Ontdek jouw potentieel tijdens de Summerschool 2025!
Plan adviesgesprek

22 november 2024
Vincent

Succes op de werkvloer: het geheim zit in je lichaam

8 mins
succes op de werkvloer (1)

NLP is zoveel meer dan alleen denken in modellen en strategieën. Het raakt aan wat ons menselijk maakt. Het brein en onze taal worden onder de loep genomen en ook fysiologie wordt ingezet: de basis van en voor persoonlijke groei. Toch trappen we vaak in de valkuil van het mentale: logica, denksystemen en stappenplannen. Handig, zeker, maar laten we het eens anders aanpakken. Zeker op de werkvloer, waar intelligentie vaak wordt gemeten en ingezet vanuit rationele kaders. Maar er zijn ook andere oplossingen. Dit artikel gaat over de kracht van je lichaam op de werkvloer. Hoe beweging en houding je niet alleen beter laten voelen, maar ook succesvoller maken. Want wie beweegt, weet. Tijd om het te ervaren!

Succes op de werkvloer

Je kunt ideals werkschema’s en stresshacks voor jezelf verzinnen, maar de mate waarin jij werkdruk aankunt en hoe je omgaat met stress, hangt het meest af van de emotie die je op dat moment ervaart, de staat van zijn waar je in verkeert. Als jij je geweldig en blij voelt, dan zul je een vervelende opmerking van je af laten glijden. Maar over dezelfde opmerking kun je je ongelooflijk gaan opwinden als je je boos voelt. Het ervaren van positieve emoties is een van de belangrijkste pijlers die bepalen in hoeverre je gelukkig of ongelukkig bent. En dat beïnvloedt je carrière en de kwaliteit van de relatie met je collega’s. In dit artikel ga je ontdekken hoe je via je lichaam razendsnel je emoties kunt beïnvloeden. Niet alleen op het moment dat je het nodig hebt, maar blijvend en structureel.

Invloed uitoefenen op je emoties

Het kunnen managen van je emoties is een van de belangrijkste vaardigheden die je jezelf kunt aanleren. Zet ze in als raadgever en hulpbron – Vincent van der Burg

Maar er is meer. Want de (negatieve) emoties waarin we zitten bepalen ook ons gedrag en onze gedachten. Als je onzeker bent en je moet een presentatie houden op je werk, hoe zul je dan presteren? Nog voordat je met de presentatie bent begonnen, span je je spieren aan, ga je oppervlakkig ademhalen en kom je niet goed uit je woorden. Vanaf het moment dat je je onzeker voelt, ben je niet meer in staat om het maximale uit jezelf te halen en te laten zien wat je in huis hebt.  Puur en alleen door de emotie die je op dat moment ervaart. 

Oefening: verschil maken met je lichaamshouding

Probeer deze oefening en ontdek het verschil tussen neerslachtigheid en zelfvertrouwen, puur door je houding te veranderen.

Stap 1: Voel neerslachtigheid

Stap 2: Voel zelfvertrouwen

Bij elke gemoedstoestand hoort een specifieke lichaamshouding—iets wat we als mens feilloos (h)erkennen. Als er een mismatch is, ben je aan het faken. Of je kiest bewust om je state te shiften, of het kost je bakken met energie. En ja, dat lekt weg.

Gedachten VS fysiologie

Als je negatieve gedachten hebt, is het op het moment dat je het wilt veranderen lastig. Maar het goede nieuws is: je fysiologie kun je direct veranderen. Fysiologie en gedachten zijn wel gekoppeld aan elkaar, maar ze opereren ook los van elkaar. Los van je gedachten kun je jezelf aanleren om je fysiologie te veranderen als je je slecht voelt. Dat is heel ‘gemakkelijk’ door de manier te veranderen waarop je je beweegt, ademhaalt, loopt of staat. Of door het nauwkeurig aanpassen van je gebaren of gezichtsuitdrukkingen. 

High power poses

Wist je dat je gezicht maar liefst tachtig spieren heeft? Het aanspannen of ontspannen van slechts één spier kan al direct invloed hebben op hoe je je voelt. En het mooie is: jij weet precies met welke combinatie aan spieren je welk gezicht moet ‘opzetten’. Stel je voor wat er gebeurt als je je hele lichaam bewust inzet! Hoe meer en krachtiger je jouw houding gebruikt, hoe sterker de emoties die je ervaart. Dit brengt ons bij high-power poses: houdingen waarin je volop ruimte inneemt en je armen en benen ontspannen of juist wijd staan.

