Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

30 september 2017
Nicky

De invloed van jouw eigen opvoeding

3 mins

De familie waar een kind vandaan komt bepaalt voor een groot gedeelte hoe, in ieder geval de eerste, blauwdruk van zijn of haar leven eruit ziet. Vader, moeder en degene die daarvoor komen leveren het genetische materiaal aan waaruit het kind is opgebouwd en hun opvoeding vult dat aan. En vervolgens gaat het kind hier verder mee aan de slag door zich te ontwikkelen, eigen dingen mee te maken, eigen meningen te vormen etc.

Het gezin waar je vandaan komt vormt je voor een groot gedeelte als kind, en dat neem je je hele verdere leven met je mee. Ik wil niet zeggen dat het alles bepalend is. Ik geloof niet in “Als je voor een dubbeltje bent opgegroeid zul je nooit een kwartje worden”. Nope. Ik heb zo ongelofelijk veel mensen gezien die dachten dat ze nog geen stuiver waren en erachter kwamen dat ze helemaal niet in geld te vangen waren 😉

Maar het bepaalt wel een groot gedeelte van hoe het leven van een kind en een adolescent verloopt. En ook op de lange duur heeft het invloed.

Hoe vaak ik niet mijn moeder uit mijn mond hoor komen als ik tegen mijn eigen kinderen praat.

Het is prachtig om eens te beseffen wat jou zo helpt vanuit je eigen opvoeding, maar ook wat je tegenhoudt.

“Je bent zeker moe, laat mij het maar doen hoor”, “De was is er goed voor!”, “Jullie krijgen vierkante ogen als we zo doorgaan!” zijn een paar kleine voorbeelden

Niet raar want zij was (en is) mijn grote voorbeeld.

Ik denk dat veel ouders niet beseffen hoe groot hun invloed is.

Niet zozeer op dat ene kleine stukje: op het moment van die driftbui, als ze haar haren niet wil wassen, als hij weer ongevraagd met zijn vingers in de snoeptrommel heeft gezeten of als hij zijn knieën kapot heeft gevallen… Maar op het héle verdere leven.

Toen dat besef bij mij daalde kon ik nog veel meer vanuit liefde opvoeden. Kon ik gemakkelijker het ‘grote geheel’ zien, in plaats van me te storen of me te laten overweldigen door de heftigheid van bepaalde momenten en fases (jaaaa, het zijn fases en jaaa, ze gaan over).

Wat mij erg geholpen heeft om beter te weten wat het gezin waar ik vandaan kom voor invloeden op het opvoeden van mijn eigen kinderen heeft is een familieopstelling. Een wat? Een familieopstelling. Dat is een methode die je inzicht geeft in dingen die jij bewust of onbewust mee hebt gekregen vanuit jouw gezin van herkomst. Het is prachtig om eens te beseffen wat jou zo helpt vanuit je eigen opvoeding, maar ook wat je tegenhoudt.

Gelukkig kun je er als ouder wel voor zorgen dat jouw kind zijn of haar eigen lessen mag leren, en niet ‘opgescheept’ zit met de lessen uit jouw jeugd. En dat kan dus onder andere door zo’n familie opstelling.

Dat geeft je de mogelijkheid er voor te kunnen kiezen dat ‘jouw moeder uit je mond komt’ omdat je dat prettig vindt. Maar ook om er voor te kiezen dat jij ‘de lessen van je ma’ laat voor wat ze zijn, en jouw eigen lessen maakt, omdat je je daar veel beter bij voelt.

Een familieopstelling maakt patronen en onbewuste bindingen in het familiesysteem zichtbaar. Het bewerkstelligt dat het systeem opnieuw wordt ‘geordend’. Er ontstaat meer balans wanneer iedereen de eigen (energetische) plek weer kan innemen. Maak nu kennis met onze Familieopstellingen opleiding en neem deel aan een gratis informatieavond.