Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

14 juni 2017
Vincent

Chunken: bedenk creatieve oplossingen via up- en downchunken

3 mins

In dit artikel leer je alles over chunken, zoals de betekenis ervan, upchunken, downchunken en lateraal chunken. Ook leer je wat de praktische toepassingen van chunken zijn. Lees snel verder.

Wat is de betekenis van de NLP-techniek ‘chunken’?

Chunken is het organiseren van informatie in kleinere of juist grotere delen. Je hebt verschillende manieren om informatie te chunken: chunking up (omhoog chunken) betekent dat je informatie gaat veralgemeniseren. Je gaat naar een hoger abstractieniveau. Chunking down (omlaag chunken) betekent dat je informatie gaat detailleren. Je gaat naar een lager abstractieniveau. Bij lateraal chuncken ga je op zoek naar andere voorbeelden op hetzelfde niveau.

Hoe kun je upchunken?

Upchunken gebruik je om verbanden en relaties te ontdekken, om vervolgens te kunnen relateren aan de huidige situatie. Je zoekt overeenstemming. Soms kunnen mensen verstrikt raken in details waardoor ze hun doel voorbij streven of het grotere geheel niet meer zien. Voorbeelden van upchunk vragen zijn:

 • Waar is dit een voorbeeld van…?
 • Met welke bedoeling…?
 • Voor welke doel…?
 • Waar maakt dit onderdeel van uit?

Hoe kun je downchunken?

Downchunken levert details op en eindigt met iets dat geen enkel verband heeft met het oorspronkelijke grote deel. Je zoekt verschillen. Voorbeelden van downchunk vragen zijn:

 • Wat zijn voorbeelden hiervan?
 • Wat is specifiek…?
 • Waar is dit onderdeel van?

Hoe kun je lateraal chunken?

Lateraal chunken levert soortgelijke alternatieven op. Voorbeelden van lateraal chunk vragen zijn:

 • Waar lijkt dit op?
 • Wat is hieraan gelijk?

Blijf de vraag herhalen en kijk hoever je kunt gaan. Exploreer de hiërarchie van ideeën, het grotere geheel of de significante details, en ontdek meer ideeën en inzichten.

PRAKTISCHE TOEPASSINGEN VAN CHUNKING:

 • Het kunnen upchunken en downchunken kan zinvol zijn in onderhandeling, vergadering en bemiddeling. Veelal worden er gediscussieerd op een niveau waar we geen overeenstemming hebben. In zo’n geval kun je upchunken zolang totdat je overeenstemming hebt. Vervolgens kun je downchunken naar details op een snelheid waarbij je overeenstemming behoudt.
 • Het genereren van alternatieven. Het lateraal denken is voor veel mensen vaak nog niet zo eenvoudig. Om lateraal te kunnen chunken kan het zinvol zijn om eerst te upchunken en vervolgens te downchunken. Voorbeeld: je wilt van A naar B maar je wilt niet de auto gebruiken. Om alternatieven te generen, ga eerst upchunken: waar is het rijden in een auto een voorbeeld van? Een manier van transporteren. Chunk nu down door verschillende manieren van transporteren te genereren, bijvoorbeeld fietsen, lopen, tram, metro etc.
 • Motivatie en passie creëren voor je doel(en). Door te upchunken en te downchunken kun je je doel(en) realiseerbaar houden en tegelijkertijd voor gemotiveerd en gepassioneerd zijn.
 • Verveling voorkomen en overwinnen. Een reden dat we verveeld raken met iets is vaak omdat we verstrikt raken in details. Als jij een doel hebt waar je niet enthousiast over bent, stel jezelf dan een upchunk vraag. Voorbeeld: welk doel heb je met dit doel? Creëer een breder perspectief of een groter geheel. Een doel hebben waarbij je niet het grotere geheel ziet, kan erg demotiverend werken.
 • Omgaan met een overweldigend gevoel. Soms voelen we ons overweldigd door de situatie. Het kunnen downchunken is goed om meer een focus te krijgen of realistischer te worden. Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje.

In een NLP Practitioner en NLP Master Practitioner opleiding leer je herkaderen toepassen in allerlei situaties. Voor persoonlijke ontwikkeling van jezelf en/of anderen.