Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

5 oktober 2017
Vincent

Fast Fobia Model

3 mins

FAST FOBIA PROCES


Rolverdeling: S = Subject, P = Programmer en M = Meta

Tijd: 20 minuten per persoon, totaal 60 minuten

1.    Denk aan de fobie of fobieachtige respons.

2.    Vraag aan je onderbewustzijn om uit die gebeurtenis alle nuttige, creatieve mogelijkheden die je tot hiertoe nog niet benut zou hebben, uit te filteren en op een veilige plaats weg te bergen. Zo gaan ze niet verloren en zijn ze op een gewenst moment toegankelijk. Denk aan ‘een van de vroegste herinneringen’ van deze fobie.

3.    P tegen S: “Beeld je in dat je ontspannen in een lege bioscoopzaal zit in de middelste stoel op de voorste rij. Op het filmdoek zie je een zwart-wit stilstaand beeld voor je, nog ruim voor de fobische reactie, op het moment dat alles nog goed is. Je kijkt dus naar een stilstaand beeld van jouw jongere zelf op het moment dat alles nog goed is, vlak voor de fobische reactie plaatsvond.” Dit is een belangrijke stap, waarbij nauwkeurige kalibratie essentieel is: voorkom dat S een fobische reactie vertoont. Wanneer dit toch gebeurt, verander dan het plaatje bijvoorbeeld door te beginnen met een plaatje die niet of nauwelijks geassocieerd wordt met de fobie. Vervolgens langzaam pacing en leading.  

4.    Laat S nu naar de projectiekamer achter zich zweven, zodat hij zichzelf kan zien zitten in het hier en nu in de bioscoopzaal. P zegt tegen S: “Kijk nu vanuit de projectiekamer naar jezelf (naam van subject), in de bioscoopstoel, die naar een stilstaand en zwart-wit beeld zit te kijken van jouw jongere zelf (naam van het jongere subject).” Je spreekt af dat de subject die in de projectiekamer staat, dadelijk het beeld in beweging gaat zetten en dat de subject die in de bioscoop zit, “stop” zegt als de jongere zelf door die ervaring is gegaan. “Wanneer jij er klaar voor bent, zet je de zwart-film in beweging en laat je de film afspelen. Terwijl dit gebeurt, kijk jij naar jezelf die naar zichzelf zit te kijken. Ga je gang.

5.    P tegen S: “Bevries het laatste beeld. Stap in je eigen beeld (geassocieerd), laat de kleuren er terug in vloeien, draai de film dubbele snelheid en beweeg je (geassocieerd met de film) achteruit naar het begin toe op normale snelheid.”

6.    P tegen S: “Zodra je weer aan het begin van de film bent, ga je direct terug naar het einde van de film en stap je weer in jezelf. Draai de film 3x zo snel terug terwijl je achteruit mee beweegt naar het begin toe.”

7.    Herhaal stap 6, elke keer een stuk sneller dan de keer daarvoor. Totaal 5-10 keer herhalen.

8.    Test: laat S proberen om de fobische reactie uit te lokken.