Waar je ook komt en wie je ook spreekt: NLP roept vaak nieuwsgierigheid op. Sommigen denken aan snelle verkooppraatjes, anderen kennen het als een methode voor groei en zelfontwikkeling. Maar wat is het nu echt? Ik ging in gesprek met NLP-trainer Wesley om de meest gestelde en ronduit verrassende vragen en misvattingen over NLP te bespreken: om te lachen, bij te leren of misschien zelfs de laatste twijfels weg te nemen om een opleiding te starten!
Alles over NLP
1. Wat is NLP precies?
Wesley: “NLP is niets anders dan een compacte methode voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Het draait om bewustwording: waarom doe je wat je doet? Welke patronen zitten in je gedrag? En vooral: hoe kun je die patronen aanpassen als ze niet (meer) voor je werken?”
2. NLP, dat is toch die opleiding waar mensen gaan scheiden en hun baan opzeggen?
“Ah, de klassieker! Ja, die hoor ik vaker. Maar eerlijk? NLP veroorzaakt geen scheidingen of carrièreswitches. Wat wél gebeurt, is dat mensen bewuster worden van wat ze willen in het leven. Soms betekent dit dat ze eindelijk de knoop doorhakken over iets waar ze al jaren mee worstelen. NLP geeft je geen nieuwe verlangens, maar helpt je wel inzien welke je al had.”
3. Is NLP wetenschappelijk onderbouwd?
“Dit is een gevoelig punt. NLP werd in de jaren ‘70 ontwikkeld, een tijd waarin wetenschappelijk onderzoek nog niet zo strikt werd toegepast als nu. Er is kritiek geweest vanuit de psychologie en medische wereld, omdat NLP in de beginjaren weinig empirisch onderzoek had. Maar de afgelopen tien jaar is er steeds meer wetenschappelijk bewijs over hoe ons brein werkt, zoals neuroplasticiteit. Dat sluit goed aan bij NLP.”
4. Moet je in NLP ‘geloven’?
“Nee. Sterker nog, ik zeg altijd: geloof niks van wat ik zeg. Ga het vooral ervaren!” zegt Wesley. NLP is geen geloofsovertuiging of goeroe-verering. Het is een set technieken en inzichten die je kunt toepassen. Of het werkt, ontdek je door het te doen.”
“Ga zelf waarnemen, in plaats van dingen voor waar aannemen.” – Wesley de Bree
5. NLP is toch óf keiharde salestraining óf groepsgeknuffel?
Wesley schiet in de lach: “Ja, NLP had een tijdlang twee uitersten: of het werd gebruikt door gladde salesgoeroes om je onbewust een stofzuiger te laten kopen, óf het zat in de hoek van zweverige zelfontplooiing, hoogpollig tapijt en rondom het kampvuur kumbaja zingen. Tegenwoordig is NLP veel meer een praktische, nuchtere methode om jezelf te ontwikkelen. Met een subtiele nadruk op positiviteit.”
6. Wat als ik niks wil veranderen?
“Niets hoeft, alles mag. NLP draait niet om ‘moeten veranderen’. Veel mensen focussen op wat ze niet goed doen en wat ze moeten verbeteren. Maar waarom zou je niet juist kijken naar wat al werkt en dat versterken?” NLP helpt je beter begrijpen hoe je in elkaar zit en geeft je tools om daar bewust mee om te gaan.”
7. Is NLP manipulatief?
“Dit is een veelgehoorde zorg. NLP leert je hoe taal en gedrag invloed hebben op communicatie, maar dat betekent niet dat je mensen ‘programmeert’ tegen hun wil. Een mes kan gebruikt worden om brood te snijden of om iemand pijn te doen. NLP is een gereedschap, de intentie bepaalt hoe het wordt ingezet.”
8. Waarom doen zoveel coaches aan NLP?
“Coaching en NLP gaan vaak hand in hand. Een goede coach helpt iemand zijn eigen antwoorden te vinden. NLP biedt praktische technieken om beperkende overtuigingen te doorbreken en patronen te veranderen. Maar let op: tegenwoordig noemt iedereen zich coach. Een boekje lezen, inzichten ervaren en daarmee sessies starten maakt je nog geen coach. Kwaliteit en accreditatie zijn belangrijk!”
“Het leuke aan NLP is dat je blijft ontdekken. Geen enkele groep is hetzelfde, en ook ik leer elke keer weer nieuwe dingen.” – Wesley de Bree
9. Wat gebeurt er na een NLP-opleiding?
“Sommige mensen denken dat je na een NLP Practitioner heilig verklaard wordt en ineens alle antwoorden hebt. Nope. Het is net als een rijbewijs halen of beginnen met sporten. Je krijgt inzichten, je leert technieken, maar als je je syllabus in de kast legt en niks doet, gebeurt er niks. Daarom volgen veel mensen een NLP Master of doen later een opfriscursus.”
10. NLP, coaching of familieopstellingen: wat is het verschil?
“Bij UNLP combineren we NLP soms met coaching en familieopstellingen: ze kunnen elkaar versterken en verdiepen. NLP richt zich op hoe je nu in het leven staat en waar je naartoe wilt. Familieopstellingen kijken naar waar je vandaan komt en hoe dat invloed heeft op je patronen. Coaching is een vak op zich. Samen vormen ze een krachtige combinatie.”
NLP is een manier om bewuster in het leven te staan en zelf aan het roer te gaan staan. Dus, is NLP iets voor jou? Daar kom je maar op één manier achter: ervaar het zelf! Bekijk de agenda.