Ingrid Dijkstra is een internationaal gerenommeerd systemisch gezins- en kindertherapeut. Ze wordt in verschillende landen uitgenodigd om workshops, opleidingen en lezingen te geven. Ingrid is auteur van de boeken ” Kind en familie lot” en “Familieopstellingen met kinderen en jongeren”. Ingrid is van Duits-Nederlandse oorsprong en woont in Duitsland. Ze leidt in Hamburg haar eigen instituut voor advies, therapie en ondersteuning van kinderen en ouders. Ook biedt ze hulp en steun aan mensen in het werkveld. Met liefde, diepgaande kennis en een schat aan ervaring lukt het Ingrid om mensen op weg te helpen naar liefde en balans. Ingrid verzorgt bij UNLP een deel van de verdiepingsmodule Familieopstellingen én de Kinder Coach: specialisatie Familieopstellingen voor kinderen en tieners. Hieronder vindt je het interview dat onlangs is afgenomen door Greetje Komdeur, NLP trainer en mentor in de opleiding tot Familieopsteller.
Ingrid, je bent inmiddels al jaren volledig actief in het werkveld met kinderen en jongeren. Op een bepaald moment heb je ervoor gekozen om familieopstellingen toe te voegen aan jouw praktijk. Hoe ben jij ertoe gekomen om te werken met opstellingen?
Ingrid: Ik werkte al jaren met succes op het gebied van kind- en gezinstherapie, maar af en toe kwam het voor dat ik niet verder kwam, ondanks dat de kinderen en ook de ouders met alle liefde meewerkten aan de therapie. Ik had een gevoel van “er is meer, iets dat ik niet nog niet snap …”. Na mijn eerste persoonlijke ontmoeting met Bert Hellinger in 1998 vielen er kwartjes bij mij. Het werken met familieopstellingen legt diepgaande processen bloot. De systemische benadering maakt duidelijk dat kinderen vaak meer dan ouders de kern van het familiegebeuren raken. Kinderen voelen onbewust heel goed aan wat er werkelijk gaande in het familiesysteem. Het ‘ordeningsprincipe van de liefde’, raakt ook de kinderen. En juist kinderen en tieners proberen aan het verbroken evenwicht binnen het gezin als systeem te appelleren door bepaald gedrag te vertonen, of door ziek te worden. De systemische benadering heeft mij de sleutel in handen gegeven om heel krachtig te kunnen werken, door ook het familie lot onder ogen te zien en de uitwerking daarvan op kinderen en hun ouders zichtbaar te maken.
Je vertelt al dat je ervaart dat het krachtig werkt in jouw dagelijkse praktijk. Heeft het werken met familieopstellingen ook in jouw persoonlijke leven een bijdrage gehad?
Ingrid: Het heeft me toegang gegeven tot de diepste menselijke processen in het -en in mijn- leven. Voor mij biedt het de mogelijkheid om een oplossing en verlichting voor de cliënten te vinden. En die bijdrage is nog steeds aan het groeien. Of dit nu voor een cliënt is of voor mijzelf.
Mensen die NLP toepassen, hebben al ervaren dat er krachtige technieken zijn die je kunt inzetten wanneer je iets essentieels wilt veranderen in je leven. Waarom zijn juist opstellingen zo krachtig om te gebruiken bij veranderwerk?
Ingrid: Voor ouders en kinderen die hulp zoeken, zijn het de beelden op het diepe zielsniveau die zo belangrijk zijn om te zien en te ervaren. De taal van de ziel is heel anders dan de taal van het bewustzijn, vaak zelfs compleet het tegenovergestelde. Het is juist de ziel die ons beweegt door het leven. Mijn ervaring is dat kinderen en met name adolescenten pas tot rust komen als ze op dit diepe, onbewuste niveau aangesproken worden en de helende beelden ervaren.
Ingrid Dijkstra, jij bent zelf gestart als gezins- en kindertherapeut. Op een bepaald moment heb je ervaren dat je het werken met familieopstellingen aan je praktijk wilde toevoegen. Wat is de toegevoegde waarde wanneer je als kindercoach ook familie-opsteller bent?
Ingrid: vanuit het systemisch perspectief heb je toegang tot de diepere bewegingen van de ziel. Als familieopsteller beschik je over de kennis en ervaring hoe deze bewegingen zich kunnen uiten. Dat maakt dat het werken met opstellingen een doeltreffende methode is om kinderen en jongeren te helpen.
Ingrid, wat vind jij nog belangrijk om mee te geven aan mensen die erover denken om de opleiding tot Familieopsteller, of de specialisatie tot kindercoach te gaan volgen?
Ingrid: Ik zou zeggen dat je in de opleiding tot familieopsteller een pracht aan professionele mensen uit het vakgebied gaat tegenkomen. Met elkaar hebben wij op het gebied van familieopstellingen een rijke schat aan kennis en ervaring die wij graag aan anderen geven en leren. De deelnemers zullen zowel op persoonlijk als op professioneel gebied een enorme toevoeging aan begrip, kennis en ervaring ontvangen voor zichzelf als wel voor de cliënt.
Eetstoornissen, faalangst, concentratieproblemen of ander onrustig gedrag van kinderen en jongeren kunnen wijzen op een verstoring van ‘de orde’ op zielsniveau. Een oplossing hiervoor komt vaak pas in zicht wanneer kind en ouders op een dieper, onbewust niveau worden aangesproken. Als vervolg op de basisopleiding tot familieopsteller, biedt UNLP met Ingrid Dijkstra een 8-daagse Kinder Coach specialisatie: familieopstellingen voor kinderen en tieners.Deze specialisatie tot kindercoach is uniek in Nederland. De voertaal tijdens de opleiding van Ingrid is Nederlands.