Deze NLP-opleidingsdag kwam al snel. In plaats van de twee weken van informatie laten bezinken, was het er dit keer maar eentje. Het onderwerp van vandaag is: Rapport maken. De drie sleutelelementen van rapport zijn Sorting by other/self, matching en backtracking en ik ga ze allemaal uitleggen.
Vreemde uitspraak
Vandaag is een actieve dag. We leren eerst wat theorie en gaande weg krijgen we opdrachten. Allereerst hebben we het over Rapport. Ik vind het heel vreemd, want de trainers zeggen ‘Rappor’, maar spellen ‘Rapport’. Het blijkt een Frans woord te zijn en Fransen spreken vaak de ‘t’ aan het einde van een woord niet uit.
NLP = Rapport maken
De NLP trainers geven een uitgebreide uitleg over Rapport. Je maakt rapport als jij en jouw gesprekspartner op één lijn zitten. Dat is bijvoorbeeld handig tijdens een sollicitatiegesprek. Wanneer ik met mijn toekomstige werkgever op de zelfde golflengte zit, maak ik een goede indruk en hebben we een fijn gesprek. Het gesprek is niet alleen fijn voor mij maar ook voor de werkgever. De werkgever zal mij daarom minder snel vergeten. De kans dat ik word aangenomen, is dan erg groot.
Sorting by other & Sorting by self
Dit is een van de technieken voor het maken van rapport. Tijdens sorting by other, ben je gefocust op de anderen en probeer je hen te begrijpen. Dit is een manier op vertrouwen op te wekken bij de gesprekspartner. Bij Sorting by self ben je gefocust op jouw eigen gevoelens en verlangens.
Matchen
Rapport maken door middel van matching is gericht op het verbale en non-verbale gedrag van de ander. Matchen is over het algemeen voor ongeveer vijfenvijftigprocent gericht op fysiologie, achtendertigprocent op tonaliteit en voor slechts zevenprocent op woorden. Probeer je dus te focussen op de fysiologie. Daarmee bedoel ik het mee gaan in de houding van de ander. Als de ander bijvoorbeeld heel recht zit en met een theelepel speelt, zal ik matchen door met iets anders in mijn handen te spelen en wat rechter te gaan zitten. Probeer vooral niet elke beweging exact te spiegelen want de gesprekspartner zal dat snel opmerken zich opgelaten voelen. Subtiliteit is hierbij erg belangrijk.
Mismatchen
Soms heb ik een heel diep gesprek met iemand en word ik er helemaal ingezogen. Wat ik dan nodig heb is ruimte om even tot lucht te komen en rustig over het gesprek na te denken. Dit kan je op een subtiele manier bereiken door te mismatchen. Als mijn gesprekspartner heel zacht praat en erg stil zit, kan ik bijvoorbeeld iets harder gaan praten en wat meer gebaren gebruiken. Als dat niet werkt kan ik wat minder subtiel zijn, door op mijn horloge of naar de deur te kijken.
Rapport: Volgen en leiden
Soms heb ik een baaldag waarop alles mis lijkt te gaan. Wanneer ik dan thuis kom, wil ik graag even lekker zeuren tegen mijn beste vriendin. Tijdens zo’n gesprek is mijn vriendin bezig met mij volgen. Ze leeft met me mee en neemt mijn gezeur serieus. Ik voel me begrepen en word daardoor rustiger. Dan gaat mijn vriendin leiden en vertelt een grappig verhaal. Daardoor voel ik me beter en kunnen we al snel weer lachen.
Stel dat mijn vriendin mij niet serieus neemt en alleen zegt: ‘Joh, stel je niet zo aan’. Mijn reactie zal niet erg vriendelijk zijn en ik voel me nog slechter. In dit geval is mijn vriendin meteen begonnen met leiden en dat werkt niet.
Oefeningen
Vandaag heb ik veel gelachen en interessante oefeningen gedaan. Tijdens alle oefeningen worden er veel verhalen vertelt of gesprekken gevoerd, dus bereid je alvast voor. Ik kan rapport nu toepassen in het dagelijks leven en ik ben erg benieuwd of dat goed gaat. Vandaag is een hele sociale dag geweest.
Door: Shasa Akinola
Shasa is een stagiaire bij het UNLP. Ze volgt de opleiding redactioneel medewerker op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Shasa volgt de Practitioner dagopleiding en vertelt haar ervaringen in deze blog. Om de twee weken verschijnt er een nieuw blogbericht met daarin beschreven hoe een lesdag er in haar ogen uit ziet. Uiteindelijk kan iedereen zich goed voorbereiden met de hele opleiding in fijne artikelen. Laat ons jouw mening over de blog weten via Twitter en Facebook!