Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

27 juli 2017
Vincent

Onderbewustzijn en werk – Dit is de juiste mindset op het werk!

7 mins

Door M. Koopman, UNLP-alumnus en eigenaar van persoonlijkleiderschapcoaching.com

Het onderbewustzijn en werk? Er bestaat geen werk zonder onderbewustzijn, het onderbewustzijn is altijd aan het werk! In dit artikel lees je hoe je een juiste mindset op je werk kunt bereiken, hoe je onbewuste vermogens je kunnen helpen je werkprestaties te verbeteren en hoe deze te optimaliseren.

Dat er geen werk zonder onderbewustzijn bestaat, is altijd zo geweest. Wat anders is dan voorheen, is dat we het ons de laatste tijd meer en meer bewust worden dat ons onderbewustzijn altijd aan het werk is en dus nooit uit staat. Dag en nacht verwerken wij niet alleen onze bewuste maar ook onbewuste indrukken, kennis, emoties et cetera.

Er verschijnen tegenwoordig steeds meer artikelen over ons onderbewustzijn, over onze onbewuste vermogens. We doen ons graag voor als rationele weldenkende wezens, terwijl ons gedrag toch vooral gestuurd wordt door ons emoties en onderbewuste. Omdat we ons hier meer en meer van bewust worden, is het interessant om te onderzoeken hoe we onze onbewuste vermogens ook in ons werk kunnen gebruiken en inzetten.

De juiste mindset op werk

Een manier om te leren omgaan met onbewuste vermogens, is middels coaching en NLP-coaching in het bijzonder. Coaching kan je ondersteunen bij het ontwikkelen van de juiste mindset op je werk. Ik heb vanuit mijn diverse directierollen, bij verschillende bedrijven, regelmatig de management teamleden coaching aangeboden om deze juiste mindset te bereiken.

Specifieke redenen, voorbeelden om coaching aan te bieden waren o.a.:

  • Moeizaam functioneren door een blokkerende emotie als bijvoorbeeld angst of (ingehouden) woede. Deze emoties kunnen het persoonlijk functioneren behoorlijk in de weg zitten, maar ook het teamwork danig verstoren.Een beperkende overtuiging die de professionele groei vertraagd, of zelfs geheel doet stoppen. De medewerker is overtuigd van bepaalde, veelal oude, denkbeelden die hem/ haar ervan weerhouden om bijvoorbeeld buiten gebaande paden te treden.
  • Het verbeteren van sociale of communicatieve vaardigheden. Medewerkers, managers, praten vaak te veel en kunnen als gevolg daarvan niet goed luisteren. Ik praat dus ik ben, betekend vaak ik praat want ik ben onzeker. Ook kan het gekozen taalgebruik, een remmende werking hebben op de ontwikkeling van iemand.
  • Het niet inzetten van hun volledige potentieel. Het is voorgekomen dat medewerkers slechts, een beperkt aantal van hun professionele vaardigheden inzetten in hun dagelijkse werk. Wanneer ze zich bewust worden van deze keuze, durven ze meer talenten in te zetten. Creativiteit en sensitiviteit blijven vaak thuis achter, omdat medewerkers denken dat deze niet direct bij de functie passen.

De juiste mindset in het management

Veel leidinggevenden zoeken zelf ook steeds vaker een coach, als ze bijvoorbeeld een nieuwe rol gaan vervullen, en de juiste of een nieuwe mindset wenselijk is. De nieuwe generatie leiders weet dat het belangrijk is, om bijvoorbeeld tegenspraak te organiseren. Ze weten dat reflectie in hun positie essentieel is. De meest voor de hand liggende rede, voor persoonlijke coaching, is natuurlijk dat wanneer de ‘baas’ beter in zijn of haar vel komt te zitten, de kansen op meer succes voor het team groter zijn. Ik heb mij persoonlijk, gedurende mijn carrière, ook regelmatig laten coachen. Als leidinggevende, kun je veel baat hebben bij het ontwikkelen van je onbewuste vermogens. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een beter samenwerking in je team. Jung ontdekte namelijk dat er, ook zoiets bestaat als een collectief onbewuste. Dit is het veld waarin al onze menselijke ervaringen, liggen opgeslagen en dat steeds verder evolueert. Ieder mens heeft het vermogen om in contact te zijn met de in dit veld opgeslagen kennis.

Later heeft Joseph Jaworski, in zijn boek Synchroniciteit, beschreven hoe teams gebruik kunnen maken van dit veld, wat hij het veld van ‘Hidden potential’ noemt. Jaworski omschrijft in zijn boek, op heldere wijze, hoe je als teamleden kunt open te staan voor de kennis van dit veld, en hoe je zo sneller gezamenlijke doelen en successen behaalt. Om tot toegang te krijgen tot dit veld, dien je vooral zelf bewust te zijn van dit veld van onbewuste vermogens.

