Wat zijn generalisaties? Wat betekenen ze? In dit artikel leer je wat de definitie is van ‘generaliseren.’ Ook zie je hoe dit in verhouding staat tot de NLP-methodiek. Lees verder om hier meer over te leren.
Een heel herkenbaar voorbeeld van generaliseren…
Je weet misschien al wat het woord ‘generaliseren’ betekent als er gesproken wordt over iemand die bijvoorbeeld alle Nederlanders gierig vindt. Een generalisering doet zich dus voor wanneer één specifieke ervaring een groep van ervaringen vertegenwoordigt. Dit was een voorbeeld van een uitspraak over hoe je de wereld ziet. Daarnaast wordt ‘generaliseren’ ook op gedrag toegepast…
Generaliseren is hartstikke handig!
Nadat je eenmaal als kind geleerd had om een deur te openen, werd het handig voor je hersenen om allerlei andere vormen die precies op deuren lijken, op precies dezelfde manier te openen. Hierdoor hoef je niet telkens opnieuw te leren hoe je ermee omgaat als je een deur tegenkomt – die weliswaar anders is – maar nog altijd een deur is.
Maar soms is generaliseren juist saboterend
Wanneer we een ongelukkige, ‘slechte’ ervaring hebben gehad, zijn we bang dat het opnieuw zal gebeuren. Dit werkt saboterend voor je. We komen dan tot de overtuiging dat één enkele ervaring een absolute waarheid kan vertegenwoordigen.
Hoe worden generalisaties in NLP gebruikt?
In NLP wordt op verschillende manieren met generalisaties gewerkt. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van ‘universele alles-of-niets-uitspraken’. Kenmerken van zulke uitspraken zijn woorden als nooit, altijd, iedereen en niemand.
Voorbeelden hiervan zijn: “Het regent altijd in Nederland”; “Alle Rotterdammers zijn onbeleefd”; “Vrouwen gedragen zich altijd zo”; “Alle mannen denken altijd aan seks” en “journalisten zijn gemeen.”
Als je jezelf zo hoort spreken of denken, pauzeer dan even en denk erover na!