Virginia Satir (1916-1988) wordt door velen beschouwd als grondlegger van de moderne gezinstherapie en is een belangrijke inspiratiebron geweest voor de grondleggers van NLP, Dr. Richard Bandler en Dr. John Grinder.
Volgens Satir is authenticiteit een van de belangrijkste kenmerken van psychologisch gezonde individuen. Een authentiek persoon is iemand die volop energie heeft, bereid is om risico’s te nemen, zich kwetsbaar durft op te stellen, bereid is om zichzelf en anderen te accepteren, flexibel en zelfbewust is, congruent in woord/tonaliteit/fysiologie is, en vertrouwt op eigen hulpbronnen.
Ze ontwikkelde het “Human Validation Process” model, ook wel bekend als het Satir Verander Model, waarin diverse belangrijke uitgangspunten zijn verwoord:
- Therapeutische verandering bereik je door je te richten op mogelijkheden en potentieel, niet op gebrekken en pathologie.
- Mensen worden geboren met innerlijke hulpbronnen, die altijd en bij iedereen aanwezig zijn. Taak van de coach/therapeut is om de client te helpen weer toegang te krijgen tot dit onbewuste potentieel in plaats van op symptoombestrijding.
- De toegang tot innerlijke hulpbronnen wordt belemmerd door beperkende overtuigingen, afweermechanismen, en onterechte verwachtingen van zichzelf en anderen.
- Groei en verandering is altijd mogelijk. De coach/therapeut dient zich hierbij vooral te richten op het proces in plaats van op de inhoud.
VIRGINIA SATIR’S AFWEERMECHANISMEN
In plaats van te vertrouwen op onze innerlijke hulpbronnen, hebben we allerlei afweermechanismen aangeleerd om om te gaan met uitdagende situaties. Het zijn deze afweermechanismen die ervoor zorgen dat de macht om te leven naar je volle potentieel wordt overgedragen aan anderen. Satir noemde er 4 als belangrijkste:
1. Geruststellen. Mensen die deze strategie inzetten nemen de schuld voor alles wat misgaat, ze zeggen dat ze zich goed voelen wannneer ze zich rot voelen, ze helpen vooral anderen bij het oplossen van problemen en verwaarlozen zichzelf hierbij.
2. Rationaliseren. Deze mensen stellen logica en ratio als hoogste en enige waarde. Emotie is overbodig en daarmee worden de gevoelens van zichzelf en anderen genegeerd, ontkent en/of onderdrukt.
3. ###strong. Deze mensen leggen de schuld bij anderen. Ze hebben de overtuiging dat ze niet kwetsbaar of zwak mogen zijn. Ze stellen zichzelf hard op, naar zowel anderen als zichzelf.<>
4. Aandacht afleiden. Deze mensen worden veelal gezien als de clown. Ze negeren de essentie van hetgeen waar het omgaat en houden zich bezig met irrelevante aspecten van een probleem of uitdaging. Ze zijn goed in het amuseren van zichzelf en anderen, hebben een positieve interne dialoog, maar zijn tegelijkertijd oppervlakkig en missen de vaardigheid om diepe verbinding aan te gaan.
BEKENDE UITSPRAKEN:
- “We can learn something new anytime we believe we can”
- “Problems are not the problem. Coping is the problem.”
- “We must not allow other people’s limited perceptions to define us.”
- “We need 4 hugs a day for survival. We need 8 hugs for maintenance. We need 12 hugs a day for growth.”
AANBEVOLEN BOEKEN
- Satir, V. (1975). Self Esteem, Celestial Arts, Berkely, CA
- Satir, V. (1976). Making Contact, Celestial Arts, Berkely, CA
- Satir, V.; Bandler, R.; Grinder, J. (1976). Changing with Families. Palo Alto, CA.
- Satir, V. (1978). Your Many Faces, Celestial Arts, Berkely, CA
- Satir, V. (1988). New Peoplemaking, Science and Behavior Books, Palo Alto, CA.
Het werk van Virginia Satir leer je onder andere in de opleiding tot NLP Practitioner. Daarnaast wordt veel van haar werk toegepast in de NLP Master Coach-opleiding.