23 juni 2017
Marcel Meijlink

Waarom NLP? Wat iedereen moet weten over NLP

12 mins

Waarom zou ik NLP doen? Waar is het allemaal goed voor en wat kan ik er allemaal mee? Is het nou wel of niet geschikt voor mij? Lees dit artikel en je komt erachter waarom je wel of niet aan NLP zou moeten doen.

Waarom NLP? En is een NLP-opleiding iets voor mij?

Een tijd geleden kwam Karin langs voor een kennismakingsgesprek. Haar vriendin had een NLP Practitioner Opleiding gedaan en was laaiend enthousiast. Ze had Karin overgehaald om ‘op zijn minst een kennismakingsgesprek te hebben’. 

Karin was nogal sceptisch. Direct na het handen schudden zei ze: ‘Luister, ik zal eerlijk zijn. Ik voel hier helemaal niets voor. Mijn vriendin heeft een NLP-training bij jullie gedaan en zij denkt dat het ook iets voor mij is, maar ik ben niet zo van dat zweverige gedoe. Maar ik ben hier nu toch, dus vertel jij me maar waarom ik zo’n NLP-cursus zou moeten doen. Is een NLP opleiding iets voor mij?’

Waarom zou ik veranderen? Alles gaat al goed!

Nieuwsgierig keek ik haar aan. Ik vroeg waarom ze haar tijd wilde besteden aan een gesprek over iets waar ze niets voor voelde. ‘Nou ja’, zei ze, ‘ik heb wel dingen zien veranderen bij mijn vriendin. Ze is eindelijk van haar hoogtevrees af en ze lijkt meer zelfvertrouwen te hebben. Maar ik heb geen hoogtevrees en met mijn zelfvertrouwen is niets mis, dus daar hoef ik het niet voor te doen. Ik ben tevreden met mijn leven zoals het is, dus waarom zou ik dat veranderen?’ â€˜Dat snap ik’, zei ik. ‘Als jij tevreden bent en helemaal niets zou willen veranderen of verbeteren, dan zou ik zeggen: besteed je tijd en geld liever aan iets anders.’

Waarom NLP? ‘Om anderen te veranderen… Toch?’ 

Even was het stil; ze dacht na. Toen zei ze: ‘Nou ja, helemaal niets… Er is natuurlijk altijd wel iets dat je wilt veranderen of verbeteren.’ ‘Oh ja?’ vroeg ik. ‘Wat dan bijvoorbeeld?’ ‘Mijn relatie met mijn moeder bijvoorbeeld’, zei ze. ‘Die zou ik graag verbeteren. Maar jullie kunnen niet mijn moeder veranderen, of wel soms?’ 

Ik moest lachen. ‘Nee’, zei ik, ‘dat kunnen we inderdaad niet. Maar wat je wel kunt veranderen is de manier waarop je over je moeder denkt, hoe je op haar reageert en hoe je je daarbij voelt. Het verbeteren van relaties is een van de basis onderdelen van een NLP opleiding.’ ‘Hmm’, zei Karin.

Kun je mijn leven veranderen?

‘Wat zou je nog meer willen veranderen?’ vroeg ik. ‘Heb je even?’ vroeg ze lachend. Ja, ik had wel even. Ze dacht weer na en kwam toen met de volgende opsomming:

Koken als Jamie Oliver? Het is te leren

‘Nou, dat dus’, zei ze met een klein lachje. ‘Maar dat verander je echt niet zomaar even met aan NLP-cursus. Ik heb een boek over NLP gelezen, maar dat heeft ook niets veranderd.’ ‘Dat lijkt me logisch’, zei ik. ‘Hoezo?’, vroeg ze verbaasd. ‘Hoezo hoezo?’ vroeg ik. ‘Had jij serieus verwacht dat het lezen van een boek je leven kon veranderen?’ ‘Jjja’, zei ze, met lichte twijfel in haar stem. ‘Dus jij bent zo iemand die kan koken als Jamie Oliver als je een van zijn boeken hebt gelezen. Wow, knap zeg!’ 

‘Nee, natuurlijk niet’, zei ze lichtelijk geïrriteerd. Toen, met een klein glimlachje: ‘Wel grappig dat je juist dit voorbeeld neemt. Ik ben namelijk totaal geen keukenprinses, maar zou dat wel graag willen zijn.’ ‘En stel dat je zou besluiten om een keukenprinses te worden, wat is dan de meest logische eerste stap?’ vroeg ik. ‘Dan zou ik kooklessen gaan volgen’, zei ze. ‘Precies’, zei ik. ‘Als je iets al kunt, dan kan een boek een mooie aanvulling zijn.

Als je iets nog niet kunt, dan kun je beter les nemen. En dat is de reden dat veel mensen een NLP opleiding doen. In een NLP Practitioner opleiding leer je de fijne kneepjes van het vak als het gaat om persoonlijke groei en ontwikkeling.’

Wat leer je in een NLP opleiding?

‘Maar wat leer je allemaal in zo’n NLP training?’ vroeg ze. ‘In een NLP opleiding leer je hoe het menselijk brein werkt. Je krijgt als het ware een gebruiksaanwijzing van het brein. Je leert waarom mensen doen wat ze doen, denken wat ze denken en voelen wat ze voelen. En hoe je dat kunt veranderen als je wilt. Verder leer je:

Steeds meer leven zoals jij wilt, op een manier die bij jou past en waar jij je gelukkig bij voelt. Dat is het resultaat van een NLP opleiding.’

Waarom NLP? Het is iets heel praktisch

‘Ja’, zei Karin, ‘dat wil iedereen wel. Maar denk je dat het ook iets voor mij is?’ ‘Dat ligt er aan’, zei ik. ‘Als jij het belangrijk vind om aan de slag te gaan met alle punten die je net opnoemde; als je het prettig vindt om dat op een heel praktische manier te doen en je houdt van een ‘no nonsens’ aanpak; als je het leuk vind om daar samen met anderen mee bezig te zijn?’

‘Absoluut’, zei Karin. ‘Het lijkt me heerlijk om mijn leven in eigen hand te nemen en dat samen met anderen op een praktische, no nonsens manier te doen.’ ‘Dan denk ik zeker dat het ook iets voor jou is’, zei ik. Karin dacht even na. ‘Zal ik het dan maar doen?’ vroeg ze toen.

NLP is een investering in jezelf

‘Dat zou ik niet doen’, was mijn eerste reactie.  ‘Waarom niet?’ vroeg Karin verbaasd. ‘Omdat je hier met een gezonde dosis scepsis naartoe kwam en vast van plan was het niet te doen. Een NLP Practitioner opleiding is een investering in jezelf en als je mijn mening wilt dan zou ik zeggen, denk er eerst goed over na. Neem eens een kijkje op onze website, lees de reacties van andere deelnemers en praat eens met mensen die een NLP opleiding gevolgd hebben. Daarna kun je altijd nog besluiten of een NLP Practitioner iets voor jou is of niet.’

NLP kun je toepassen in je dagelijks leven

Met een goed gevoel nam ik afscheid van haar. Of ze nu wel of niet zou besluiten de opleiding te doen, ze zou in elk geval een doordachte beslissing nemen en geen impulsieve. Een tijdje later kwam ik haar tegen in een van onze opleidingen. Na afloop van het eerste blok (3 dagen) zei ze: ‘Ik ben blij dat ik er goed over nagedacht heb, ik sta er nu helemaal achter.

En je had gelijk; er is niets zweverigs aan een NLP Practitioner opleiding. Het is juist heel praktisch. Alles wat ik leer kan ik meteen toepassen in mijn dagelijks leven. Gisteren heb ik bij mijn moeder gegeten en het was gewoon gezellig! En ik heb nu al zin in mijn presentatie van volgende week!’ En daar word ik als trainer dan weer heel blij van ?

‘Het mooiste cadeau’

‘Mijn NLP Practitioner opleiding is het mooiste cadeau dat ik mezelf ooit gegeven heb’, zei een deelneemster laatst tegen mij. ‘ Voor de opleiding had ik veel last van stress en bleven mijn gedachten maar malen. Nu heb ik veel meer rust in mijn hoofd, weet ik beter wat ik wil en voel ik me gewoon hartstikke goed. Heerlijk’. Ze gaf me een dikke knuffel en liep stralend de deur uit.

Waarom NLP? Lekker in je vel, rustig in je hoofd

En dat is wat een NLP Practitioner opleiding met de meeste mensen doet. Ze gaan lekkerder in hun vel zitten en worden kalmer in hun hoofd. Terwijl dat voor veel mensen helemaal niet de aanleiding is om aan een NLP opleiding te beginnen. Als ik aan het begin van een opleiding vraag waarom mensen voor deze opleiding gekozen hebben, dan zijn de meest gehoorde antwoorden:

  1. Beter leren communiceren
  2. Leren hoe je brein werkt

Bijna nooit zegt iemand: ‘Ik kom hier om lekkerder in mijn vel zitten en rust in mijn hoofd te krijgen.’ Toch is juist dat meestal het resultaat en zien de meeste mensen dit als het grootste geschenk. En waarom zitten ze lekkerder in hun vel en hebben ze meer rust in hun hoofd? Omdat ze hebben geleerd beter te communiceren én hoe het brein werkt. 

Waarom NLP? Uitstekende communicatie

Met jou praat ik graag

Goede communicatie met anderen begint met weten hoe je de verbinding met de ander aangaat. Je communiceert het meest effectief als er een sfeer van vertrouwen en gemeenschappelijkheid is. Ga maar bij jezelf na; als je het gevoel hebt met iemand op dezelfde golflengte te zitten, dan is de sfeer gemoedelijk, je bent opener en het voelt prettig om met die persoon te praten. Heb je daarentegen het gevoel dat jij Russisch- en de ander Arabisch praat, terwijl jullie toch echt allebei Nederlands spreken, dan is de sfeer heel anders.

In de opleiding leer je hoe je die sfeer van gemeenschappelijkheid en op dezelfde golflengte zitten op een natuurlijke manier bereikt. Met iedereen. Altijd. Overal. Daarnaast leer je hoe je taal op de meest efficiënte manier inzet om de gewenste resultaten te behalen.

60.000 gedachten per dag

Naast de communicatie met anderen, is er volop aandacht voor de communicatie met jezelf. Wat je tegen jezelf zegt, in je eigen hoofd, is heel bepalend voor hoe je je voelt en voor je prestaties. Wie (onbewust) dingen tegen zichzelf zegt als: ‘dat kan ik niet, dat hoort niet, wat zullen ze denken, ik sta vast voor schut, ik ben te dik/dun oud/jong slim/dom’, die zal zich niet automatisch heel fijn voelen of optimaal functioneren.

Je bewust worden van je onbewuste overtuigingen, wat jij als waar beschouwd, is een belangrijke stap in het veranderen van je gedachten, je gedrag en je gevoel. Ook de manier waarop je dingen tegen jezelf zegt is bepalend voor je gevoel. Een mens heeft gemiddeld per dag 60.000 gedachten. Je kun je dus wel voorstellen dat het nogal uitmaakt WAT je denkt. Henry ford zei het al: ‘Het maakt niet uit of je gelooft dat je iets kunt of dat je het niet kunt, je hebt altijd gelijk.’ In de opleiding leer je ook de communicatie met jezelf te optimaliseren, zodat je gedachten een bron van inspiratie, kracht en rust worden.

Hoe werkt het brein?

Op de automatische piloot

Naast communicatie doe je in de opleiding kennis op over de werking van het menselijk brein. Als je begrijpt hoe jouw brein informatie verzamelt, verwerkt en opslaat krijg je nog meer inzicht in de menselijke communicatie. Bovendien ga je begrijpen hoe je jouw eigen gedrag, gedachten en gevoel kunt veranderen als je dat wilt. Meer dan 90 % van alles wat we denken, doen en voelen gaat onbewust. We zijn ons er niet van bewust, het gaat als het ware op de automatische piloot. Auto rijden, typen, tanden poetsen…meestal ben je er niet bewust mee bezig en gaat het automatisch. Gelukkig maar, want als je bij al die dagelijkse dingen zou moeten nadenken, zou je doodmoe worden. Gelukkig is ons systeem zo ingericht dat als we iets vaak genoeg doen, het daarna automatisch gaat.

Zijn die koekjes nu al op?

Problemen ontstaan pas als ongewenst gedrag, gedachten of gevoel automatisch gaan. Als je automatisch elke avond die rol koekjes leegeet (gedrag), terwijl je eigenlijk wilt lijnen. Als je automatisch een zenuwachtig gevoel (gevoel) krijgt als je een presentatie moet geven. En dat je dan automatisch denkt: ‘Ik kan het toch niet’. (gedachte) 

Denken, doen en voelen

In een NLP Practitioner opleiding is heel veel aandacht voor de HOE vraag. Het kan heel interessant zijn om theoretisch kennis te hebben van de werking van het brein, waar het uiteindelijk om gaat is wat je er in je dagelijks leven mee kunt. Dus naast uitgebreide theorie gaan we vooral aan de slag met het HOE:

  1. Hoe verander ik ongewenst gedrag (rol koekjes) in gewenst gedrag (vb: ik neem een appel).
  2. Hoe verander ik ongewenste gedachten (ik kan het toch niet) in gewenste gedachten (vb: ik kan het wel).
  3. Hoe verander ik ongewenste gevoelens (zenuwachtig) in gewenste gevoelens (vb: ontspannen).

Als je dit eenmaal beheerst, dan ga je echt achter het stuur van je eigen leven zitten. Jij bepaalt de richting, jij bepaalt de weg, jij bepaalt de snelheid. Je weet niet alleen hoe jouw gedrag, gedachten en gevoelens ontstaan, je weet ook hoe je ze kunt veranderen. Niemand bepaalt hoe jij je voelt, wat je denkt of wat je doet. Je leven is jouw kunstwerk en jij bepaalt hoe het eruit ziet! Wil je het vol vrolijke kleuren of eenvoudig zwart wit…het is jouw leven, jouw keuze. En dat is waar een NLP-opleiding uiteindelijk om draait: dat je steeds meer keuze krijgt in wat je doet, denkt en voelt.

Waarom NLP? In het kort!

  1. Effectiever communiceren met anderen.
  2. Effectiever communiceren met jezelf.
  3. Bewust worden waarom mensen doen wat ze doen, denken wat ze denken en voelen wat ze voelen.
  4. Vaardigheden leren om je eigen gedachten, gedrag en gevoel te kunnen veranderen.

Nu je dit artikel uitgelezen hebt, is je vraag: ‘Waarom NLP’ uitstekend beantwoord!

Shutterstock: Gelukkige vrouw


UNLP heeft verschillende soorten NLP Practitioner opleidingen, van weekendopleiding tot intensieve opleidingstrajecten. De NLP opleiding kunnen in verschillende regio’s gevolgd worden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Drenthe.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEochteND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEochteND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEochteND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

Post-hbo INFORMATIEAVOND

Familieopstellingen INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND