Waar anderen geen moeite lijken te hebben met drukke omgevingen, veel prikkels en snelle veranderingen lijk jij er maar niet aan te kunnen wennen. Hoe erg je het ook probeert. Maar, waar ligt dat nu aan? Jij wilt je namelijk ook lekker voelen in drukke en chaotische omgevingen, maar je lichaam lijkt niet mee te werken. Als jij jezelf hier in herkent, dan ben jij misschien wel hoogsensitief. In dit artikel ontdek je wat hoogsensitiviteit (of hooggevoeligheid) nu eigenlijk is, hoe je het bij jezelf kunt herkennen en misschien wel het belangrijkste: hoe je ermee om kunt gaan.
Wat is hoogsensitiviteit?
Hoogsensitiviteit is een term uit de psychologie om een zeer gevoelig persoon te omschrijven. Mensen die hoogsensitief zijn, zijn sneller geprikkeld dan gemiddeld. Ze zijn gevoeliger voor emoties, pijn, genot en andere lichamelijke en geestelijke ervaringen.
Uit onderzoek van Elaine Aron, die hoogsensitiviteit als eerst benoemde, blijkt dat ongeveer 15 tot 20% van de mensen in meer of mindere mate hoogsensitief is. Hoogsensitiviteit is iets wat je hebt, niet iets wat je aanleert.
Het verschil tussen mensen die hoogsensitief zijn en diegene die dat niet zijn, is een “interne filter” voor het verwerken van informatie. Bij mensen die hooggevoelig zijn, is dat filter minder aanwezig. Er komt dus relatief veel informatie binnen, wat allemaal moet worden verwerkt. Daardoor kun je sneller moe of emotioneel worden.
Ben ik hoogsensitief? (+checklist)
Misschien heb je al een heel duidelijk idee of jij hoogsensitief bent of niet. Omdat je er al wat over gelezen hebt of misschien wel omdat vrienden of vriendinnen hebben aangegeven dat je waarschijnlijk hoogsensitief bent. Maar mocht je daar nog geen duidelijk beeld van hebben, dan hebben wij een simpele checklist gemaakt van wat hoogsensitieve mensen ervaren.
Je hoeft niet aan alle kenmerken te voldoen, maar als jij je in het grotere geheel herkent, is de kans zeer groot dat jij hoogsensitief bent.
Je wordt beïnvloed door de stemming van anderen
Als anderen stress hebben of juist heel veel plezier hebben, word je daardoor beïnvloed. Naast dat je hier zelf gevoelig voor bent, heb je ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Je bent namelijk empathisch en kunt je goed verplaatsen in de ander. Daardoor voel je het sneller als anderen onrecht wordt aangedaan.
Je voelt je opgejaagd als je in korte tijd veel moet doen
Tijdens drukke en volle dagen heb je meer de behoefte om je terug te trekken in bed of een andere plek waar je ongestoord alleen kunt zijn. Als er veel op je afkomt, kan het namelijk nog wel eens overweldigend zijn. Je hebt namelijk langer de tijd nodig voordat je een antwoord geeft of weldoordacht een keuze maakt.
Je wordt omschreven als gevoelig of verlegen
Vooral als kind kreeg je vaak deze stempel. Omdat je niet gelijk van alles eruit wilt gooien, kan het lijken alsof je niets durft te zeggen. Daarnaast ben je gevoeliger voor emotionele prikkels, dus vind je één-op-één contact nou eenmaal fijner dan in een grote groep samenkomen.
Je voelt je niet op je gemak als er veel tegelijkertijd om je heen gebeurt
Niet zo gek, want je krijgt heel veel details tot je. Je bent namelijk net even wat gevoeliger voor geluid, licht en impulsen dan anderen. Je wordt er meer door beïnvloed, omdat de prikkels sterker bij je binnen komen.
Je staat enorm in contact met je gevoel
Eigenlijk vat dit hoogsensitiviteit goed samen: je staat enorm in contact met je gevoel. En… Dit is iets positiefs! Helemaal als je in een warme en rustige omgeving opgroeit, heb je vaak een voordeel ten opzichte van niet hoogsensitief zijn.
Veel mensen denken namelijk alles te moeten doen met hun hoofdbrein. Grote kans dat jij als HSP’er niet alleen je hoofdbrein gebruikt, maar ook je hart- en buikbrein! Drie breinen? Het is heus waar. Tijdens de NLP Practitioner leer je hier alles over!
Hoe ga ik met hoogsensitiviteit om?
Hoogsensitiviteit is dus iets waarmee je geboren wordt. Je kunt dus weinig aan jouw hoogsensitiviteit veranderen. Zoals je in een NLP Practitioner leert, heb je vaak geen invloed op wat er “buiten” gebeurt. Wel heb jij de keuze hoe je met externe prikkels omgaat.
Het is belangrijk om te erkennen dat jij nou eenmaal wat gevoeliger bent voor prikkels dan je misschien wel zou willen. Het feit dat je gevoelig bent voor prikkels, zou je ook kunnen zien als een kracht door hooggevoeligheid te herkaderen. Positieve en fijne prikkels ervaar jij namelijk ook een stuk sterker! Probeer daarom jouw omgeving zo prettig mogelijk te maken. Kijk goed wie wat toevoegt aan jouw emotionele gezondheid en wie alleen maar energie kost.
Omring je zoveel mogelijk met mensen van wie je vrolijk wordt. Op die manier wordt jouw hoogsensitiviteit een kracht. Omring je met positiviteit in een rustige omgeving en je zult helemaal tot bloei komen.
Het beste zou uiteraard zijn om overprikkeling compleet te voorkomen, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Plan voor jezelf voldoende momentjes van rust in, zodat jij kunt herstellen van overprikkeling. Kies er bijvoorbeeld voor om even een dagje (of een uurtje helpt ook al) zonder telefoon te leven.
Ook is het belangrijk om in jouw relaties goed aan te geven wat en wanneer jij iets prettig vind. Zowel met vrienden, als in jouw werk of in je relatie met een partner. Als de ander namelijk geen idee heeft waar jij behoefte aan hebt, dan kan diegene jou daar ook niet in voorzien. Wil je meer weten over hoe jij jezelf kunt blijven in al jouw relaties (zelfs als je hoogsensitief bent)? Dan is de NLP Practitioner wel iets voor je!
Dus weet dat hoogsensitiviteit iets is dat je hebt, maar dat jij zelf jouw omstandigheden kunt veranderen. Omarm het juist en maak er je je kracht van! Naast de bovengenoemde tips zijn er genoeg andere technieken waarmee jij met jouw hoogsensitiviteit om kunt gaan. Wil je weten wat? Neem dan eens een kijkje op een informatieavond.
Wie ken jij die dit artikel ook kan gebruiken? Deel het met hem/haar als je denkt dat hij of zij er baat bij kan hebben.