Benieuwd naar onze opleidingen, maar nog niet klaar om in te schrijven? Plan nu een gratis adviesgesprek!

3 september 2020
Marcel Meijlink

Groeien naar jouw mooiste leven vanuit tevredenheid

13 mins

Een fantastisch lichaam, een geweldige relatie en een inkomen waar je ‘u’ tegen zegt. In de huidige wereld zien wij altijd en overal voorbij komen hoe mooi het leven van anderen is en hoe ook jij jouw hoogste potentieel kun bereiken. Het lijkt je wel wat en begint op het pad van persoonlijke ontwikkeling, maar door de druk van buitenaf kun je misschien wel het idee krijgen dat je niet genoeg doet. Of nog erger, niet genoeg bent. Meer willen in het leven maar toch tevreden zijn: hoe doe je dat? In dit artikel gaan wij je meenemen in hoe jij het optimale kunt halen uit jouw persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling en geluk

Misschien herken jij jezelf hier wel in.. Je bent niet 100% tevreden over jouw huidige leven; je mist een bepaalde zingeving en je wilt meer verbinding met jezelf en de mensen om jou heen ervaren. Je hebt het gevoel dat er meer is en je kunt niet wachten om aan de slag te gaan en eindelijk het leven te leiden op jouw manier. En je bent daarin zeker niet de enige… 

Hoewel Nederland bekend staat als één van de meest gelukkige landen ter wereld (Nederland staat op plaats zes volgens de ranglijst van het World Happiness Report in 2020), lijkt er onder de bevolking meer behoefte aan zingeving en geluk te zijn dan ooit. Uit onderzoek van R2 Research blijkt bijvoorbeeld dat 33% van de Nederlanders nu meer nadenkt over de zin van het leven dan voor de Covid-19 situatie. Is gelukkig dan wel het juiste woord, of zijn wij Nederlanders meer ‘oké’ met hoe het gaat? Eén van de gelukkigste landen ter wereld, maar toch de behoefte aan meer zingeving in het leven.. Hoe zit dat?

Om dat te begrijpen, wil ik je graag meenemen naar de cultuur waar jij als tiener in bent opgegroeid. Zoals wij allemaal wel weten, vinden de meeste tieners op de middelbare school sociale status (helaas) super belangrijk. Je moest vooral zo “cool” mogelijk zijn en vooral niet te veel je best doen. Dus het kan zomaar kan zijn dat jij niet als nerd gezien wilde worden en daarom maar ging voor krappe voldoendes. Je doel was puur om over te gaan of je diploma te halen. Of misschien had je nog geen enkel idee wat je überhaupt wilde doen in je leven en daarom maar snel iets koos. Het is niet voor niets dat “de zesjes cultuur” een breed bekend begrip is. Maar het is ook niet voor niets dat daar veel kritiek op is…

Want waar het op school misschien jouw doel was om over te gaan en je diploma te halen, hebben wij in het leven over het algemeen niet als doel om maar door het leven te dwarrelen en “een oké leven” te leiden. En dat hoeft ook helemaal niet! Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om je persoonlijk te ontwikkelen en zijn er in de westerse wereld bijna geen beperkingen in wie je wel of niet kan zijn: het is mogelijk om jouw droomleven te leiden. Toch lijkt het aantal mensen dat kampt met een burn-out of andere stress gerelateerde klachten elk jaar te groeien.

De geluksparadox

We doen te veel, zijn niet 100% gelukkig in wat wij doen terwijl wij meer dan ooit naar geluk streven. Om te kijken naar hoe dat komt, kunnen wij kijken naar de geluksparadox. Als jij jouw zinnen zet op het behalen van geluk, zul je minder geluk ervaren. Als jij het gevoel hebt dat jij niet gelukkig bent, ben je heel bewust van het ontbreken ervan. 

De mens is vanuit evolutionair standpunt namelijk niet gemaakt om geluk te ervaren, maar om geluk na te streven. Geluk ervaren maakt lui, naar geluk streven zorgt ervoor dat mensen hun omstandigheden gaan verbeteren. Iets dat redelijk cruciaal was vanuit evolutionair oogpunt gezien

Het is dan ook niet zo gek dat de wereld van persoonlijke ontwikkeling groter is dan ooit. In tegenstelling tot een aantal jaar geleden is het geven van een zelfhulpboek op een verjaardag één van de normaalste zaken in de wereld geworden en vliegen de sociale media advertenties waarin jou wordt uitgelegd hoe jij jouw beste leven kunt leiden je om de oren. Iedereen wil groeien en de beste versie van zichzelf worden. Maar hoe word je nou de beste versie van jezelf? En moet je niet gewoon tevreden zijn met het leven dat je nu hebt?

Groeimindset of Fixed mindset

Een leven waarin jij de beste versie van jezelf wordt, valt of staat met het hebben van de juiste mindset. Als wij kijken vanuit de psychologie wordt er, volgens Stanford professor Carol Dweck, onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten mindset in het leven: de ‘vaste mindset’ en ‘groeimindset”.

Bij het eerste soort, de vaste mindset, gaan wij er vanuit dat intelligentie en competentie vast staan. Intelligentie wordt gezien als een statisch iets en mensen die een vaste mindset hebben zullen proberen om falen proberen te voorkomen en competent te lijken voor de buitenwereld. Ze zullen uitdagingen uit de weg gaan, eerder opgeven als het lastig wordt, weinig met feedback willen doen en zich bedreigt voelen door het succes van anderen. Uiteindelijk creëer je hiermee het resultaat dat zij snel aan hun plafond zullen zitten en dus niet hun volledige potentieel zullen bereiken. 

Uiteindelijk wil je natuurlijk een groeimindset hebben. Je wil vooruit in het leven en de dingen doen waar je van droomt, maar op dit moment misschien nog niet tot de mogelijkheden toe hebt. Mensen die beschikken over een groeimindset zullen uitdagingen aangaan, volhouden als het lastig wordt, moeite doen als iets positiefs zien, leren van feedback en inspiratie halen uit het leven van anderen. Op deze manier zullen zij hun hele leven exponentieel blijven groeien en hogere levels bereiken dan dat zij zelf misschien wel ooit als mogelijkheid zagen.

Het goede nieuws is dat jij zelf impact hebt op jouw type mindset. Het veranderen van jouw overtuigingen kan een grote invloed hebben op de rest van jouw leven. Waarom zou jij tijd spenderen aan anderen hoe competent jij bent als je ook kan werken aan jouw skills en daarmee echt beter te worden? Waarom zou jij omgaan met mensen die jouw zelfvertrouwen naar beneden zullen halen in plaats van jou uit te dagen om te groeien? De drive om jezelf te ontwikkelen en persoonlijke transformatie te ondergaan, ook als het even niet goed gaat, is de basis van de groeimindset. 

Persoonlijke ontwikkelingsjunkie

Het is zoals hiervoor besproken belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Zoals wij echter bij het kijken naar de geluksparadox hebben geleerd, is het tijdens het streven naar geluk lastig om het geluk echt volop te ervaren. Wij denken dat wij als we een bepaald eindresultaat hebben bereikt, wij gelukkig zullen zijn. De realiteit is echter dat als wij een bepaald doel hebben bereikt, wij een nieuw doel stellen en het oude resultaat als “niet goed genoeg” ervaren. 

Wij lijken nog wel eens te vergeten om te kijken hoe mooi de reis is. Als je vergeet van de reis te genieten, sla je misschien wel door in wat jouw oorspronkelijke doel was toen je begon aan jouw persoonlijke ontwikkelingsreis: gelukkig zijn. Je raakt verslaafd aan persoonlijke ontwikkeling: je wordt een persoonlijke ontwikkelingsjunkie.

