kunt je boterhammen beleggen.
Wil je iets anders eten? Neem het gerust mee (er is een koelkast en magnetron aanwezig) of je kunt iets halen in de directe omgeving.
Tot 2022 kon je de kosten van een opleiding aftrekken bij de Belastingdienst.
Deze regeling is vanaf 2022 komen te vervallen. In plaats daarvan kun je bij de overheid een subsidie krijgen van €1000 euro om jezelf te ontwikkelen.
De subsidie heet STAP. Met een STAP-budget kun je vanaf 1 maart 2022 maximaal € 1.000,- per jaar ontvangen voor het volgen van een opleiding of training.
Lees hier hoe de regeling werkt.
Normaal gesproken betaal je direct bij inschrijving via iDEAL.
Als je je minstens 4 maanden voor aanvang van deze opleiding inschrijft en met iDEAL betaalt, levert dit je direct €100,- korting op!
Als je je tussen de 2 en 4 maanden voor aanvang van deze opleiding inschrijft en met iDEAL betaalt, levert dit je €50,- korting op.
Daarnaast zijn er 2 andere betalingsopties.
1. Betaling per factuur. De betaling dient binnen 14 dagen na inschrijving te zijn overgemaakt.
2. Betaling in 4 termijnen. 25% van het totaalbedrag dient binnen 5 dagen na inschrijving te zijn betaald. Je betaalt daarnaast per termijn 25 euro administratiekosten.
Bij deze betalingsopties vervalt de iDEAL vroegboekkorting.
Ja! Wij vinden het belangrijk dat je alles uit de opleiding weet te halen wat mogelijk is. Je leven kan er over een paar jaar weer heel anders uitzien dan vandaag de dag. Misschien een ander werk, nieuwe hobby’s, gezinssituatie, nieuwe doelen. Vandaar dat je altijd de mogelijkheid hebt om de opleiding nogmaals te volgen. In iedere opleidingsgroep hebben we speciaal “review-plaatsen” gereserveerd. Je betaalt alleen de arrangementskosten (lunch, koffie, thee).
Bel dan gerust met onze Student Support: tel: 020-2610707 of stuur ons een email: info@unlp.nl
Ook interessant voor jou

Maak kennis met UNLP instituut
Ben je nieuwsgierig naar wat systemisch werken voor jou kan betekenen? Bezoek dan onze familieopstelling informatieavond.

Leer alle ins-en-outs rondom familieopstellingen
Voor zowel je persoonlijke ontwikkeling als het leren van opstellen… je doet het in de Familieopstelling Basisopleiding.

Ziekte & Gezondheid
Eénmaal per jaar komt Stephan Hausner naar UNLP om de bijzondere opstellingen rondom ziektes te verzorgen.