Het is zondagmiddag. Al je huishoudelijke taakjes zijn gedaan en je hebt gezellig in de stad afgesproken om met vrienden wat te drinken. Maar… iedereen zegt op het laatste moment af! Je hebt even helemaal tijd voor jezelf… Heerlijk! Tot dat je er achter komt dat je helemaal niets te doen hebt. Niemand kan last-minute afspreken, want het is een prachtige dag en iedereen heeft al plannen. Je hebt ook geen zin om binnen te zitten, maar wat wel? Een typisch moment waar verveling om de hoek komt kijken. In dit artikel gaan we dieper in op verveling en krijg je praktische tips over hoe je er mee om kunt gaan.
Wat is verveling?
Wat is verveling? Het lijkt misschien een simpele vraag om te stellen, maar dat komt omdat wij zo gewend zijn geraakt aan verveling. Verveling is de afwezigheid van (mentale) stimulatie. Als er geen externe gebeurtenis is die een interne reactie uitlokt, is er geen beweging in geest of lichaam. Dan treedt verveling op.
Dit geldt echter niet voor iets als meditatie. Bij meditatie is een bepaalde stilte nodig om het optimale er uit te halen, dus is niets doen belangrijk. Daarom zoek je vaak een rustige ruimte op of hou je een bepaalde tijd vrij voor meditatie. Je creëert de voorwaarden die nodig zijn voor een ongestoorde geest. Maar voelt dit als verveling? Als je wel eens hebt gemediteerd, weet je dat het ontbreken van prikkels niet als verveling voelt. Er is misschien het gevoel van ‘niets’, maar je zult niet zo snel gaan gapen van het ontbreken van sensatie. Misschien juist wel het tegenovergestelde!
Luiheid leidt niet per se tot verveling, zolang je er maar bewust voor kiest. Het lijkt misschien saai voor anderen, maar verveling heeft niet veel te maken met nietsdoen. Het heeft te maken met verlangen om wél iets te willen doen en het onvermogen om dat verlangen op iets zinvols te richten.
Wachten in de supermarkt
Denk bijvoorbeeld eens terug aan een moment dat je in de rij stond te wachten in de supermarkt. De persoon voor je heeft een volle kar, dus het duurt nog wel even voordat je aan de beurt bent. Aangezien er niets beters te doen is, pak je je telefoon en begin je door sociale media te scrollen. Het is niet heel interessant, dus na een minuut stop je je telefoon weer in je zak en wacht je tot je aan de beurt bent.
In bovenstaand voorbeeld zie je dat verveling bestaat uit het verlangen naar iets beters, maar je niet echt weet wat.. Terwijl je in de rij staat te wachten, voel je ontevredenheid met je huidige toestand en verlang je er naar om deze te veranderen. Je weet niet precies waar je je verlangen op moet richten, dus scrol je maar wat op je telefoon. Zodra je je telefoon pakt, verschijnt er een ander verlangen: vind iets interessants.
Vervelen & Netflix
Verveling is dus verlangen naar iets, maar niet weten wat. Je wil iets beters, zonder te weten wat dat “iets beters” zelfs zou kunnen zijn. Als gevolg hiervan zoek je afleiding op en doe je dingen omdat je maar niets beters te doen hebt. Dat is de reden waarom verveling “oplossen” door Netflix te kijken of door Twitter te scrollen achteraf vaak niet werkt. De manier om deze cirkel doorbreken is door onze verlangens op iets concreets te richten. Een missie in het leven. Verveling zal minder snel voorkomen, omdat ons brein gefocust is op een nieuw gevonden pad.
Het probleem hiermee is echter wat er gebeurt als dat verlangen eenmaal is gerealiseerd. Een trucje dat ons brein met ons uithaalt, is om ons ervan te overtuigen dat we tevreden zullen zijn nadat we het hebben vervuld.
“Als ik een x bedrag per jaar verdien, ben ik vrij.”
“Als ik eenmaal een partner heb gevonden, kan ik gelukkig zijn.”
“Als ik door bepaalde mensen wordt aanbeden, zal ik me gevalideerd voelen.”
Je zult dus met regelmaat naar jouw leven moeten kijken en bedenken of wat jij eerder dacht nog wel klopt. Op het moment dat jij terugblikt én vooruitkijkt, zul jij je minder snel vervelen. Neem bijvoorbeeld één keer in het half jaar een weekendje de tijd om te kijken of je nog wel tevreden bent met jouw leven. Dit is al een stuk meer dan dat de meeste mensen doen en zal jouw leven een enorme boost geven!
Is vervelen goed?
In zekere zin is verveling onvermijdelijk. Maar als je er op de juiste manier mee omgaat, is het misschien zelfs goed te noemen! Het zorgt voor actie. Je moet je daarom afvragen of jij verveling compleet wil vermijden. Het is namelijk diep verankerd is in de mens. Misschien is een betere manier om met verveling om te gaan het te accepteren en het te zien als iets waar je een relatie mee hebt. Proberen ervan weg te lopen leidt tot een verlangen naar opwinding. Omdat je drempel voor opwinding steeds groter wordt, leidt dit echter weer tot meer verveling. Alle geweldige boeken bevatten saaie delen en alle geweldige levens bevatten oninteressante stukken.
Misschien is het beste tegengif daarom misschien gek genoeg om er actief naar op zoek te gaan op verschillende momenten in je leven. Door jezelf de ruimte te geven om niets te doen, kijk je niet langer constant naar buiten op zoek naar nieuwe ervaringen. Je geeft jezelf de kans om naar binnen te kijken en de betekenis van het leven te ontdekken op momenten dat jouw brein niet continu bezig is.
Vind je dit interessant, maar ben jij nog op zoek naar jouw levensmissie? In een NLP Practitioner ga je hier uitgebreid mee aan de slag. Bekijk deze pagina voor meer informatie of bezoek eens een gratis informatieavond!