Je eerste momenten in de wereld zetten vaak de toon voor je verdere leven. Als die momenten zwaar waren – bijvoorbeeld door een moeilijke bevalling, een vroeggeboorte, een scheiding van je moeder vlak na de geboorte, of medische complicaties – kunnen die vroege ervaringen onbewust invloed blijven uitoefenen. Dit noemen we een geboortetrauma.
Een geboortetrauma: wat is het eigenlijk?
Maar ook trauma’s uit je jeugd kunnen diepe sporen nalaten. Een emotioneel onstabiele thuissituatie of verlies kunnen bijvoorbeeld leiden tot angsten, onzekerheid en zelfs fysieke klachten later in het leven. Zonder dat we het doorhebben, zijn deze ervaringen soms de bron van gevoelens waar we maar niet van af lijken te komen. Gelukkig bieden methoden zoals NLP en familieopstellingen een manier om deze trauma’s te verwerken en ruimte te maken voor heling.
Wat kan NLP voor jou doen?
NLP is een krachtige methode die je helpt te ontdekken hoe je je ervaringen opslaat. Hoe je denkt, voelt en reageert, wordt vaak bepaald door de beelden, geluiden en emoties die onbewust in je zijn opgeslagen. Het mooie van NLP is dat je het gevoel en de gedachten bij deze mentale ‘opnames’ kunt aanpassen, alsof je een verhaal herschrijft om er een positiever gevoel aan te geven. We geven je drie verschillende technieken:
1. Je oude gevoel vervangen door te ankeren
Denk bijvoorbeeld aan de techniek ‘ankeren’. Stel dat je altijd stress ervaart als je aan een bepaalde situatie uit je jeugd denkt. Met NLP kun je dat oude gevoel vervangen door een rustiger, positiever gevoel. Ook kun je met eenvoudige technieken, zoals submodaliteiten, veranderen hoe je een herinnering beleeft. Door een traumatische ervaring mentaal kleiner of minder scherp te maken, verzacht je de emotionele lading ervan. Je verandert dus niet de negatieve gebeurtenis zelf, maar wel de emotionele lading die eraan verbonden is. Met uiteindelijk resultaat dat je de gebeurtenis met meer rust, zelfvertrouwen of zelfs plezier kunt ervaren.
NLP biedt een reeks aan technieken en oefeningen die je brein trainen om op een nieuwe manier te denken. Door dit actief te oefenen en te herhalen, leer je oude overtuigingen los te laten en maak je ruimte voor nieuw, gezond gedrag dat jou helpt om vrijer te leven.
2. Met een familieopstelling de kracht van je systeem ontdekken
Soms ligt de oorzaak van je problemen dieper, in je familiesysteem. Hier komen familieopstellingen in beeld. Het is een krachtige methode die inzicht biedt in de bredere dynamieken die je gedrag beïnvloeden. Waar NLP zich richt op het herprogrammeren van je individuele overtuigingen, biedt familieopstellingen inzicht in hoe je familiesysteem doorwerkt in jouw leven.
3. Verander je waarnemingspositie
Bij een familieopstelling worden er representanten gebruikt om bijvoorbeeld je moeder, vader of een bepaald gevoel te ‘spelen’. Door deze representanten in de ruimte te plaatsen, wordt zichtbaar hoe de relaties in jouw familiesysteem eruitzien. Het helpt je te begrijpen waarom je bepaalde patronen blijft herhalen, zoals moeite met relaties, angst om fouten te maken, of het gevoel niet goed genoeg te zijn. Vaak is de opluchting groot als je ziet dat deze gevoelens niet alleen van jou zijn, maar onderdeel zijn van een groter systeem. Dit perspectief kun je nog eens versterken door te spelen met verschillende waarnemingsposities.
Familieopstellingen helpen je om oude patronen los te laten en een nieuwe, gezondere weg in te slaan. Dit geeft je de ruimte om je eigen keuzes te maken, zonder de bagage van het verleden.
4. Nieuw gedrag aanleren
Wat nu? Nadat je met NLP en familieopstellingen oude patronen hebt doorbroken, is het tijd om nieuw gedrag aan te leren. Dit is misschien wel het leukste deel, omdat je actief kunt kiezen wie je wilt zijn en hoe je wilt reageren op het leven. Met NLP kun je nieuwe overtuigingen verankeren. Stel dat je altijd het gevoel hebt gehad dat je niet goed genoeg bent. Hoe zou het zijn als je vanaf nu gelooft: “Ik ben waardevol en ik verdien geluk”? Door dit met NLP actief te oefenen en te herhalen, train je je brein om op een nieuwe manier te denken. NLP biedt technieken om deze overtuigingen stevig te verankeren in je dagelijkse leven, zodat ze uiteindelijk een natuurlijk onderdeel van je zijn.
Een praktijkvoorbeeld: het verhaal van Joris
Joris, 29 jaar, worstelde al jaren met een vaag gevoel van angst en eenzaamheid. Het leek geen duidelijke oorzaak te hebben, maar het zat hem in de weg bij het aangaan van relaties. Via familieopstellingen ontdekte hij dat deze gevoelens teruggingen naar zijn vroege jeugd. Als baby lag hij langere tijd in een couveuse en was hij gescheiden van zijn moeder.
Door NLP leerde Joris zijn oude overtuiging, “Ik ben alleen” te transformeren in “Ik ben veilig en verbonden”. Een familieopstelling liet hem zien dat zijn moeder ook trauma had ervaren tijdens zijn geboorte en dat ze onbewust haar angst had doorgegeven. Dit inzicht hielp hem los te komen van dat oude gevoel van eenzaamheid. Met de technieken uit NLP en familieopstellingen begon Joris actief te werken aan het opbouwen van nieuwe overtuigingen en gedrag. Na een paar maanden voelde hij zich rustiger, zelfverzekerder en meer verbonden met de mensen om hem heen.
Je verleden herschrijven, je toekomst vormgeven
Geboortetrauma’s en jeugdtrauma’s kunnen een onzichtbare last zijn die ons dagelijks leven beïnvloedt. Gelukkig zijn er manieren om die last los te laten. Met NLP en familieopstellingen kun je de diepere lagen van je verleden onderzoeken, oude patronen doorbreken en een nieuwe, gezondere toekomst creëren.
Pak de regie
Je verleden herschrijven betekent dat je de regie over je leven terugneemt. Door oude overtuigingen los te laten en nieuw gedrag aan te leren, geef je jezelf de kans om vrijer, gelukkiger en krachtiger in het leven te staan.
Vroeg of laat is het tijd om jouw verleden een nieuwe betekenis te geven en de regie over je leven terug te nemen. Bekijk onze opleidingen en zet de eerste stap naar persoonlijke en professionele groei.