Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

7 september 2017
Marieke

Hoe maak ik een moodboard?

5 mins

Een moodboard zorgt ervoor dat je je onderbewuste een duidelijke richting geeft om je doelen gemakkelijk en snel te bereiken.  Zonder dat je dit zelf bewust in de gaten hebt. Je zet als het ware al je onbewuste pionnen van je schaakspel de goede richting uit waardoor je doel in zicht komt en het bereiken ervan onvermijdelijk wordt. 
Persoonlijk werk ik al mijn doelen uit in een moodboard. Al jarenlang. Omdat het werkt.

Visualiseren van doelen

Het principe werkt heel simpel: Je brein zal onvermoeid werken om datgene te bereiken wat je geprogrammeerd hebt in je onderbewuste. En wanneer je de beelden en woorden van je doel programmeert in je brein, zal dat hetgeen zijn dat je gaat bereiken. Het is een eenvoudige en één van de meest waardevolle visualisatie technieken die we tot onze beschikking hebben en dient als beeld van de toekomst. Het is een hele tastbare weerspiegeling van waar jij naar toe gaat.  Het vertegenwoordigt je dromen, je doelen en je ideale leven.  

Omdat je brein sterk reageert op visuele stimulatie, zullen de beelden en woorden je emoties doen activeren en versterken. En het zijn je emoties die de vibrerende energie zijn die de Wet van Aantrekkingskracht activeert. Het gezegde “Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden” is hier van toepassing.

Het is van essentieel belang dat je je dromen en doelen visueel maakt. Om hiermee te beginnen vind plaatjes die jouw ervaringen, gevoelens, en bezittingen die je graag wilt aantrekken in je leven, vertegenwoordigen of symboliseren… en plaats deze op je moodboard. Terwijl je dit doet, heb plezier in dit proces van creatie. Gebruik foto’s, plaatjes uit tijdschriften, plaatjes van internet, alles wat je maar inspireert. Wees creatief. En gebruik niet alleen plaatjes, maar alles zoals woorden of symbolen. Denk ook eens aan websites als Pinterest of Instagram om inspirerende plaatjes of woorden vandaan te halen. 

Succesvol doelstellingen bereiken

Wellicht wil je ook een plaatje van jezelf erin plaatsen. Als je dit doet, gebruik dan een foto van een moment waarop je gelukkig of blij was. Plaats op je moodboard ook affirmaties, inspirerende quotes, en gedachten. Kies woorden en plaatjes die je inspireren en je goed doen voelen. Woorden als liefde, plezier, doorzettingsvermogen, kracht, moed, vertrouwen.

Je kunt je moodboard gebruiken om doelen en dromen te visualiseren van allerlei gebieden in je leven. Of van een specifiek gebied waarop je je wilt focussen. Houd je moodboard netjes en opgeruimd, wees kieskeurig met wat je erop wilt plaatsen. Dit voorkomt dat je een chaotisch of warrig bord krijgt. Je wilt namelijk geen chaos in je leven aantrekken.

Gebruik alleen de woorden die jouw ideale toekomst uitbeelden, jouw doel en woorden die positieve emoties activeren. Houd het eenvoudig en helder. Teveel woorden en teveel informatie kunnen ervoor zorgen dat je afgeleid bent waardoor het lastiger wordt om te focussen.  

Voor ieder doel een moodboard

Als je meerdere gebieden in je leven hebt waarin je verandering wilt, dan kan het een goed idee zijn om meer dan één moodboard te gebruiken. Je kan er dan één gebruiken voor je persoonlijke doelen en een andere voor je carrière of financiële doelen. Je kunt zelfs je zakelijke moodboard op kantoor houden, of op je bureau, om jezelf dagelijkse te inspireren en motiveren je doelen te bereiken. Welke manier ook bij jou past, leren om een moodboard te maken –en deze regelmatig te gebruiken- is de beste manier om je dromen en doelen te visualiseren en te bereiken. 

Zet je moodboard naast je bed, bijvoorbeeld op je nachtkastje. Laat het daar staan zodanig dat je ‘m goed kan zien en besteed iedere ochtend en avond om je doelen te visualiseren, affirmeren, en te internaliseren. Neem zoveel als je wilt de tijd om naar je moodboard te kijken.

De tijd die je besteedt aan het visualiseren in de avond, vlak voordat je gaat slapen, is extra krachtig. De gedachten en beelden die in je hoofd aanwezig zijn tijdens de laatste 45 minuten voordat je gaat slapen zijn de gedachten die voortdurend afgespeeld zullen worden in het onderbewuste deel van je brein.  En de gedachten en beelden waarmee je iedere dag opstaat zullen je helpen om die vibrerende energie te creëren voor de toekomst die jij wenst.

Wet van de Aantrekkingskracht

Wanneer er enige tijd voorbij gaat en je dromen en doelen beginnen zich te manifesteren, kijk dan naar de beelden die je destijds op je moodboard hebt geplaatst en voel je dankbaar hoe goed de Wet van Aantrekkingskracht voor jou aan het werk is. Erken dat het werkt. Ga niet de plaatjes en woorden van de doelen die je al hebt bereikt van je moodboard verwijderen. Het bereiken van de doelen van je moodboard zijn krachtige visuele herinneringen van datgene wat je bewust al hebt bereikt en bewust hebt aangetrokken in je leven. 

Bij deze een directe opdracht om te starten: ga beginnen met het verzamelen van woorden en plaatjes die jouw doel in het leven uitbeelden. Pak en of knip vervolgens een stuk karton en besteed vervolgens een avond aan het maken van een moodboard die een representatie is van jouw dromen en ideale leven.

Het is een goed idee om ieder jaar een nieuw moodboard te creëren. Zolang je groeit en jezelf ontwikkelt, zullen je dromen en doelen zich ook ontwikkelen. Jouw moodboard laat niet alleen je dromen zien, maar ook je groei en prestaties.