Als groep krijg je toegang tot dit veld, door met name stilte toe te laten in vergader/ brainstorm-processen zodat in deze momenten van stilte, vanuit het onbewuste inzichten ruimte krijgen om naar boven te komen. Ik startte mijn vergaderingen altijd met stilte, aankomen in de ruimte ging je rustig je eigen ruimte innemen, en van daaruit aansluiten op elkaar, en dan pas te starten. Een belangrijke afspraak tijdens het brainstormen is, om de stiltes die tijdens de vergadering ontstaan, er te laten zijn. Het was dan ook de regel, om niet ongevraagd, het woord van de ander over te nemen. Iedereen had recht op stilte, en tijd om persoonlijke inzichten te laten opborrelen.

Hoe helpt je onderbewustzijn je bij leveren van betere werkprestaties?

Met behulp van NLP-coaching/ hypnose, kun je blokkerende emoties opsporen en transformeren. Lastige of pijnlijke situaties uit je verleden, kunnen van grote waarde zijn in de rest van je leven, wanneer je open staat voor deze ervaring en je potentiële persoonlijke ontwikkeling, n.a.v. situaties uit je verleden.

Een beperkende overtuiging, kan door een paar eenvoudige vragen oplossen, waarna ruimte ontstaat voor nieuwe kracht gevende overtuigingen. Veel van je overtuigingen, zijn namelijk op heel jonge leeftijd, en veelal onbewust ontstaan.  Bewust worden, en inzien dat deze zelfgecreëerde overtuigingen/ regels, je blokkeren in je persoonlijke ontwikkeling, is van onschatbare waarde bij het ontwikkelen van meer persoonlijke of zakelijke successen.

Niet alleen emoties of overtuigingen, dragen veel bij aan het al dan niet succesvol zijn in je werk, ook je taalgebruik kan doorslaggevend zijn bij het al dan niet slagen van je carrière. Wat zeg je de hele dag tegen jezelf? Wat is je interne dialoog? Je taalgebruik bewust worden, en aanpassen, kan ervoor zorgen dat je van slachtoffer een onderzoeker wordt, of van een aanklager een schepper van duidelijkheid, en van een redder een coach wordt. Depressie wordt zelfvertrouwen, agressie wordt kracht, en frustratie wordt voldoening.

Onbewust zitten we vast in onze eigen taal, rol en spelmatig gedrag tot wij ons dit bewust worden en kunnen transformeren.

Hoe kun je je werkprestaties nog verder optimaliseren?

Wil je echt je werkprestaties optimaliseren, bijzondere doelen ontwikkelen en behalen in je werk, in je leven dan is het inzetten van je onbewuste vermogens onontbeerlijk. Wij zijn als mensen, namelijk enorm geconditioneerd, door ons eigen bewuste en onbewuste gedrag. Nieuw gedrag ontwikkelen, betekend oefenen en trainen, en vooral aansprekende en haalbare doelen bepalen. Ik adviseer iedereen, om op regelmatig basis in zijn/ haar leven, op zowel persoonlijk als zakelijk vlak een coach in te schakelen. Wil je een nieuwe sport gaan beoefenen, dan sluit je je ook aan bij een vereniging of neem je privéles? 

Samen met je coach, bepaal je je doel/ droom/ volgende carrière stap, en check je wat het behalen van deze droom eventueel in de weg staat. Mogelijk ben je je namelijk niet bewust, dat er naast je zogenaamde Dromer, een actieve Realist, en Criticus in je onbewuste zetelt, die je dromen flink kunnen vertragen of dwarsbomen.  Vervolgens, check je samen de logische niveaus/ stappen, op weg naar je doel, en vooral wat er veranderd wanneer je je doelen hebt behaald. Onderweg stuit je in het coachtraject, als vanzelf, op eventuele eerder omschreven emotionele blokkades of overtuigingen, en transformeer je deze. Je coach, zal je met alle mogelijke oefeningen en technieken helpen, bijvoorbeeld met zogenaamde ‘mentoren’ of middels het modelleren van je favoriete leiders of oprichters/ eigenaren van succesvolle toonaangevende bedrijven.

De resultaten van coaching van je onbewuste vermogens

Uiteindelijk, soms na enig tegenstribbelen, waren al ‘mijn’ medewerkers heel erg blij met de resultaten van hun coaching, en hebben de sessies ertoe bijgedragen om grote stappen te maken, in zowel hun professionele- als hun persoonlijke leven. Niet alleen de werknemer, maar ook de werkgever is blijer in/ met een goed gecoacht team. Er is meer energie, balans, en plezier in het team gevolgd door betere resultaten.

Veel van mijn voormalige MT-leden, zijn inmiddels zelf eindverantwoordelijk managers en directeuren geworden, en hebben de inzet van coaching als vast onderdeel van hun persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling gemaakt.

Het gebruiken en inzetten van je onbewuste vermogens, met behulp van een coach, vergroot het succes in je werk!

Ook handig: lees in deze Gratis Whitepaper hoe je werk-doelen bereikt die nu nog onbereikbaar lijken

Illustratiekrediet – Shutterstock