Benieuwd naar onze opleidingen, maar nog niet klaar om in te schrijven? Plan nu een gratis adviesgesprek!

29 oktober 2021
Marcel Meijlink

Herkaderen als coach doe je zo!

4 mins

Herkaderen is één van de meest effectieve technieken die gebruikt wordt in NLP. Als coach kun je deze techniek goed inzetten tijdens jouw gesprekken. Want het is vast wel herkenbaar voor je… Je bent met iemand aan het praten en hoort diegene alleen maar praten in termen van “dit lukt niet”, “dit kan ik niet” of “dit durf ik niet”. Of misschien gebruik je dit zelf wel regelmatig. Hoe lekker zou het zijn als jij op een andere manier naar mindere situaties zou kunnen kijken? In dit artikel leer jij waarom herkaderen als coach zo effectief is en worden verschillende situaties besproken waarin herkaderen gebruikt kan worden.

Problemen oplossen als coach

In dit artikel lees je meer over wat herkaderen inhoudt. Wat belangrijk is om te weten is dat herkaderen geen ‘makkelijk trucje’ is waarmee je alles wat krom is rechtpraat. Het is de manier waarop wij iets interpreteren en hoe wij dit vervolgens verwerken in ons brein. De situatie blijft dus hetzelfde (een banaan in nu eenmaal krom). Als coach is herkaderen een van de meest effectieve manieren om cliënten uit hun probleem te halen en een gelukkiger leven te kunnen laten leven. De mate waarin je gelukkig bent is namelijk afhankelijk de mate waarin je verantwoordelijkheid neemt voor de manier waarop je omgaat met wat je overkomt. Niet wat je overkomt, maar hoe je ermee omgaat.

Er zijn talloze succesvolle mensen die van alles is overkomen en toch gelukkig zijn. Het glas halfvol zien. Ervaren hoe gelukkig ze mogen zijn. Tegelijkertijd zijn er ook voldoende mensen die alles lijken te hebben en toch niet gelukkig zijn.  Die altijd het glas halfleeg zien. Hoeveel geld, spullen en vrienden ze ook hebben. Uiteindelijk gaat het er niet om wat je overkomt, maar hoe je ermee omgaat. Word jij sacherijnig en komt er niets meer uit je handen wanneer het buiten regent? Of zie je de regen als een uitgelezen kans een haardvuur aan te steken, wijntje er bij te nemen en ouderwetse spelletjes te spelen?

herkaderen coach

Door jouw coachee anders naar een situatie te laten kijken, zal jouw coachee “uit de situatie getrokken worden”. Op deze manier kun je veelvoorkomende “gedachtefoutjes” snel en eenvoudig veranderen. Hieronder vind je 5 veelvoorkomende dingen waar coachees tegenaanlopen en de manieren waarop herkaderen jou gaat helpen als coach.

1. Een client denkt dat hij of zij het niet kan

Op het moment dat je op het punt staat om iets te doen waarvan jij denkt dat je het niet kan, sta je op de rand van groei! Op het moment dat jij jouw twijfels over wens, zou je een stapje dichter naar vrijheid zetten. Laat dit de cliënt in zien door middel van herkaderen!

2. Een client denk dat zijn of haar gedrag niet goed is

Hier kun je context herkaderen goed inzetten! In welke situatie zou dit gedrag super fijn zijn? Stel je voor dat iemand vaak dingen uitstelt en daar zelf heel boos over is… Wanneer zou dit gedrag wél goed zijn? Bij het snacken van “slecht” eten of bij overmatig drankgebruik bijvoorbeeld! Dat zou top zijn om dat nog even uit te stellen! Door op deze manier naar gedrag te kijken, zal de client of coachee zich minder slecht voelen over zichzelf.

3. Een client “faalde” voor zijn of haar gevoel

In plaats van iets te zien als falen, kun je het zien als leerervaring! Door jouw coachee in deze mindset te brengen en vragen te stellen als “wat is jouw grootste les geweest?”, zul je de situatie een stuk prettiger maken!

4. Een client vindt het lastig om verbinding aan te gaan

In plaats van opzien tegen situaties omdat jouw client het lastig vindt om verbinding aan te gaan, kun je het herkaderen naar een interessant experiment! Geen druk meer op jezelf leggen om alles goed te moeten doen, maar het als test te zien om jouw skills op het gebied van verbinding te verbeteren.

5. Een client gaat van ongewenste angsten naar helpende boodschappen

Angsten… Heel veel mensen hebben er een meer of mindere mate last van. Neem bijvoorbeeld faalangst. Faal ngst betekent alleen maar dat je het super goed wil doen. Niks mis mee toch? Daarnaast is angst vanuit nature een fantastische boodschapper! Het beschermt je tegen gevaar. Door op deze manier naar angsten te kijken, zul jij jouw client helpen om minder streng voor hem of haar te zijn.

Tijdens de NLP Coachopleiding leer jij meer over hoe jij herkaderen kunt inzetten om als coach cliënten te helpen. Op deze pagina leer jij meer over de NLP Coachopleiding. Wil jij zelf beter leren herkaderen? Deze en vele andere technieken worden uitgebreid besproken in de NLP Practitioner, waar er regelmatig gratis informatieavonden voor plaatsvinden.

Tim de Ridder, NLP Trainer
"Tim is werkzaam bij UNLP als copywriter. Persoonlijke ontwikkeling, eten, sport, muziek en reizen zijn een rode draad door zijn leven."
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND