UNLP

Onze opleidingen gaan gewoon door! Uiteraard hanteren wij hierbij de RIVM-richtlijnen. Lees hier onze laatste updates.

12 juni 2017
Vincent

Wat je wilt weten over Neuro Linguistisch Programmeren

7 mins

NLP, de afkorting voor Neuro Linguïstisch Programmeren

Neuro Linguistic Programming, is een verzameling van mentale technieken die je kunt inzetten voor je persoonlijke ontwikkeling en communicatie met anderen. Bijvoorbeeld om problemen uit het verleden op te lossen, maar ook om (positieve) doelen in de toekomst te bereiken. De voordelen om bekend te raken met de kennis en vaardigheden van NLP zijn talrijk. Zo wordt NLP gebruikt om persoonlijke thema’s aan te pakken zoals angst om contact aan te gaan, weinig zelfvertrouwen, presentatie-angst, boosheid of schaamte. Ook wordt NLP ingezet in het bedrijfsleven, zoals in de verkoop, consultancy of human resource management.

Hoe leer ik meer over NLP?

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Als je goed wilt worden in NLP dan zijn er verschillende manieren. Laten we er een paar de revue passeren.

Gesprek met een NLP’er

Je kunt er voor kiezen om eens een gesprek aan te gaan met NLP’ers, zoals met een NLP Master Coach of NLP trainer. Bij veel instituten is dit geen enkel probleem en kun je vrijblijvend en informeel zo’n gesprek aangaan. Veelal zijn er ook informatie-avonden waarin je een NLP trainer aan het werk ziet, de locatie kunt ervaren en de sfeer kunt proeven. Tegenwoordig ben ik persoonlijk regelmatig beschikbaar via de chatfunctie op de website www.unlp.nl. Dit is een snelle en efficiente manier om in contact te komen. Ook is Skype een uitstekende manier om elkaar te spreken en te zien, zonder dat je hoeft te reizen naar een trainingslocatie.

Lezen van NLP boeken

Natuurlijk kun je boeken lezen op het gebied van NLP. Er zijn talloze NLP boeken beschikbaar die je een goed idee geven van wat NLP is en wat het niet is. Denk hierbij aan boeken als “Je ongekende vermogens” van Tony Robbins, “Het hart van de geest” van Steve en Connirea Andreas, of het wat oudere boek van Richard Bandler, “De betovering van taal”. Maar natuurlijk is lezen over NLP is anders dan het daadwerkelijk ervaren wat NLP is en voor je kan betekenen. Of om met een meer expliciete vergelijking te komen, het lezen over sex is niet hetzelfde als het doen van sex.

Volgen van NLP cursus of NLP opleiding

Een NLP Practitioner opleiding is de meest uitgebreide manier om NLP te leren. In een gecertificeerde opleiding tot “practitioner” (beoefenaar) in Neuro Linguistisch Programmeren leer je hoe je NLP kunt toepassen in je dagelijkse leven en ga je tegelijkertijd aan de slag met persoonlijke thema’s, uitdagingen of doelen. Op deze manier leer je en ervaar je tegelijkertijd wat Neuro Linguïstisch Programmeren (niet) is en wat je er mee kunt. Een NLP Practitioner opleiding is een uitstekende manier om NLP tot in de kneepjes te gaan beheersen. 

Anders dan met boeken ga je ervaren wat NLP voor jou kan betekenen en hoe het je denken, doen en voelen positief gaat veranderen. Door bijvoorbeeld beperkende overtuigingen om te zetten in krachtgevende. Of om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, en te hebben waar en wanneer je maar wilt. Maar ook om je onderbewuste te kunnen aansturen en diepgaande verbinding met anderen aan te gaan. De NLP Practitioner opleiding is een traject van 20 dagen (weekend variant) of 8 dagen (intensieve variant) waarin je vergaande NLP kennis, concepten, modellen en vaardigheden opdoet. De opleiding staat op zichzelf, waarbij je daarna kunt doorstromen naar de vervolgopleiding van NLP Master Practitioner.

Dit is wat je leert in een NLP cursus of NLP opleiding:

De lijst van punten die je leert in een goede NLP opleiding is uitgebreid. Vandaar dat voor veel mensen de NLP opleiding als een persoonlijke transformatie wordt ervaren. De NLP Practitioner opleiding is een unieke opleiding die je kennis en vaardigheden meegeeft om in te zetten in zowel je persoonlijke leven als professionele leven (bijvoorbeeld als coach, consultant, of leidinggevende). Om je kort en krachtig een idee te geven zijn dit 5 punten die je in een kwalitatieve NLP Practitioner opleiding gegarandeerd leert:

  • Invloed uitoefenen op hoe je je voelt (voor zelfvertrouwen, rust, kracht, etc.)
  • Uitschakelen van een negatieve interne dialoog
  • Sturen van je onderbewuste
  • NLP technieken inzetten voor anderen. Verbaal en non-verbaal
  • Diepgaande verbinding aan kunnen gaan met jezelf en anderen

Het profiel van een NLP trainer

In Nederland mag iedereen zich NLP trainer noemen. Helaas. Er zijn trainers die NLP trainingen geven die slechts enkele boeken over NLP hebben gelezen en een korte workshop hebben gevolgd en zich vervolgens NLP trainer noemen. Tegenwoordig kun je al NLP trainer worden door een 6-daagse opleiding te volgen. Belangrijk is om te weten waar de hoofdtrainer binnen de opleiding zijn opleidingen heeft gevolgd. Hoe meer gevarieerdheid in de gevolgde opleidingen, trainingen en workshops, hoe beter. Zorg er bij twijfel voor dat je kan spreken met een van de hoofdtrainers. Als deze te druk is of niet de beleefdheid kan opbrengen om een 1 op 1 gesprek aan te gaan, dan weet je direct al voldoende als indicatie hoe ze zich op de training zullen gedragen. Als je eenmaal in gesprek bent met de (hoofd)trainer van de opleiding waar jij je opleiding wilt volgen, is er een aantal vragen die je hem kunt stellen:

  • Hoe lang bent u al met NLP bezig?
  • Bij wie heeft u uw NLP opleidingen gedaan?
  • Wat is uw professionele achtergrond (onderwijs/bedrijfsleven/hulpverlening)?
  • Hoe zijn uw resultaten binnen het 1-op-1 coaching?

Hoe gedraagt de trainer zich in een 1 op 1 gesprek? Is hij geïnteresseerd in jou als persoon? Beantwoorden hij je vragen naar voldoening? Klikt het?

Tot slot, een 3-tal meest gestelde vragen (in willekeurige volgorde):

Veel gestelde vraag 1: Hoeveel deelnemers zitter er in een NLP Practitioner opleiding?

In sommige buitenlandse NLP opleidingen zit je in een groep van 100 deelnemers of zelfs meer. Groepen van 5 deelnemers of minder raad ik niet aan, alsmede groepen van 50 of meer. Belangrijk daarbij is is de verhouding deelnemers / (assistent)trainers. Ik adviseer een norm van 1 op 10. Dat wil zeggen per 15 deelnemers is er 1 trainer, aangevuld met assistent trainers.

Veel gestelde vraag 2: Wat kost een goede NLP opleiding?

NLP opleidingen zijn behoorlijk prijzig. Een NLP opleiding is een investering voor het leven. Waak je dan ook voor NLP trainingen die de opleiding standaard aanbieden voor 1500, 1000 of zelfs 500 euro. Dat lijkt goedkoop, maar is uiteindelijk duurkoop. Het zijn instituten die veelal net zijn begonnen en/of die slechts enkele practitioner per jaar verzorgen. Je krijgt daardoor een NLP trainer die onervaren is in NLP training en coaching. Gelukkig zijn er instituten in ons land die ook mensen met een laag inkomen de mogelijkheid bieden om een kwalitatief hoogstaande NLP opleiding te volgen. Vraag ernaar als je een instituut op het oog hebt. Vraag naar eventuele speciale prijzen voor mensen met een laag inkomen en/of de mogelijkheid tot spreiding van betaling. Weet ook dat je de opleidingskosten fiscaal kunt aftrekken

De belastingdienst hanteert een drempel van € 250. De kosten die boven deze drempel liggen zijn tot een maximum van € 15.000,- aftrekbaar. Afhankelijk van je belastbaar inkomen kan het belastingvoordeel variëren tussen 32% en 46%

Een rekenvoorbeeld:

Teruggaaf studiekosten afhankelijk van belastbaar inkomen

Schijf 1 – 37% betekent een teruggaaf van € 720.- (32,8 % terug)

Schijf 2 en 3 – 42% betekent een teruggaaf van € 818.- (37,2% terug)

Schijf 4 – 52% betekent een teruggaaf van € 1012.- (46,0% terug)

Je kunt de studiekosten middels een voorlopige teruggaaf terugvragen.

Veel gestelde vraag 3: Is NLP wetenschappelijk?

Ja. NLP als zodanig is echter niet iets wat je als geheel wetenschappelijk kunt toetsen. Voor sommige wetenschappers en niet-wetenschappers reden om te conluderen dat NLP dus niet wetenschappelijk is. Dit is onjuist. Ga je specifiek inzoomen op de vraag “wat is NLP?” dan zie je dat er talloze modellen, inzichten en vaardigheden binnen NLP een wetenschappelijke basis hebben. Niet zo verwonderlijk, want NLP maakt gebruik van allerlei inzichten, inclusief wetenschappelijke stromingen als systeemtheorie, communicatie, gedragspsychologie, ontwikkelingspsychologie, Gestalttherapie en positieve psychologie.

Meer weten over NLP en NLP opleidingen?

Bij UNLP kun je terecht voor verschillende NLP opleidingen waar je veel verschillende NLP technieken en NLP vaardigheden leert. Wil je hier meer over weten, dan kun je gerust contact met ons opnemen. Ik maak graag kennis met jou en vertellen je wat NLP voor jou kan betekenen. Ik hoor graag van je!

Vincent van der Burg NLP

Dr. Vincent van der Burg is NLP trainer en psycholoog. Gespecialiseerd in mentale verandering op het gebied van gedrag, overtuigingen en identiteit. Kijk voor NLP opleidingen, gratis NLP e-boeken en NLP artikelen op www.unlp.nl/vincent

Elke maand worden er nieuwe opleidingen toegevoegd

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

RESERVE A SPOT FOR THE Online Workshop NLP Practitioner

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.

INSCHRIJVEN VOOR DE INFORMATIEAVOND

Inschrijven voor informatieavond

Met dit formulier schrijf je je in voor een informatieavond van UNLP.