En zoals elke verslaving begint, is het in het begin allemaal heel prettig. Je merkt dat je vooruit gaat in het leven en je voelt je fijn. Maar zoals bij veel dingen, is te veel van iets niet goed.. Je blijft meer willen en hebt aan jouw huidige “gezonde” dosis niet genoeg. Tenminste, als je het niet op de juiste manier aanpakt.

Doorslaan in jouw verslaving aan persoonlijke groei, kan zich namelijk ook ontwikkelen in te veel willen doen. Je ziet de mensen om je heen groeien en de mooie dingen in hun leven laten zien. Dat wil je ook, jij wilt meer. Een betere gezondheid, meer geld op de bank, een betere relatie. Het houdt niet op! En natuurlijk is het goed om doelen te stellen en jouw leven te willen verbeteren..

Maar als jij naast jouw (misschien wel) 40-urige baan ook nog eens vijf keer per week moet sporten, elke dag om 5 uur op moet staan, vier pagina’s in jouw journal moet schrijven, 3 verschillende cursussen volgt en 50 verschillende voedingssupplementen neemt op een exact tijdstip, kan het wel eens te veel worden. 

Want wat gebeurt er als je één keer vergeet jouw supplementen in te nemen voor jouw ontbijt? Je slaat jezelf voor de kop, want jij had jezelf toch belooft dat je deze keer wél de discipline zou hebben om het vol te houden. 

Je bent verslaaft aan persoonlijke groei en wil steeds meer. 

Niet meer, maar anders

Eén van de meest gemaakte fouten in persoonlijke ontwikkeling is altijd meer willen doen. We horen van alle kanten dat we moeten “grinden”, “doorzetten” en “niet moeten zeuren”. Voor echte persoonlijke transformatie gaat het echter vooral om dingen anders willen doen. Als wij kijken in ons streven naar geluk, is het eigenlijk best gek dat wij er vanuit gaan dat wij bepaalde dingen moeten doen om gelukkig te zijn. 

Als jij X bedrag op jouw bankrekening hebt, zul je gelukkig zijn. 

Als je een goede relatie hebt, zul je gelukkig zijn. 

Als je een paar keer per jaar op vakantie kunt gaan, zul je gelukkig zijn.. 

De “fout” die hierin wordt gemaakt, is dat jij jouw geluk buiten jezelf legt. Je hebt bepaalde dingen vanuit buitenaf nodig om van binnen gelukkig te zijn. Je bent afhankelijk van jouw omgeving, maar wat gebeurd er als die omgeving wegvalt of veranderd? Je zult je op dat moment weer aan moeten passen, om in de nieuwe omgevingssituatie te passen.

Als jij er echter vanuit gaat dat jouw “standaardinstelling” geluk is en jij jouw interne dialoog beter onder controle krijgt, kun je vanuit daar groeien. Als jij vanuit die nieuwe standaard instelling begint, zal persoonlijke ontwikkeling een stuk leuker worden. Je hoeft namelijk niet meer allemaal dingen te bereiken om gelukkig te zijn, je kunt vanuit geluk gaan werken naar nóg mooiere dingen.

Een ander probleem waar velen van ons moeite mee hebben, is de neiging om dingen té perfect te willen doen. Als jij jezelf niet of moeilijk kunt toestaan om een fout te maken, moeilijk dingen kunt loslaten en niet kunt genieten van wat goed gaat en je je altijd blijft concentreren op wat “fout” gaat zul jij nooit echt gelukkig worden.

Het omgaan met perfectionisme heeft veel te maken met taal: hoe praat je met jezelf? Sta jij jezelf toe om fouten te maken? Het is mogelijk om met je woordgebruik je stemming te beïnvloeden, jezelf en anderen te motiveren en stimuleren. In dit inspiratiewebinar van Alex Vaasen ga jij meer leren over hoe jij simpele krachtige handvatten kunt inzetten om zo direct je impact te vergroten.

Een laatste veelgemaakte fout is jezelf continue met anderen te vergelijken en te veel in jouw hoofd te leven. In plaats van jezelf met anderen te vergelijken, probeer jezelf eens met de ‘ik van twee jaar geleden’ te vergelijken. Ben je niet op veel vlakken ontzettend vooruit gegaan, zonder dat je dat misschien in de gaten hebt gehad? 

In de loop van het proces en tijdens onze ontzettende drang naar meer willen, vergeten we wel eens waar wij vandaan komen. Wij verliezen ons in de resultaten die wij willen behalen, het leven dat mogelijk nog voor ons ligt en vergeten daarbij nog wel eens van het proces te genieten. 

Kun jij je voorstellen dat je door simpelweg jouw mindset te veranderen je de volgende stap kunt maken? In plaats van ‘van alles meer willen’ en ‘van alles moeten’ naar simpelweg keuzes maken vanuit het nu en gelukkige staat?

Maar, wat is dan die juiste balans? Hoe zet jij toch snel en efficiënt stappen naar jouw ideale leven maar geniet je toch van het proces in het ‘hier en nu’?

De juiste balans

Zoals onder andere Eckhart Tolle bespreekt in zijn boek ‘The Power Of Now’, is er maar één moment waarin jij echt gelukkig kan zijn en dat is in het “Nu”. Als jij met jouw gedachten in het verleden leeft, maak jij je zorgen om dingen die al zijn geweest en waar je dus geen invloed meer op hebt. Als jij je zorgen maakt over de toekomst maak jij verhaaltjes in jouw hoofd van potentiële scenario’s, die waarschijnlijk nooit zullen voorvallen.

All you really need to do is accept this moment fully. You are then at ease in the here and now and at ease with yourself.” ― Eckhart Tolle

Als jij je concentreert op wat jij niet hebt, zul je nooit genoeg hebben. Een vraag die ik regelmatig aan mijzelf stel, is de volgende: als ik mij op dit moment al fantastisch voel, waarom zou ik dan aan mijzelf werken? 

Door mijzelf die vraag te stellen, kom ik er achter waar ik echt gelukkig van wordt, wie ik wil zijn en waar ik aan wil werken. Je gaat geen dingen doen om validatie van anderen te krijgen, maar je doet het vanuit inspiratie. Het is geen compensatie voor dingen die ontbreken in jouw leven, maar je doet dingen simpelweg omdat je vanuit tevredenheid wilt groeien.

Omdat wij begrijpen dat je direct aan de slag wilt met deze nieuwe inzichten, hebben wij vijf tips voor je samengesteld om de volgende stap te zetten. Want ook jij kunt genieten van jouw persoonlijke ontwikkelingsreis en gelukkig zijn met wie je op dit moment bent, zonder de behoefte te hebben om altijd meer te willen. 

Je hoeft niet aan een hele checklist te voldoen om gelukkig te zijn. Begrijp dat geluk jouw standaardinstelling is en probeer vanuit daar te groeien. 

Als jij begrijpt hoe jouw brein werkt, kun je hier controle op uitoefenen. Hoe mooi zou het zijn doormiddel van efficiënte tools jouw interne dialoog onder controle te krijgen? Neem bijvoorbeeld eens een kijkje naar het NLP Communicatiemodel, waarover je leert tijdens de NLP Practitioner.

Als jij een duidelijke toekomstvisie voor jezelf hebt opgeschoren, heb jij iets om naartoe te werken. Het kan je helpen om je op dat ding te blijven concentreren en je niet af te laten leiden door alle dingen om ons heen.

Concentreer je op het proces, om daarmee jouw gewenste resultaat te behalen. Leef niet in de toekomst en houdt geen rekening met wat jou in het verleden heeft tegengehouden. Kijk naar wat je nu kunt en wilt doen.

Ga er vanuit dat je genoeg bent en geen validatie van buitenaf nodig hebt. Vanuit daar kun jij groeien en mooie stappen zetten naar jouw droomleven… En doe het met plezier! Vergeet vooral niet dat nieuwe dingen leren heel leuk kan zijn 🙂

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND