Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

29 maart 2018
Vincent

Dissociatie & Associatie: betekenis en heldere uitleg

2 mins

Wat betekent dissociatie en associatie? In dit artikel vind je een uitleg over gedissocieerd bewegen. Ook leer je wat voor kenmerken er zijn voor het dissociatief handelen.

Betekenis dissociatie & associatie

Als we naar de betekenis van dissociatie en associatie willen kijken, dan gaan we als eerste ontdekken wat dissociatie betekent, en daarna wat associatie betekent.

Betekenis dissociatie

Dissociatie betekent dat je afstand neemt van iets. Als je afstand neemt van iets, dan kun je enkel horen en zien, maar je kunt dan niet voelen. Er zijn daarom per definitie geen emoties aan de orde als je in een gedissocieerde toestand zit

Hoe herken je iemand die gedissocieerd is? Dat kun je bijvoorbeeld aan het woordgebruik herkennen. Er zitten geen emoties in en er worden woorden als ‘het’ en ‘die’ gebruikt (in plaats van ‘mijn’ of ‘jouw’).

Ook kun je het aan de lichaamshouding herkennen. Het lichaam is niet voorovergebogen, maar het leunt juist achterover. Alleen de woorden lijken te tellen, terwijl je aan het lichaam kunt zien dat de persoon de situatie waarover verteld wordt, niet opnieuw aan het beleven is.

Dit is vooral handig als je feedback wil geven. Je wil namelijk feitelijke feedback geven over wat je ziet en hoort, zonder dat je je feedback kleurt en vervormt met persoonlijke, geassocieerde gevoelens.

Betekenis associatie

Iemand die geassocieerd aan het vertellen is, herbeleeft de situatie haast opnieuw! Deze persoon voelt de gevoelens van de situatie ook, waar het bij dissociatie enkel informatief leek te zijn.

Dit is bijvoorbeeld handig als je bij je gevoel wil komen of als je je wil inleven in een situatie. Je neemt letterlijk de plek van je lichaam in (of het lichaam van iemand anders) om te kunnen ervaren hoe het voelt om in dat lichaam te zitten en om de betreffende activiteit te doen.

Kenmerken van geassocieerd gedissocieerd bewegen

Hier vind je een aantal kenmerken van gedissocieerd bewegen:

  • Vanuit een afstandje
  • Zonder gevoelens
  • Je ziet en hoort van alles.
  • Afstandelijke taal: ‘het, die’
  • Lichaamshouding is achterovergeleund.

De kenmerken van associatie zijn het tegenovergestelde van bovenstaande kenmerken.