Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

27 juli 2017
Vincent

Hoe NLP mijn PTSS opruimde

8 mins

PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) valt onder de psychotrauma- en stress gerelateerde stoornissen. PTSS is heftig: vaak raak je jezelf en de regie over je leven behoorlijk kwijt. Als je geluk hebt verdwijnen de emotionele gevolgen van een schokkende gebeurtenis, bij een goede verwerking, vanzelf. Als deze níet weg gaan, kan PTSS zich ontwikkelen. En hoe ruim je dat dan op? Ik wil je graag meenemen in mijn ervaring met PTSS en hoe NLP onvergetelijk heeft bijgedragen aan het opruimen ervan.

PTSS: Hoe ontstaat het?

PTSS als aandoening ontstaat als gevolg van ernstige stressgevende situaties, waarbij sprake is van levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de psychische of fysieke integriteit.

Vaak wordt er, in relatie tot PTSS, gesproken over een incident als traumatische gebeurtenis. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het meemaken van oorlog, gewelddadige aanvallen, verkrachting, seksueel misbruik, een ernstig ongeluk of zelfs een traumatische bevalling.

Wat minder bekend is, is dat je door langdurige stress ook PTSS kan oplopen. Ik had zelf het geluk om deze onbekende kant te mogen gaan ontdekken. Ik werkte bij de Brandweer, waarbij ik dus zou vermoeden dat ik de eerste variant het snelst op zou lopen. Verrassend genoeg kwam ik thuis te zitten met de tweede variant. Langdurige stress, waarbij ik mij persoonlijk geraakt voelde. Mijn psychische integriteit werd continu onder druk gezet. Helaas, heb ik geleerd, ook meestal door mijn eigen keuzes. Je kunt jezelf blijkbaar ook over langere tijd geweld aan doen.

PTSS: Hoe het bij mij is ontstaan

Ik moest vechten voor mijn plek. Pesten was een continu terugkerend onderdeel over een periode van 2 jaar. Wat ik ook deed, het voelde alsof ik het niet goed genoeg deed. Ik zei het niet goed, ik had niet de juiste kleding aan, ik ging soms niet mee koffie drinken. Ik moest plannen maken, die vervolgens direct werden afgeschoten. Vaak door dezelfde mensen die ervoor zorgden dat ik de plannen moest maken. Ik gaf dezelfde redenen op voor iets als ieder ander en ik werd eruit gelicht en bekritiseerd. Mensen gingen achter mijn rug om naar mijn leidinggevende, ik was geen onderdeel meer van het gesprek. Alleen nog het onderwerp. In een wereld waarin je werkt in gevaarlijke situaties en je op elkaar wil vertrouwen als het er toe doet, heb ik me onveiliger gevoeld dan ooit. Ik was te slim, ik was een vrouw, ik was “die nieuwe”, ik moest maar een andere plek zoeken.

Ik had geen grip op het proces en hoe hard ik ook aan de knoppen probeerde te draaien, het had geen effect. Ik zakte dieper en dieper weg in mijn eigen strijd tegen het gevoel van onrechtvaardigheid. En waar ik nu een andere omgeving voor mijzelf zou kiezen, rende ik toen alleen maar harder. Zo hard als ik kon om te laten zien dat ik echt wel lief en capabel was. Ik rende mezelf voorbij, niet een klein beetje, maar minimaal een paar marathons voorbij.

PTSS: Wat is het?

Ik kan hier alle wetenschappelijke beschrijvingen gaan opnoemen. Die kan je echter vast ook vinden op Wikipedia. Als iemand die het zelf heeft ervaren, weet ik dat het voor iedereen iets anders inhoudt. Over het algemeen zijn de symptomen herbeleving (nachtmerries of flashbacks), vermijding van herinneringen of emotionele uitschakeling hiervan, ernstige prikkelbaarheid en slaapstoornissen, extreme spanning als gevolg van bepaalde prikkels, irritatie en hevige schrikreacties.

Ik kan het zelf alleen maar omschrijven als continu in een vlucht- of vechtmodus staan en dus niet meer kunnen ontspannen. Continu voelde ik de adrenaline door mijn lijf gieren. Bij het woord BOE moest ik al huilen. Ik kon geen enkele spannende of stressvolle situaties meer aan. De arbo-arts die ik moest bezoeken, op de 17e verdieping van een gebouw, was al een hele uitdaging. In de lift naar boven kon ik amper adem halen en stonden de tranen in mijn ogen, terwijl ik een jaar daarvoor met gemak een brandend pand in ging. Ik voelde overal blikken van afkeuring en hoorde in alle woorden kritiek op mijzelf. Ik durfde niet meer te kiezen, omdat ik mezelf niet meer herkende. Ik durfde niet meer op mezelf te vertrouwen. Als alles wat je probeert te doen niet lukt of niet goed wordt gevonden, weet je niet meer waar je naartoe moet.

Een van de hulpvragen die ik heb uitgezet was dat ik het idee had dat ik niet meer bij mijn gevoel kon. Ik voelde me geblokkeerd, ik voelde me stuk. Ik kon weinig anders meer dan huilen. Ik probeerde linksom, rechtsom, bovenlangs en onderdoor. Maar overal was de afkeuring, de sabotage en het gepraat achter mijn rug om. De emmer was niet alleen maar vol, de emmer ontplofte bijna.

