Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

28 september 2017
Marcel Meijlink

Gelukkig leven: 30 tips voor een mooi en gelukkig leven!

13 mins
Gelukkig leven, hoe doe je dat? Veel mensen vragen het zich af… Velen van ons voelen regelmatig geluk, maar écht gelukkig? Iedere seconde van de dag? Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt, hoeveel geld je op je bankrekening hebt, wat je burgerlijke staat is of wat je in het leven doet. We willen allemaal gelukkig en succesvol in ons leven zijn. Natuurlijk is het bepalen van geluk en succes verschillend voor ieder van ons. Hier zijn een heleboel bewezen manieren die jou productief, gelukkig en succesvol in het leven kunnen maken.

Geluk-tip 1: Wees toegewijd

Het maakt niet uit welke doelen je voor jezelf hebt gesteld in het leven, je zal je moeten inzetten voor het bereiken hiervan. Het is door toewijding dat je jezelf blijft ontwikkelen en verbeteren. Of je nu een bedrijf start, begint aan een fitnesprogramma om je gezondheid te verbeteren, of Spaanse lessen gaat volgen om Spaans te leren spreken, het is toewijding wat ons drijft om gelukkiger en succesvoller te worden, op welk gebied dan ook.

Geluk-tip 2: Mensen geven om jou, niet jouw succes

Wees eerlijk! Mensen geven niet om de dure kleding die je draagt, of hoe groot het huis is waarin je woont, of hoe mooi de auto is waarin je rijdt. Dat wil niet zeggen dat ze je prestaties of bezittingen niet respecteren. In plaats daarvan zullen ze je ondersteunen, en liefhebben ongeacht hoe of wat – omdat zij van je houden.

Geluk-tip 3: Wees dankbaar, elke dag

Het gevoel van dankbaarheid kan ervoor zorgen dat je je sterker in het leven staat, meer enthousiasme ervaart en meer bereid bent om anderen te helpen. Dankbaar zijn, kan zelfs ziektes verminderen. Neem de tijd om elke dag te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Het zal al je dagen kleur geven.

Geluk-tip 4: Onderneem actie

Stop met praten over wat je wilt gaan doen, of de doelen die je ‘ooit’ wilt gaan bereiken. Neem actie! Uit recent onderzoek blijkt dat zelfvertrouwen even belangrijk is als competent zijn. De conclusie uit dit onderzoek is, is dat actie ondernemen, je vermogen om succesvol te zijn en daadwerkelijk te slagen in het behalen van je doelen intensief vergroot.

Geluk-tip 5: Neem een afwijzing nooit persoonlijk

Op een gegeven moment hebben we allemaal wel eens te maken, met een afwijzing. In plaats het persoonlijk op te nemen, zie het als feedback en buig het om naar een leerervaring. Wat kan je hiervan leren? Waarom heb je die baan niet gekregen? Misschien waren er andere deelnemers met meer passende competenties voor die vacature. Misschien was je brief niet heel sterk of overtuigend genoeg. Het accepteren en leren van een afwijzing is een manier om je klaar te stomen voor succes. Leer van een afwijzing en gebruik het als motivatie om dingen beter te maken!

Geluk-tip 6: Verbeter je sociale vaardigheden

Na het analyseren van gegevens tussen 1972 en 1992, ontdekten psychologen op de universiteit van Californië, dat mensen die slim en sociaal zijn, goed kunnen communiceren, meer verdienen dan vergelijkbare mensen. Je persoonlijke ontwikkeling en communicatieve vaardigheden verbeteren is een briljante investering in je carrière.

Geluk-tip 7: Heb een plan B

Je weet nooit wanneer het onverwachte gebeurt, en als het dan gebeurt, dan is het ineens een grote chaos. Wees ook voorbereid op een slecht scenario dat kan immers overzicht creëren en zaken minder chaotisch maken. Ontwikkelingen in de toekomst kunnen een grote impact hebben, en de toekomst laat zich niet voorspellen. Het creëren van een plan B geeft je belangrijke inzichten die je kunt gebruiken bij de beslissingen die je vandaag neemt.  Het plannen van scenario’s is een methode om toekomst te creëren. “Als je de toekomst wilt vormgeven, kies dan wijs wat je meeneemt uit het verleden”

Geluk-tip 8: Met geld koop je geen geluk

Met geld kan je veel kopen, maar geen liefde, geen gezondheid en zeker geen geluk! Als je een dikke bankrekening hebt, dan wil dit niet zeggen dat je tevreden bent met jezelf of met je leven. En ja, geld is nodig, en het maakt soms wat dingen makkelijker. Het belangrijkste is om je te richten op je passie en niet hoeveel je aan het einde van de maand op je bank krijgt gestort.

Geluk-tip 9: Eén ding tegelijk

Als je voortdurend uitgeput bent, is het waarschijnlijk omdat je teveel dingen tegelijkertijd doet. Onderzoek heeft aangetoond dat “wanneer je weggaat van een primaire taak om even iets anders te doen, het de tijd om die taak te voltooien met gemiddeld 25 procent verhoogt.” Je  verbruikt op deze manier je reserves en je energie. Teveel tegelijk doen en afgeleid zijn vermindert je productiviteit en verhindert je om je doelen te bereiken en te verwezenlijken. Doe één ding tegelijk.

Geluk-tip 10: Leef in het moment

Je kunt het verleden niet veranderen en je hebt geen controle over de toekomst. Leef in het moment en geniet van wat er voor je ligt. Wanneer je teveel plannen maakt, veroorzaak je stress die eigenlijk voorkomt dat je van het NU geniet. Als je je op het hier en nu concentreert, zal je leven zich onophoudelijk vernieuwen.

“Nooit zal er meer perfectie bestaan dan er nu is”. -Walt Whitman

Geluk-tip 11: Neem afstand van je gelijk

Sommige mensen hebben de behoefte om gelijk te hebben, als je dit loslaat dan komt er een enorme hoeveelheid energie vrij. Als je gelijk hebt betekent dat, dat er iemand anders ongelijk heeft. Alle relaties lijden onder de confrontatie tussen gelijk en ongelijk, goed en fout. Het loslaten van de behoeft om gelijk te hebben wil niet zegen dat je je gezichtspunt laat varen. Je geeft de behoefte op om je gezichtspunt ten koste van iemand anders te verdedigen, dus liever geluk dan gelijk.

Geluk-tip 12: Reizen

Ga op reis, en dan bedoel ik niet een vakantie van 2 weken. Het maken van een reis is een geweldige kans om jezelf verder te ontwikkelen, je patronen te doorbeken en opener te worden. Bovendien, is reizen een geweldige manier om weg te komen van de dagelijkse beslommeringen, het geeft inzicht  en diepe waardering aan wat je thuis hebt.

Geluk-tip 13: Balans in werk en privé

Wanneer werk inmengt met je privéleven, kan het ertoe leiden dat medewerkers zichzelf uitputten, wat de prestaties en de effectiviteit op het werk vermindert. Hoewel het misschien voor sommige werknemers geen optie is, bewijst het dat iedereen vrije tijd en ontspanning nodig heeft, weg van het werk. Als je minder tijd op je werk kunt doorbrengen door bijvoorbeeld thuiswerken, of flexibele uren te hebben, verhoogt het je zowel je persoonlijk als professioneel functioneren.

Geluk-tip 14: Koester geen wrok

Als je ergens niks aan hebt, dan is dat wrok. Echt waar, er is geen noodzaak om deze gevoelens vast te houden. Het is negatieve focus en je gedachten hierover kunnen je behoorlijk ellendig doen voelen. Is het leven niet een stuk mooier als je niet boos bent?

Geluk-tip 15: Zorg eerst voor jezelf, help daarna anderen

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat “Mensen die vrijwilligerswerk doen, een beter zelfbeeld hebben, meer energie hebben en zich gelukkiger voelen.” Daarnaast is het helpen van anderen gunstig voor onze gezondheid. Maar hoe kun je anderen helpen als je je niet eerst voor jezelf hebt gezorgd? Zorg eerst voor je eigen behoeften en help dan anderen.

Geluk-tip 16: Maak dingen bespreekbaar – Blijf er niet mee lopen

Schaamte en ongelukkigheid voeden zich van geheimhouding. Praten lucht op en maakt ruimte en draagt op die manier bij aan je geluk.

Geluk-tip 17: Laat eens een traan – Accepteer ook pijn en verdriet

Wanneer heb je voor het laatst gehuild. Voor deze tip maakt het even niet uit hoe je het doet, als we maar een traan over je wang kunnen zien. Laat het stromen!

Geluk-tip 18: Doelen geven je een gevoel van betekenis – Stel ze dus!

In voorgaande tips leerde je al hoe je met actie op geluk-makende doelen afstormt. Daar hoort eigenlijk nog een stap voor: stel prachtige doelen. Stel je missie en de rest volgt. Je wordt heel gelukkig van het stellen en realiseren van gave doelen. En daarna uiteraard het vieren van gehaalde doelen.

Geluk-tip 19: Ga van ‘gevolg’ naar ‘oorzaak’

Ga van gevolg naar oorzaak. Kom van de achterbank en pak het stuur in handen. Wat betekent dat? Neem verantwoordelijkheid in plaats van dat je de schuld bij anderen legt. Geef niks of niemand de schuld: jij hebt altijd opties om op een bepaalde situatie te reageren. Jij kunt zelf altijd flexibeler zijn en op een positieve manier met een situatie omgaan.

Geluk-tip 20: Kijk de hele dag lachfilms

Als je je somber voelt, kijk dan de hele dag lachfilms. Dit is wetenschappelijk bewezen te helpen bij het gelukkiger worden en het weghalen van de somberheid.

Geluk-tip 21: Accepteer en omarm alles wat gebeurt óf verander het

Verander wat je niet kunt accepteren, accepteer wat je niet kunt veranderen. Lees bovenstaand Sereniteitsgebed van Franciscus van Assisi.

Geluk-tip 22: Zeg eens gedag tegen zomaar iemand die je tegenkomt

Waarom is dit een geluk-tip? Menselijk contact maakt gelukkig. Bovendien: misschien heeft iemand wel om een ‘teken’ gevraagd en jij mag degene zijn die dat teken komt brengen. Misschien is het iets wat je in je handen hebt, of iets wat je tegen de ander zegt, wat precies datgene was wat de ander op dat moment nodig had!

Geluk-tip 23: Houd van jezelf!

Ga voor de spiegel staan, kijk jezelf in de ogen, leg je hand op je hart en zeg: ‘Ik houd van je.’ Voel de liefde voor jezelf. Enkel wanneer dit op zijn plaats is, heb je de capaciteit om dit door te geven aan anderen en zo jouw missie (doelen) te vervullen.

Geluk-tip 24: Zorg goed voor jezelf!

Goed voor jezelf zorgen is een erg belangrijke. Vraag jezelf elke keer af: is dit goed, lief of heilzaam voor mij? Daarmee moet je anderen ook weer niet tekort doen natuurlijk, maar door jezelf te verwennen met goed, gezond eten, genoeg slaap, genoeg rust, een fijn boek, wandelen of quality time voor jezelf, kun je er ook beter voor een ander zijn.

Geluk-tip 24: Doe niet aan perfect, maar aan goed of zelfs voldoende

Als je aan perfect doet, doe je maar heel weinig. Als je aan goed doet, doe je veel èn is het goed. Als je aan voldoende doet, is er een grote kans dat je een gigantische hoeveelheid avonturen beleeft. Het zijn geen perfecte avonturen, maar het zijn ten minste avonturen. Je staat dan midden in het leven. Het is zelfs eens onderzocht dat mensen die dit kunnen, gelukkiger zijn dan perfectionisten. Zelfs dit artikel is een voorbeeld van het loslaten van perfectionisme: de vorige tip (Zorg goed voor jezelf) staat er bijvoorbeeld twee keer in, maar dan in andere woorden. Het is veel spannender om lekker door te gaan met het bouwen van nieuwe dingen dan om terug te gaan en alles twee keer te checken. En wat maakt het nou uit dat aan het begin van het artikel alle tips een eigen plaatje hebben, en daarna opeens niet meer!

Geluk-tip 25: Heb een ochtendroutine

Een ochtendroutine met bijvoorbeeld de volgende elementen maakt gelukkig: Dit is zomaar een voorbeeld. Kies jouw ideale ochtendroutine. Het gaat er vooral om dat je de dag bewust wakker wordt met aandacht voor jezelf. Daarna kun je gaan ontbijten met je gezin en daarna gaat pas je telefoon aan zodat anderen aandacht van je kunnen krijgen.

Geluk-tip 26: Zet je brein op papier

Het bekende metafoor uit Getting Things Done beschrijft dit zo mooi: denk je er constant aan om die ene brief op de post te doen? Zet hem dan gewoon bij de deur neer zodat je het kunt vergeten. Wanneer je straks de deur uitgaat, zal je hem automatisch tegenkomen waardoor je het niet steeds hoeft te onthouden. Van ditzelfde principe kun je gebruikmaken door alles waar je aan denkt, op papier te zetten. Gebruik drie categorieën: een urgente lijst, een ‘normale’ to do lijst van zaken die niet urgent zijn en tot slot een wishlist. Zet vervolgens alles waar je steeds aan denkt in deze categorieën. Er mag niks meer in je hoofd rond blijven hangen.

Geluk-tip 27: Zeg vaker nee

Als je nee zegt, betekent dat vaak dat je meer tijd en energie voor jezelf hebt. Dit is een erg makkelijke tip, want het woordje ‘nee’ bestaat maar uit drie letters: de letter n, de letter e en nog een keer de letter e. Bovendien kun je alleen maar ja zeggen tegen de belangrijke dingen als je weer tegen andere, minder belangrijke dingen, nee hebt gezegd. En de belangrijke dingen in het leven maken echt gelukkig. Houd dat in je achterhoofd en je zal vaker nee zeggen.

Geluk-tip 28: Eet je kikker

Iets vervelends wat je tot het laatste moment uitstelt, vreet al die tijd maar aan je. Ga er eens goed voor zitten en eet je kikker. Maar hoe doe je dat dan? Gebruik daarvoor een van de vorige tips: de ochtendroutine. Voeg een uur toe aan je ochtendroutine waarin je enkel aan je kikker gaat zitten. Dat betekent trouwens wel dat je een uur vroeger opstaat en een uur vroeger slaapt.

Geluk-tip 29: Houd een dagboek bij

Schaf een dagboek aan met een kant-en-klaar format. Daarin moet in ieder geval ruimte zitten om je dankbaarheid op te schrijven voor 3 of meer kleine dingen die iedere dag zijn gebeurd. Ook kun je vooruitkijken op je dag en reflecteren. Doordat je op deze manier bewuster door je dagen heen gaat én je geluksmomentjes verzamelt, zal je geluksgevoel stijgen!

Geluk-tip 30: Ga erop uit!

Leuke dingen doen en dagjes uit… Ze maken zo gelukkig omdat ze daar letterlijk voor bedoeld zijn. Je gaat op pad om dingen te ontdekken, om te lachen of om te ontspannen. Ga bijvoorbeeld vaker naar een theatervoorstelling en abonneer je op allerlei activiteiten-agenda’s door heel het land.

Dit waren alle tips voor een gelukkig leven

Pas deze tips direct toe en merk op hoe jouw leven onmiddellijk gelukkiger wordt. Stuur ons ook een mailtje met aanvullingen op dit artikel!

Haal meer geluksinspiratie op tijdens Droom, Leef, Geniet