Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

17 oktober 2017
Vincent

Dickens techniek

4 mins

HET KERSTVERHAAL VAN CHARLES DICKENS
A Christmas Carol is een eeuwenoud verhaal over een oude man, Scrooge, die in de nacht van Kerstmis wordt bezocht door Drie Geesten. Ze nemen hem mee op een emotionele reis naar zijn verleden, heden en toekomst.

Hij krijgt de verstrekkende consequenties te zien, te horen en vooral te voelen van het gedrag wat hij tot nu toe heeft vertoont.  Hij wordt geconfronteerd met het moment waar het mis is gegaan en de gevolgen daarvan.  Hij leert ook wat er gebeurt als hij dit zelfde gedrag blijft tonen in de toekomst. 

De volgende morgen wordt Scrooge wakker en weet hij zijn negatieve gewoontes tijdig de rug toe te keren en gaat hij een leven leiden vol groei, voldoening en bijdrage.

DICKENS TECHNIEK
DEEL 1: DE EMOTIONELE GEVOLGEN VAN HET ONGEWENSTE GEDRAG

Stap 1: Kies een specifiek gedrag dat je graag wilt veranderen
Kies een negatief gedrag dat je graag zou willen veranderen. Iets dat je tot nu toe hebt gedaan en nog steeds (regelmatig) doet, maar eigenlijk liever niet doet. Bijvoorbeeld ongezond eten, weinig contact met vrienden, ongezonde relaties, weinig of niet bewegen of druk met allerlei onbelangrijke dingen in het leven.

 
Stap 2: Voel de gevolgen in het heden en verleden
Ga vervolgens staan,  sluit je ogen en denk aan en voel de gevolgen van dit gedrag. Welke gevolgen heeft dit ongewenste gedrag tot nu toe (gehad) op het gebied van relaties, financiën en gezondheid en in het geheel van voldoening en levensgeluk?  Waar heb je het meeste spijt van als gevolg van dit ongewenste gedrag? Terwijl je je ogen dicht hebt, ga je gedissocieerd terug het verleden in naar enkele situaties waar jij dit zo hebt ervaren.  Zodra je een situatie hebt bezocht, ga je weer door de tijd naar de volgende situatie, totdat jij denkt klaar te zijn voor de volgende stap.

Stap 3: Stap 5 jaar de toekomst in
Ga door de tijd naar 5 jaar de in toekomst, naar een willekeurige situatie waar dit ongewenste gedrag nog steeds aanwezig is.

Wat kost het je? Wat kost het je op het gebied van relaties, jouw partner, kinderen, vrienden en jezelf? Hoe is jouw gezondheid, relaties, financiën enzovoort, als gevolg van dit ongewenste gedrag? Zie het, hoor het en voel het.

Stap 4: Voel de negatieve gevolgen over 10 jaar
Ga door de tijd naar een situatie 10 jaar de toekomst in. Wat kost het je?

Stap 5: Voel de negatieve gevolgen over 20 jaar
Ga door de tijd naar een situatie 20 jaar de toekomst in. Wat kost het je?

Stap 6: Terug naar het heden
Kom nu terug in het heden en realiseer je dat dit allemaal nog niet is gebeurd. Je hebt de mogelijkheid om het te veranderen.

Stap 7: Verander je fysieke houding
Verander je fysieke houding volledig. Beweeg alsof je je volledig energiek, krachtig en gepassioneerd voelt. Adem zoals je dan ademt, praat zoals je dan praat, maak gebaren zoals je die zou maken wanneer je in deze positieve emotie zit.

DEEL 2: DE EMOTIONELE GEVOLGEN VAN HET GEWENSTE GEDRAG

Stap 1: Kies het gewenste gedrag
Beslis welk gedrag je wil hebben en schrijf dit op. Wat je wil doen of wat wil je hebben, maar is tot nu toe nog niet gebeurd? Let op: schrijf niet op wat je niet wil hebben, maar wat je wel wilt hebben!  Bijvoorbeeld regelmatig bewegen, goede contacten onderhouden met vrienden, gezond eten of voldoende tijd besteden aan de belangrijke dingen in het leven. Omschrijf het gewenste gedrag positief. Sluit de ogen en denk na over hoe dit nieuwe gedrag of het bereikte doel jouw leven positief zal veranderen. Hoe gelukkig zal je zijn? Hoe succesvol zal je zijn op het gebied van werk, relaties, gezondheid en emoties? 

Stap 2: Voel de positieve gevolgen over 5 jaar
Stap 5 jaar de toekomst in met dit nieuwe gedrag. Hoe is jouw leven anders als je je doel bereikt?

Stap 3: Voel de positieve gevolgen over 10 jaar
Stap 10 jaar de toekomst in. Waar ben je nu?

Stap 4: Voel de positieve gevolgen over 20 jaar
Stap nog 10 jaar verder de toekomst in. Waar ben je nu?

Tot slot:
vergelijk beide scenario´s (deel 1 en 2) en beslis welk gedrag jij kiest om de werkelijke toekomst mee in te gaan.