PTSS: Hoe los je het op?

Ik leerde beter naar mezelf kijken en heb veel gehaald uit een onafhankelijke blik die kon helpen relativeren. De EMDR deed ook wonderen. In een paar sessies was de ergste lading van alle vervelende gebeurtenissen af en werd de emmer steeds wat leger. Er komt dan weer wat ruimte voor jezelf en stukje bij beetje raap je jezelf weer op.

Het toeval wilde dat op dat moment de mogelijkheden voor een NLP opleiding op mijn pad kwam. Ik wilde meer met mensen gaan doen in de persoonlijke ontwikkeling. Ik zocht daar praktische handvatten voor en dacht het in NLP te gaan vinden. Onderweg kon ik de laatste stukjes zelf ook nog even mooi opruimen. Ik had van tevoren niet durven denken dat er zoveel opgeruimd kon worden.

Mijn doel is om mensen zo vrij mogelijk te laten voelen. Vrij van angsten, onzekerheden en belemmerende overtuigingen. Vrijheid is namelijk het tegenovergestelde van PTSS.

PTSS & NLP

Hoewel het nooit mijn doel is geweest om mezelf eens op grote schaal aan te pakken met de NLP opleidingen, is dat met NLP wel gebeurd. Door middel van NLP-technieken heb ik onderbewust heel veel kunnen opruimen. Ik kon alle stukjes aanraken, waar ik nooit bij kon. Alle angsten, onzekerheden, vervelende stemmetjes en beperkende overtuigingen zijn één voor één omgevallen.

NLP is krachtig omdat het grootste gedeelte onderbewust gaat. Tot een jaar geleden kon ik me daar als rationeel mens weinig bij voorstellen. Wat is dat, onderbewust?! Ik vond dat dingen logisch moesten zijn, dat dingen moesten kloppen. Daarnaast was ik een ster in “alles kapot kunnen denken” zoals ik dat zelf noemde. Ik zat vast in mijn hoofd.

Nu weet ik dat denken niet alles is. Ik weet nu dat er een lijf is waarmee je veel kan voelen. Wat je kan gidsen, tussen alle gedachtes door. Dat je kan aanvoelen of je lijf ja of nee tegen iets zegt. En door het opruimen van allerlei angsten en onzekerheden, durf ik dat nu ook te volgen.

Ik ben begonnen met vervelende emoties op te ruimen die ik nog met me mee droeg. Verdriet, angsten, onzekerheid. Toen we daar doorheen gingen kwamen we langzaam ook aan bij vervelende stemmetjes. Blijkbaar had ik er wel een paar. “Het is toch niet goed genoeg” en “mensen gaan uiteindelijk toch weg”. Het fijne is dan ook dat je vaak niet alleen bent met dit soort stemmetjes. Een grote gemeenschappelijke innerlijke stem, blijkt het stemmetje te zijn dat je het niet waard bent of dat je niet goed genoeg bent. Hoe fijn het nu is dat deze zo goed als weg zijn, kan ik je geen eens omschrijven.

NLP heeft niet alleen geholpen mijn PTSS op te ruimen. Het heeft me nieuwe mogelijkheden gegeven om mijn eigen hart te volgen. Om de dingen na te streven die ik mooi en belangrijk vindt. Ik kan weer voelen en de emmer is niet meer gevuld. Ik weet geen eens meer waar die emmer is.

NLP: praktische handvatten

NLP geeft je praktische handvatten om je weer regisseur van je eigen leven te maken. Niets voelt ongelukkiger dan het idee te hebben dat je slachtoffer bent van situaties. Je leert beter kiezen, volgens jouw eigen normen. Je leert regie te hebben over hoe je je voelt, wanneer jij dat wil. Je leert beter te communiceren en verbinden met andere mensen. En het mooiste is dat je dat bij een NLP-opleiding doet met mensen die dat ook allemaal willen. Mensen die ook willen verbinden, open durven zijn, kwetsbaar durven zijn.

PTSS: hoe is het nu?

Ik durf nu te kiezen, ook al ben ik bang. Ik durf nu te voelen, ook al is het niet altijd fijn wat ik voel. Ik durf nu door te zetten, ondanks de obstakels onderweg en mensen die zeggen dat het niet lukt. Ik kies nu omdat het goed is voor mijzelf. En hierdoor weet ik zeker dat ik nooit meer in dezelfde situatie zal belanden als waar ik vandaan kom. Ik ben nu vrij, in de breedste zin van het woord.

Binnen mijn initiatief “Vrijheidsbeleving” werk ik graag met NLP. Ik werk aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen en teams. Met als enige uitgangspunt: Hoe vrij wil jij zijn? Ik zie hoe NLP werkt en hoe het dingen op kan ruimen die je met alleen praten niet redt.

Mijn doel is om mensen zo vrij mogelijk te laten voelen. Vrij van angsten, onzekerheden en belemmerende overtuigingen. Vrijheid is namelijk het tegenovergestelde van PTSS. PTSS is dwingend, drukkend, vast, donker en gesloten. NLP maakte mij vrijer, opener, lichter en zorgde ervoor dat ik weer kon gaan ademhalen. Hoe vrij wil jij zijn?

Essentieel voor het aanpakken van stress: lees in dit gratis e-boek met welke 12 sleutels je altijd je doelen haalt