Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

27 juli 2017
Marieke

Je goed voelen in je lichaam = Je lichaam goed voelen

7 mins

Tegenwoordig horen we steeds vaker dat mensen zo ‘in hun hoofd’ zitten. Wat betekent dat, als je te veel met je hoofd, ofwel met je denken bezig bent? Het betekent dat je niet in evenwicht bent. Om je goed en vitaal te voelen is het nodig dat je denken, je gevoel en je handelen met elkaar in balans zijn. Als je te veel in je hoofd zit, komen je gevoel en je handelen te kort. Lichaamsgerichte NLP is een benadering van NLP waarbij het lichaam ingezet wordt voor bewustwording van onbewuste processen. Het biedt een holistisch perspectief om balans (terug) te krijgen in denken, voelen en doen. Hierdoor kun je je goed voelen in je lichaam.

De mens is een spiritueel wezen, dat om werkelijk spiritueel te kunnen zijn, een lichaam nodig heeft. ~Thomas van Aquino

We zitten allemaal te veel in ons hoofd. Dit gebeurt automatisch en vaak zijn we ons er niet eens van bewust. Veel werk is kantoor- en computerwerk  geworden en ‘ontspannen’ doen  we met  Facebook of Twitter. Daarnaast draaien onze hersenen op volle toeren om werk, gezin en hobby’s te combineren.  Daardoor raken we de verbinding met ons lichaam kwijt.  Er wordt veel in het hoofd geleefd en weinig in het lichaam. En juist die lichaamsverbinding is zo belangrijk om je vitaal te voelen. Wanneer je een goed contact hebt met je lichaam weet je automatisch welke keuzes voor jou de juiste zijn. Je lichaam geeft alles aan, je hoeft er alleen maar naar te luisteren. Je goed voelen in je lichaam = je lichaam goed voelen.

We doen ons best om alle ballen hoog te houden, maar verliezen soms de grond onder de voeten.  De huidige manier van leven is er een met weinig aarding. Het denken kan ons volledig in beslag nemen, wat stress in de hand werkt. Bij stress gaat het lichaam zich aanspannen. Met als gevolg: pijnlijke spieren in rug en nek, een zwaar hoofd, of hoofdpijn. Op het moment dat we volledig in beslag worden genomen door het denken, zit onze energie ook daar… in het hoofd. Energie namelijk, gaat daar waar de aandacht naartoe gaat. In dit geval dus weg bij de aarde.

Als je het contact met je lichaam kwijtraakt, wordt het moeilijker om dingen te realiseren.

Wanneer je niet goed geaard bent kun je je instabiel voelen en raak je snel uit balans wanneer er iets spannends gebeurt, of wanneer er iets gebeurt dat jou op een emotioneel pijnlijke plek raakt. Ook ben je over het algemeen veel gevoeliger voor invloeden van binnenuit en buitenaf dan wanneer je goed geaard zou zijn. Om alle ballen in de lucht te houden, heb je jouw onderstel hard nodig. Als al je energie naar je hoofd gaat, zal dit zich uiten in een dominante interne dialoog, in fantaseren of in dagdromen. Waardoor er niet veel uit je handen zal komen. Behalve dan … dat wat je ongemerkt uit je handen laat vallen, terwijl je over je eigen voeten struikelt, omdat je je er met je hoofd ‘niet bij bent’?.  Aarden zorgt ervoor dat je letterlijk en figuurlijk met twee benen stevig op de grond staat. Een goed contact met je lichaam is de fundering onder alles wat je doet.

Als je energie goed geworteld is, groeit je zelfvertrouwen. In jezelf, in de mensen om je heen en in een grotere kracht die je steunt. Alleen met voldoende gronding kan jij vanuit die fundering groeien naar je maximale potentieel. Hoe dieper de wortels van een boom, des te groter de hoogte die hij kan bereiken.

Je bent niet goed geaard wanneer je héél veel nadenkt,  niet in het hier- en-nu bent, je futloos voelt, weinig verbinding hebt met je omgeving, moeite hebt met grenzen aangeven of je eigen plek in te nemen. Als je geen stevige gronding hebt, ervaar je onvoldoende veiligheid en lukt het je niet om jezelf te manifesteren in de wereld. Best logisch, zonder ‘grond onder je voeten’.

Geaard zijn is verankerd zijn in je lichaam en een gevoel van stabiliteit en innerlijke vrede ervaren. Je bent goed geaard wanneer je letterlijk en figuurlijk stevig in je schoenen staat en lekker in je vel zit, wanneer je intuïtief weet wat goed voor je is en wanneer je in het hier en nu kunt zijn. Aarding geeft een stevig en ontspannen gevoel in je benen.

Wanneer je werkelijk in harmonie bent met je lichaam, wordt het een vertrouwde leraar en gids. ~Deepak Chopra

Veel mensen hebben zich onbewust afgekeerd van de wijsheid van hun lichaam. In plaats het voelen van alle zintuigen, zijn we vervreemd geraakt van ons lichaam. Vaak kiezen we ervoor om de boodschappen die ons lichaam ons geeft te negeren, of we luisteren er niet naar. (Opnieuw) leren luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft, geeft toegang tot je kern, tot je essentie.

In je lichaam zijn geeft je stabiliteit, rust, kracht en weten. Je hebt niet alleen een lijf, je bent je lijf. In je lichaam treden niet alleen lichamelijke sensaties en zintuiglijke gewaarwordingen op, maar ook gedachten, emoties en stemmingen. Je lichaam geeft je voortdurend signalen. Wanneer je alle lichamelijke gewaarwordingen -prettig en onprettig-  (h)erkent en aandacht geeft, zal je zien dat het weer gaat stromen.

Je lichaam is de poort naar het NU

Het NU is het enige moment waarbij je in FLOW kunt zijn. Je lichaam kan niet anders dan in het hier en nu zijn. Het kan niet eens in de toekomst zitten, al zou het willen. Je hoofd kan in de toekomst of in het verleden  zitten, je lichaam niet. Je kunt de invloed van je gedachten doorbreken door meer met je aandacht naar je lichaam te gaan, in plaats van je aandacht aan het denken te besteden.  Een bijkomend positief effect is, dat je steviger in het leven komt te staan, als een diepgewortelde boom, die flexibel met de wind mee buigt, maar niet omwaait bij een flinke storm.

Door middel van lichaamsgerichte NLP technieken, fysieke oefening, of meditatie kun je je jezelf bewust aarden en het contact met je lichaam herstellen. Ook een massage, de natuur ingaan, of op blote voeten te lopen  zijn manieren om te gronden. Hierdoor heb je letterlijk en figuurlijk meer contact met de aarde. Wist je dat er in je voeten een ingenieus netwerk van 33 gewrichten, 26 botten, meer dan 100 banden,19 grote spieren en veel kleine spieren zitten?  En onder elke voet zitten 7.000 zenuwuiteinden die een fysiek gevoel van gronding geven. Je voeten, benen en knieën zijn de basis van je lichaam, ze verbinden je met de aarde. Hoe meer bewuste aandacht je besteedt aan je basis, hoe meer verbinding met de aarde. Hoe meer stevigheid. Hoe meer balans.

In de opleiding lichaamsgericht coachen ga je leren om de signalen van het lichaam beter te (h)erkennen en te begrijpen. Lichaamsbewustzijn is veel natuurlijker dan denken: we zijn geboren met een voelend lichaam, terwijl het denken is aangeleerd.  In deze opleiding ga je ontdekken hoe de interactie van hoofd, lichaam en omgeving snel en blijvend kan leiden tot innerlijke transformatie. Eerst voor jezelf, om het vervolgens als coach of therapeut over te kunnen dragen op anderen.