Workshop Samengestelde Systemen, Stiefgezinnen en Patchwork families
Workshop Samengestelde Systemen, Stiefgezinnen en Patchwork families
Een samengesteld gezin is een gezin waarvan één of beide partners kinderen heeft uit een eerdere relatie. In het dagelijks leven lopen in een samengesteld gezin dus meerdere biologische systemen door elkaar heen.
Aan een samengesteld gezin gaat altijd een geschiedenis vooraf. De andere biologische ouder is vaak ex-partner geworden na een scheiding. Ook kan het zijn dat een biologische ouder is overleden of dat er sprake is van een donor of draagmoeder van het kind (waarbij de biologische ouder niet in de ouderrol aanwezig is in het leven van het kind). En er kunnen natuurlijk allerlei andere redenen zijn waarom een biologische ouder niet in staat is om voor het kind te zorgen zoals bij adoptie.Â
Wat echter in alle gevallen geldt; er is altijd iets of iemand verloren gegaan of uit beeld geraakt in het systeem.
Het samenleven in het nieuw samengestelde gezin valt lang niet altijd mee. Vaak is er spanning of onrust in de onderstroom omdat een samengesteld gezin is gebaseerd op verlies en rouw, bewust of onbewust.
Het rouwproces wordt door iedereen anders ervaren en doorlopen. Bij kinderen wordt de pijn van de scheiding bijvoorbeeld extra voelbaar als een van de ouders weer een nieuwe relatie krijgt. De (onbewuste) droom dat ouders nog bij elkaar komen spat uiteen. Tegelijkertijd is vader of moeder na een periode van rouw juist weer een nieuw leven aan het opbouwen. Een nieuw begin, een nieuwe liefde maar… met een geschiedenis. De volwassenen kiezen voor elkaar, de kinderen hebben daar vaak niet om gevraagd en zullen zich ook opnieuw moeten verhouden tot eventuele stiefbroers en – zussen of kinderen uit deze nieuwe relatie. En dat vaak ook nog dubbel; zowel bij vader als bij moeder in het nieuwe gezin.
De systemische wetten zeggen:
Iedereen hoort erbij en iedereen heeft recht op een plek. (Binding)
Er is een volgorde en bij elke plek hoort een specifieke taak. (Volgorde)
Als deze wetten geschonden worden ontstaat er gedoe.
Hoe doe je dat in een samengesteld gezin?
Wat is dan de volgorde? Wie neemt welke taak op zich? En wordt alles en iedereen echt ingesloten?
Wat zijn bijvoorbeeld de effecten van een echtscheiding op de loyaliteit en volgorde in het systeem.Â
Hoe worden kinderen uitgenodigd om van hun plek te gaan? Welke effecten heeft het als je altijd de oudste bent geweest en opeens drie oudere kinderen boven je krijgt?Â
Hoe doe je dat met Kerst als er acht opa’s en oma’s zijn om te bezoeken? Wie mag er wel of niet komen op de 18e verjaardag of diploma uitreiking? (“Ok dan, papa wel, als hij háár maar niet meeneemt).
Het is dan ook niet gek dat 60-70% van de samengestelde gezinnen het niet redt (tegenover 40-50% van de eerste huwelijken).Â
Het managen van de loyaliteitsconflicten, integreren van kinderen uit eerdere relaties en het vormen van nieuwe familiedynamieken is een hele klus.
Het systemisch perspectief biedt inzicht en verheldering in deze complexe materie.
Wat levert het op?
Inzicht krijgen in wat er helpend is om meer rust te krijgen in de onderstroom van het samengestelde gezin en hoe je dit kunt toepassen in het dagelijks leven.
Je leert onder andere:
- hoe je ontspannen kunt samenzijn binnen een samengesteld gezin
- wat jouw plek is, als (stief)ouder
- hoe je de relatie met je (ex) partner en (bonus)kinderen versterkt
- verantwoordelijkheid te nemen voor jouw aandeel in het geheel
Voor wie
Geïnteresseerden, professioneel (bijvoorbeeld systemisch coach of opsteller) of vanuit eigen interesse, in samengestelde systemen, stiefgezinnen en patchwork families.
Hoe ziet de dag eruit?
De dagen worden gekenmerkt door een flinke dosis praktijkoefeningen (o.a. opstellingen en oefeningen) en reflectie, ondersteund door theorie.
De centrale vragen waar we onder andere mee we aan de slag gaan zijn:
Hoe zit het met de ‘systemische wetmatigheden’ binnen samengestelde gezinnen?
- Welke rol speelt loyaliteit?
- Wat is het belang van rouwen?
- Wie horen er eigenlijk allemaal bij?
- Wat is voor iedereen de juiste plek?
- Wie komt er eerst? Is er eigenlijk wel een ‘juiste’ ordening?
Â
Trainer
Eveline is actief bij UNLP als systemisch trainer, coach en opsteller. Daarnaast begeleidt zij als stiefplancoach al meer dan zeven jaar samengestelde gezinnen.
Â
Praktische informatie
Aankomende startdata:
25 augustus
‘s-Graveland (Hilversum)
Opleidingsduur:
2 dagen
Persoonlijk advies nodig?
We helpen je graag verder met gericht opleiding en training advies.
Plaatsen en startdata
Veelgestelde vragen
Krijg ik ook lunch tijdens de training?
Er is bij de opleiding lunch inbegrepen. Dagelijks dekken we de tafel, zetten het heerlijkste brood neer, maken salades en je kunt je boterhammen beleggen.
Wil je iets anders eten? Neem het gerust mee (er is een koelkast en magnetron aanwezig) of je kunt iets halen in de directe omgeving.
Hoe werkt de betaling?
Normaal gesproken betaal je direct bij inschrijving via iDEAL.
Daarnaast zijn er 2 andere betalingsopties.
1. Betaling per factuur. De betaling dient binnen 14 dagen na inschrijving te zijn overgemaakt.
2. Betaling in 4 termijnen. 25% van het totaalbedrag dient binnen 5 dagen na inschrijving te zijn betaald. Je betaalt daarnaast per termijn 25 euro administratiekosten.