UNLP

Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

5 juli 2020
Hashim Jarmohamed

Intuïtieve ontwikkeling

3 mins

Wat is intuïtieve ontwikkeling?

Intuïtieve ontwikkeling betekent dat je steeds beter, sneller en vaker gebruik kunt maken van je intuïtie. Dit is een vaardigheid die aan te leren en te trainen is door het vaker te doen.

1: Wat is je intuïtie?

Er zijn tientallen synoniemen en labels voor de intuïtie. Je zou het je zesde zintuig, je hogere zelf, je ‘gevoel’, je hart of je ziel kunnen noemen, en zo zijn er nog talloze andere benamingen.

Je intuïtie is een bron van intelligentie waar je gebruik van kunt maken in het dagelijks leven. Je kunt bijvoorbeeld met je intuïtie beslissen waar je naartoe moet lopen, waar je van uit de buurt moet blijven, wat je wel of niet moet eten, wat het antwoord op een vraag is, wat de oorzaak van een ziekte is en zo kun je het voor veel meer dingen gebruiken.

2: Waarom zou je van je intuïtie gebruik maken als je ook een verstand hebt?

Je kunt inderdaad ook gewoon je verstand gebruiken voor je alledaagse kleine en grote beslissingen. Het verstand bevindt zich in het gebied van de vijf zintuigen. Je intuïtie is een extra, zesde zintuig. De reden om van dit zesde zintuig gebruik te maken, is doordat het oneindig keer intelligenter en sneller is dan je verstand. Daarnaast heeft je intuïtie altijd het juiste antwoord.

3: Waarom is het zo’n gek idee om je intuïtie te vertrouwen?

In de westerse samenleving zijn we er systematisch aan gewend geraakt om enkel onze vijf zintuigen te gebruiken (het verstand). Het wordt ‘raar’ gevonden als je een antwoord voelt opkomen vanuit je intuïtie. Dat komt enkel doordat we het niet gewend zijn.

Bovendien is de stem van je intuïtie erg subtiel. As je bijvoorbeeld een coach bent en in een coachingssessie zit, dan hoor je 3 ‘stemmen’ waar je naar zou kunnen luisteren: de luide stem van de cliënt, de zeurende stem van je persoonlijkheid/verstand/ego die zo graag wil dat de cliënt je accepteert en tot slot de subtiele stem van je intuïtie die je de antwoorden van ‘het veld’ doorgeeft. Het is dus logisch dat het uitdagend kan zijn om je intuïtie te horen en te vertrouwen.

4: Hoe helpt een cursus intuïtieve ontwikkeling? Kun je daardoor beter naar je intuïtie luisteren en het gaan volgen?

Dankzij een cursus intuïtieve ontwikkeling kun je steeds sneller reageren op impulsen van je intuïtie. Snelheid is hierbij belangrijk. Vaak heb je niet langer dan 1 seconden om te reageren op je intuïtieve ingeving, alvorens de kans vergeven is.

Je leert om er niet bij na te denken, maar het gewoon te doen. Dit is ook de reden waarom je naderhand niet kunt verklaren of uitleggen hoe je erbij kwam om een bepaalde handeling te doen om of iets te zeggen.