Benieuwd naar onze opleidingen, maar nog niet klaar om in te schrijven? Plan nu een gratis adviesgesprek!

14 juni 2017
Vincent

Submodaliteiten

5 mins

SUBMODALITEITEN: ONZE INNERLIJKE BIOSCOOP

Submodaliteiten, wat zijn dat? Onze gedachten zijn als een bioscoop. We draaien in ons hoofd allerlei beelden en voorstellingen af. Denk eens aan wat je gaat doen vandaag en doe je ogen eens dicht. Merk op welke foto’s of films je ziet en wat de eigenschappen ervan zijn:

  • kleur of zwartwit?
  • scherp of dof?
  • een film of stilstaande dia’s?
  • met een kader of zonder kader?
  • op een bepaalde locatie of panoramisch om je heen?
  • je ziet je zelf of je kijkt door je eigen ogen?
  • met geluid of zonder geluid?

Deze eigenschappen noemen we submodaliteiten.

“IK MAAK GEEN BEELDEN…?!”

We maken allemaal beelden, soms zelfs zo onbewust dat we het niet eens doorhebben of denken dat we niet visualiseren. Om er zeker van te zijn dat ook jij visualiseert, wil ik je vragen om de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Hoeveel poten heeft het favoriete meubel in jouw huis?
  2. Hoeveel ramen heeft je woonkamer?

Om deze vragen te beantwoorden moet je een plaatje maken van je meubel en woonkamer.

WE MAKEN ALLERLEI FILMS

– “Lekker eten” film…Ken je dat gevoel? Je hebt een pakje koekjes in dat ene kastje liggen of dat heerlijke stuk chocolade in de voorraadkast. En hoe harder je probeert om er niet aan te denken, hoe moeilijker dat wordt. Je ziet je zelf in je hoofd al dat pakje koekjes of die reep chocolade eten. En je houdt het misschien 5 minuten vol, misschien 30 of zelfs een uur…maar er komt een moment op die avond dat je de drang niet langer kunt weerstaan. “Slechte presentatie” film…
Of je hebt over twee weken een presentatie te geven, waar je nu al zenuwachtig voor bent. Als je er over nadenkt zie je jezelf die presentatie houden en zie je in je hoofd alles misgaan: je ziet jezelf zweten, het publiek lacht je uit, je weet niet meer wat je moet zeggen…. “Enge fobie” film…Of die fobie. Je hoeft maar te denken aan spinnen, honden of slangen en je ziet het beest gewoon op je afkomen. “Traumatische ervaring” film…Wat dacht je van mensen met een traumatische ervaring uit het verleden wat hun nog steeds beïnvloedt in het dagelijkse leven? Elke dag weer draaien ze de film in hun hoofd af. Alles wat toen is gebeurd, laten ze regelmatig terugkeren in hun eigen mentale bioscoop. Veelal vol kleur, beweging, geluid en spannende cameraopstellingen. Gevolg? Ze voelen zich angstig, depressief of schuldig alsof het net is gebeurd. Vreemd? Nee hoor. Als je je maar iets levendig genoeg voorstelt met voldoende kleur en beweging, maakt het voor het brein geen verschil of iets op dat moment echt gebeurt of alleen in je hoofd afspeelt. Het heeft een directe invloed op je stemming en daarmee op je gedrag. Voor mensen die in een van mijn opleidingen of workshops volgen of bij mij komen voor persoonlijke coaching, is het vaak een ware eyeopener om te ontdekken dat je deze slechte B-films kunt veranderen.  Welke films draai jij: goede films of slechte films? Hoe fantastisch zou het zijn om in jouw mentale bioscoop alleen nog maar positieve, versterkende en functionele films te laten spelen? Met als gevolg: een positieve en zelfverzekerde gemoedstoestand met bijbehorend gedrag als gevolg? Onderstaande oefening zorgt ervoor dat de slechte B films niet meer de impact hebben op je gevoel van zelfvertrouwen zoals ze tot nu toe hebben gedaan. Doe de oefening elke keer als je een negatieve B film in je hoofd afdraait. Hoe vaker je dit doet, hoe minder slechte B-films je in je hoofd zult hebben.  Gevoelens zijn het gevolg van de films die jij afdraait Voel je je onzeker? Voel je je angstig? Voel je je….. De gevoelens die we ervaren zijn het directe gevolg van de soort films die we in onze hoofd afspelen. Bewust of onbewust. Hele duidelijke, heldere films of vage, kleine films. En alles wat er er tussen in zit. Bij alles wat we doen, gaat er een mentale voorbereiding aan vooraf. Wat doe jij in je hoofd voordat je een belangrijke presentatie moet geven waarvoor je zenuwachtig bent? Waarschijnlijk zie je jezelf het verpesten, allerlei stomme dingen zeggen en doen. Deze film draai je zo vaak in je eigen hoofd af, totdat het moment dat je zo zenuwachtig bent dat het wel mis moet gaan. Goede voorbereiding…of niet?

NLP Practitioner opleiding: leren om je eigen films te maken
Je kunt de zowel de vorm als de inhoud van je interne film veranderen. Jij bepaalt welke voorstelling er wordt gespeeld, afhankelijk van wat je wilt bereiken. Wil je goed voorbereid een presentatie geven, op een kalme en zelfverzekerde manier? Dan is het zinvol om een film af te spelen waarin jij kalm en vol zelfvertrouwen zit. Wil je vol rust en kracht de dag doorkomen, dan is het zinvol om een film af te draaien waarin je jezelf ziet vol rust en kracht.

In de  NLP Practitioner opleiding leer je leer je om het outcome model toe te passen. Voor jezelf en/of anderen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND