Benieuwd naar onze opleidingen, maar nog niet klaar om in te schrijven? Plan nu een gratis adviesgesprek!

7 februari 2025
Vincent

Het hebben van een goede relatie begint bij jezelf: misvatting of waarheid?

5 mins

Je hoort het overal: “Je moet eerst van jezelf houden voordat je van een ander kunt houden.” Deels waar, deels onwaar. De waarheid is dat een relatie niet alleen afhankelijk is van zelfliefde, maar ook van het vermogen om met een ander te verbinden. Natuurlijk helpt het als je jezelf kent, begrijpt wat je nodig hebt en je eigen emoties kunt reguleren. Maar het idee dat je een volledig afgerond en zelfverzekerd individu moet zijn voordat je een gezonde relatie kunt aangaan, is een mythe. Relaties zijn juist een kans om samen te groeien. Dus ja, een goede basis begint bij jezelf, maar de echte liefde zit in hoe je samen verder bouwt en groeit.

Liefde is geen eindstation van zelfontwikkeling

Het idee dat je pas klaar bent voor liefde als je volledig in balans bent, legt een onrealistische druk op persoonlijke groei. Liefde en relaties zijn geen eindstation van zelfontwikkeling, maar juist een dynamisch proces waarin je groeit en leert. Je hoeft niet perfect te zijn om lief te hebben, en je hoeft al helemaal niet alles zelf op te lossen voordat je een diepgaande connectie met een ander kunt ervaren. Soms is liefde juist de katalysator voor groei.

Relaties spiegelen onze onzekerheden, dagen ons uit en helpen ons aspecten van onszelf te ontdekken die we alleen misschien nooit hadden gevonden. Dus nee, je hoeft niet eerst geheeld te zijn. Daarentegen kan en hoeft de ander jou niet heel te maken. Dat is een belangrijke nuance.

Liefde is geen eenzaam pad naar verlichting, maar een gezamenlijke reis waarin je elkaar ondersteunt, aanvult en inspireert. En het mag vooral ook leuk zijn!

Liefde begint bij: openstaan voor de dynamiek mét een ander

Zelfliefde is tegenwoordig makkelijk te verwarren met compleetheid. Mensen denken dat ze pas klaar zijn voor een relatie als ze alles op een rijtje hebben. Maar echte zelfliefde betekent dat je je eigen behoeften en verlangens begrijpt en tegelijkertijd openstaat voor de dynamiek van een relatie. Dit betekent dat als je jouw persoonlijke visie helder hebt, je automatisch ook een sterkere basis hebt binnen je relatie. Een relatie zonder gedeelde visie kan namelijk alle kanten opwaaien, terwijl een gedeelde richting juist rust en vertrouwen schept. Of je nu aan het begin van een liefdesavontuur staat óf al lange tijd samen bent en misschien een kleine existentiële crisis doormaakt: een gedeelde visie versterkt, verrijkt en verdiept.

Een gedeelde visie

Maar hoe creëer je zo’n visie? Dat begint met kleine momenten waarin je samen droomt, reflecteert en praat over de toekomst. Niet in de vorm van een strakke afspraak, maar als een levendige, flexibele richting. Wat willen jullie ervaren, voelen en bouwen samen? Hoe vullen jullie elkaar aan en welke groei gunnen jullie elkaar? Door je eigen visie op geluk en groei helder te hebben, wordt het makkelijker om die visie met je partner te verbinden en samen een inspirerende toekomst op te bouwen.

Je relatie nieuw leven inblazen

Maar waar begin je? Je gaat doorgaans niet aan tafel zitten en zeggen: Kom schat, we gaan een gedeelde visie op papier zetten. Nee, daar zit geen enkele partner op te wachten. Wel kun je eerst eens kijken, wat er voor nodig is om je relatie weer op een niveau te krijgen dat het weer stroomt. Dat je keuzes en acties weer congruent en kloppend voelen, en ja. Vaak heb je dit deel zelf in de hand.

Persoonlijke ontwikkeling om een betere partner te zijn

Persoonlijke ontwikkeling leent zich uitstekend om dingen in je liefdesleven en relaties aan te kijken. Waar kun jij zelf nog op verbeteren om ook beter op te dagen voor je partner? En dan hebben we het niet over radicale transformaties waarin je ineens een heel ander persoon wordt. Nee, het gaat over subtiele, bewuste keuzes die impact hebben op je relatie. Hier zijn een paar speelse en effectieve manieren om hieraan te werken:

Van persoonlijke groei naar gezamenlijke vrijheid

Relaties floreren wanneer beide partners zich vrij voelen. Vrij om zichzelf te zijn, vrij om te groeien en vrij om samen te bouwen. Vrijheid betekent niet afstand, maar de ruimte voelen om volledig jezelf te kunnen zijn in de relatie. En plottwist: vrijheid binnen een relatie begint immers wél bij de vrijheid die je in jezelf ervaart.

Wil je leren hoe jij jouw stemming en visie op vrijheid kunt beïnvloeden? Neem dan eens een kijkje bij een NLP opleiding.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

NLP PRACTITIONER INFORMATIEOCHTEND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP BUSINESS PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

NLP PRACTITIONER INFORMATIEAVOND

INSCHRIJVEN VOOR DE provocatief coachen INFORMATIEAVOND