Wat maakt deze houdingen zo krachtig? Onderzoek toont aan dat high-power-poses:

Bovendien zorgen deze houdingen direct voor een patroononderbreking, waardoor je je staat van zijn kunt veranderen in slechts een paar seconden.

Succesvolle therapie: intensieve beweging

Je weet nu, met een kleine verandering in je lichaamshouding worden er direct signalen naar je brein gestuurd om bepaalde neurotransmitters aan te maken. Daarom adviseren (moderne) psychiaters aan mensen met een milde depressie om structureel en intensief te gaan sporten om het lichaam in beweging te brengen en positieve stofjes aan te maken. Beweging zorgt voor een verandering in je emotie. Niet voor niets zit het woord ‘motie’ (of in het Engels motion) in emotie verstopt, wat beweging betekent. 

Hoe je praat met je lichaam

Je kunt je lichaam dus perfect gebruiken om je beter te gaan voelen op de werkvloer, meer impact te maken en dus meer succes te bereiken. Maar er is nog een andere kant: dat is de kant van hoe je op werk als gesprekspartner wilt overkomen. Ga maar na. Stel je hebt een sollicitatiegesprek of meeting met de klant en je ogen wijken steeds weg, welk signaal geeft dat af aan je persoon tegenover je? En wat dacht je van een slappe handdruk? Los van de woorden die we al dan niet uitspreken, sturen we met onze non-verbale communicatie signalen naar onze gesprekspartner die ofwel het contact verder versterken ofwel dat doen afnemen. 

7 ingrediënten voor succesvolle communicatie

Laten we eens kijken welke specifieke markers je kunt inzetten om de kracht van je (fysieke) communicatie te verbeteren. Al meer dan twintig jaar bestudeer ik mensen die krachtig overkomen als communicator. Hier zijn de zeven ingrediënten die ik heb ontdekt.

  1. Je gezicht

Glimlachen is een vorm van ‘facial feedback’, wat betekent dat het op deze manier bewegen van het gezicht de emotionele ervaring van jou én van de ander beïnvloedt. 

  1. Maak oogcontact

Onderzoek wijst uit dat het actief opzoeken van oogcontact ervoor zorgt dat je betrouwbaarder overkomt en gezien wordt als iemand met zelfvertrouwen, bovendien zorgt het sneller voor meer diepgang in de relatie tussen jou en de ander. Een goede vuistregel is om tussen de 50 en 70 procent van de tijd oogcontact te hebben. Voldoende voor goede verbinding, maar niet te veel voor de ander om zich bedreigd te voelen.

  1. Beweeg je lichaam

Door je lichaam te bewegen zorg je er veelal tegelijkertijd voor dat je recht gaat staan. 

  1. Je ademhaling

Adem laag en langzaam. Waarom denk je dat in nagenoeg iedere yoga practice de ademhaling een centrale rol inneemt? Omdat het de weg is naar meer balans, rust en kracht. 

  1. breng je volume flink omhoog

Sprekers met zelfvertrouwen en succes durven hun stem te gebruiken.

  1. fysieke aanraking

Een aanraking van enkele seconden zorgt direct voor activatie van neurotransmitters oxytocine, dopamine en endorfine. Een bijzondere en laagdrempelige vorm van aanraking is de handdruk.

2 dingen waar je beter mee kunt stoppen

Tot slot nog een aantal dingen waar je mee wilt stoppen omdat het in de weg kan staan van een succesvolle houding.

Stop 1: zelfkalmerende handelingen

Als je vol zelfvertrouwen wilt overkomen, stop dan met het onbewust aanraken van je kleding, het aanraken van een armband of ketting, het spelen met je haar of het sabbelen op een pen. Het zijn onbewuste signalen dat je je ongemakkelijk voelt, bang bent of stress ervaart door afleiding te zoeken.

Stop 2: bedekken van lichaamsdelen

Je tas voor je lichaam houden, je hand voor je gezicht, zittend presenteren achter je bureau of een ander object, of je handen voor je keel plaatsen: onbewust communiceer je hiermee dat je jezelf beschermt omdat je je onveilig en bedreigd voelt.

Verwijder zo veel mogelijk van dit soort psychologische obstakels. Misschien voelt het onwennig in het begin, maar je zelfvertrouwen en daarmee succes op de werkvloer zal erdoor groeien.

Succes op de werkvloer zit ‘m in het slim inzetten van je lichaam. Door actief te werken met fysiologie in combinatie met je gedachten en patronen. Ontdek hoe je dit kunt masteren met onze NLP-opleidingen. Meld je vandaag nog aan!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND