Elke week spreek ik tijdens trainingen en coachingsessies mensen die vastlopen, althans zo noemen ze het zelf. Ze beseffen dan nog vaak niet dat dit vastlopen een portaal is naar verandering. Een van de meest opvallende gesprekken die ik onlangs had, was met een VIP-cliënt die zuchtte: ik ben moe van het constant moeten presteren. Voor velen een herkenbare gedachte. We leven immers in een wereld die ons voortdurend aanspoort om harder te werken, meer te bereiken en onszelf te bewijzen. Maar wat als dat een illusie is? Wat als het echte goud ligt in het durven loslaten van perfectie en in het opnieuw ontdekken van de magie van een beginner zijn?
In dit artikel wil ik je laten zien hoe NLP je kan helpen om uit de prestatiedruk te stappen en terug te keren naar een staat van nieuwsgierigheid, authenticiteit en groei.
Het verhaal dat je tegenhoudt
Een van de grootste blokkades die ik bij mijn cliënten zie, is het verhaal dat ze zichzelf vertellen. Zinnen als: “Ik ben gewoon zo.”, “Ik kan dit niet.”, “Dit hoort nu eenmaal bij mij.” Deze uitspraken lijken onschuldig, maar ze vormen vaak een muur tussen waar je nu bent en waar je zou kunnen zijn.
Herken je dit?
- “Ik ben geen ondernemer.”
- “Ik ben te druk om te sporten.”
- “Ik ben geen leider.”
Deze zinnen zijn geen feiten; ze zijn verhalen. En verhalen kunnen herschreven worden.
Hoe herschrijf je jouw verhaal?
“De waarheid? Je bent niet je verhaal, je bent de schrijver van je verhaal.” – Vincent van der Burg
In NLP gebruiken we een krachtige methode om oude overtuigingen te doorbreken: de Identiteits Reset Methode. Hier zijn de drie stappen:
Stap 1: Bewustwording
- Welk verhaal vertel je jezelf al jaren?
- Wat kost dit verhaal je in termen van tijd, geluk of kansen?
- Van wie heb je dit verhaal overgenomen? Vaak zijn het overtuigingen die niet eens van onszelf zijn, maar van ouders, leraren of de maatschappij.
Stap 2: Transformatie
- Vraag jezelf af: Is dit verhaal 100% waar?
- Kun je bewijs vinden van het tegendeel?
- Stel je een nieuw verhaal voor dat past bij je toekomstige zelf.
Een cliënt van mij, die jarenlang dacht dat hij geen ondernemer kon zijn, transformeerde zijn overtuiging naar: ik ben een creatief probleemoplosser. Dat ene woord, “probleemoplosser”, maakte al het verschil.
Stap 3: Verankering
- Schrijf je nieuwe verhaal elke ochtend op.
- Visualiseer hoe je nieuwe identiteit eruitziet.
- Gedraag je vandaag al alsof je die persoon bent.
Door actie te ondernemen, overtuig je je brein dat het nieuwe verhaal echt is.
Wat als je van falen je doel maakt?
“Maar wat als ik faal?” Is misschien wel het meest voorkomende doemscenario dat mensen ervan weerhoudt om te doen wat ze eigenlijk zo graag willen. Wanneer ik dit terughoor in de trainingen, dan antwoord ik altijd: Falen is de brug naar succes. Maak eens een doel op zich van falen. Wat zou je dan nu acuut doen? Ben nieuwsgierig naar de uitkomst en laat je verrassen.
“Wat als je succes niet iets is wat je moet bereiken, maar iets wat je moet ontdekken?” – Vincent van der Burg
Drie waarheden over falen die je kijk op groei veranderen
- Falen is feedback
Elke fout vertelt je iets waardevols. Een klant van mij probeerde jarenlang een bepaalde managementstijl te perfectioneren, totdat hij besefte dat die simpelweg niet bij hem paste. Zijn ‘falen’ bracht hem de moed om een nieuwe aanpak te proberen – en dat werkte wél.
- Falen is tijdelijk
Het enige moment waarop falen definitief wordt, is als je stopt. Doorzetten, zelfs na tegenslagen, is waar echte groei ontstaat.
- Falen maakt je sterker
Een van mijn meest waardevolle lessen kwam voort uit een mislukte zakelijke samenwerking. Het was pijnlijk, maar het leerde me meer over communicatie en vertrouwen dan ik ooit uit een boek had kunnen halen. Reflecteer eens: welke ‘mislukking’ heeft jou de grootste les geleerd?
Beginner zijn is waar de magie ligt
Wat maakt een beginner zijn zo waardevol? Beginners staan open. Ze durven vragen te stellen, experimenteren, fouten maken. Als we onszelf toestaan om niet alles te hoeven weten, ontstaat ruimte voor groei. Een cliënt vertelde me dat ze zich vaak geremd voelde in vergaderingen omdat ze bang was om ‘domme vragen’ te stellen. We werkten aan het aanleggen van een beginnersmentaliteit. De volgende keer dat ze een vraag had, stelde ze die gewoon en dat veranderde de dynamiek compleet. Haar nieuwsgierigheid inspireerde anderen om ook opener en ontvankelijker te zijn.
“Als je wilt leren winnen, moet je eerst leren verliezen.” – Glen Mills
De kracht van authenticiteit
Binnen NLP gaat het niet om perfectie, maar om authenticiteit. Je hoeft niet alles te weten om te beginnen. Je hoeft niet altijd te presteren om waardevol te zijn. Dus stel jezelf deze vraag: “Wanneer voel jij je het meest jezelf?” Durf dat antwoord te volgen, zelfs als het betekent dat je eerst moet falen, opnieuw moet beginnen of een verhaal moet herschrijven. Want in die kwetsbaarheid om onbevangen te zijn, ligt de echte magie.
Heb jij zin om aan de slag te gaan met het herschrijven van je persoonlijke en professionele verhaal? Ontdek hoe onze opleidingen je hierbij kunnen helpen en ontwikkel jezelf met comfort en vanuit authenticiteit en nieuwsgierigheid. Bekijk de agenda.