Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

29 januari 2018
Vincent

Kosten NLP opleiding

5 mins

.

In dit artikel leer je alles over de kosten van een NLP-opleiding. We gaan kijken naar hoe de prijs van een NLP-opleiding tot stand komt, hoe dat zich verhoudt met universitaire bachelor- of masteropleiding (ook HBO) en we werpen een blik naar de verschillende soorten NLP-instituten.

Kostbare zaak, zo’n NLP-opleiding!

Laten we er voor het gemak van uitgaan dat de gemiddelde kosten van een NLP-opleiding in Nederland 3.000,- bedragen. Wij vinden dat heel veel geld: een NLP-opleiding is inderdaad kostbaar. Laten we dus eens gaan werken aan deze vraag! Waarom een NLP-opleiding zo kostbaar is? Dan is het eigenlijk veel handiger om ons eerst eens af te vragen hoeveel het kost om überhaupt een opleiding te volgen in Nederland…

Zelf kun je jouw doelen stellen op het gebied van bijvoorbeeld carrière, financiën, privéleven, persoonlijke ontwikkeling en vervolgens de NLP-hulpmiddelen daarvoor gebruiken.

Hoe verhoudt zich dat met de bekende opleidingen?

Het gemiddelde instellingscollegegeld voor een bachelor- of masterstudie met 8 contacturen per week is 10.000 per jaar. Dat is ontzettend veel, en in Amerika moeten studenten dat ook daadwerkelijk ieder jaar betalen. Vaak zelfs het dubbele! Maar wij hebben geluk hier in Nederland! Alle jongeren die voor het eerst een studie gaan doen, hoeven slechts 2.060,- per jaar te betalen doordat de hogescholen en universiteiten door de overheid gesubsidieerd worden. Daarnaast krijgen deze studenten nog eens een paar honderd euro extra studiefinanciering per maand.

3.000,- voor een NLP Practitioner Opleiding van zo’n 36 dagdelen, die een half jaar duurt en 100 contacturen bevat, is dus heel vergelijkbaar, en zelfs goedkoper, dan de voorbeelden van de bekende opleidingen. Alleen lijkt het zo kostbaar als je net afgestudeerd bent op het HBO of WO waarbij je niet het instellingscollegegeld van 10.000 per jaar hoefde te betalen en nog gewend bent aan de gesubsidieerde bedragen.

Hoe komt de prijs van een NLP-opleiding tot stand?

Laten we een NLP-opleiding opbreken in een aantal elementen waarmee het opgebouwd is:

 • 36 dagdelen
 • 130 contacturen
 • Ervaren trainers,
 • Assistentie
 • Coaching tijdens de opleiding
 • Een goede locatie voor de lesruimtes
 • Lesmaterialen
 • Koffie en thee
 • Huiswerk
 • Examinatie
 • Enzovoorts…

Dan is 10.000,- nog niet genoeg voor een NLP Practitioner Opleiding. Een NLP-opleiding is dus eigenlijk helemaal niet zo duur!

En wat komt er bij kijken om een NLP-opleiding te organiseren?

Inderdaad! Daarbij is het handig om te weten hoe het organiseren van een NLP-opleiding tot stand komt, want dan komen er nog meer kosten bij:

 • De werving
 • De marketing
 • Het inhuren van een trainer
 • De mensen achter de schermen die je aanmelding verwerken en de administratie verzorgen
 • De locatie

Dat kost al gauw zo’n €25.000,00 tot €30.000,00 om dat allemaal voor elkaar te krijgen. Nou kunnen we slechte trainers (lees: goedkope trainers) voor de groep zetten, de materialen, de locatie en de koffie uitkleden… Maar dat doen we liever niet omdat een student een goede studie wil volgen waar kwaliteit in zit. Als de student echt iets wil bereiken voor zichzelf, zou hij het daar voor over kunnen hebben om daar een goede investering in te doen. 

Is datgene wat je met de NLP-opleiding gaat bereiken, het allemaal waard?

Als we al puur naar de financiële middelen gaan kijken die een NLP-opleiding je oplevert, dan moet je jezelf de volgende vraag stellen: gaan de dingen die ik met de NLP-opleiding ga bereiken veel meer waard zijn dan wat de investering mij kost? Ga ik de NLP-hulpmiddelen die daarvoor ontworpen zijn ook echt gebruiken om mijn grote (financiële) levensdoelen te bereiken? En een ander kan dat antwoord niet voor jou invullen. Zelf kun je jouw doelen stellen op het gebied van bijvoorbeeld carrière, financiën, privéleven, persoonlijke ontwikkeling en vervolgens de NLP-hulpmiddelen daarvoor gebruiken. Wij vinden 2.150-3.500,- ook heel veel geld, maar de vraag is: wat krijg je ervoor terug!

Het ene instituut hanteert hogere studiekosten dan de ander. Hoe zit dat met UNLP?

De ene NLP-opleiding vindt plaats bij een trainer op haar zolder, de andere in een hotelruimte die afgehuurd wordt en weer andere opleidingen worden in een daadwerkelijk instituut gegeven… Bij al die soorten aanbieders horen verschillende soorten prijzen. Hoe past UNLP in dat plaatje? Het antwoord is dat UNLP tot die laatste categorie behoort. Bij UNLP betaal je meer dan wanneer je bij een trainer op zolder gaat leren. 

Denk aan het volgende:

 • UNLP moet voldoen aan de hoogst mogelijke kwaliteit-standaard ter wereld (de IANLP-accreditatie). 
 • In plaats van korte NLP-varianten van bijvoorbeeld 12 dagen worden integrale opleidingen van 18 dagen gegeven.
 • Er is een student support-team om je te faciliteren tijdens je opleiding.
 • Er is een elektronische leeromgeving.
 • Het UNLP-gebouw is ruim en comfortabel qua opzet en heeft een groot aantal trainings- en oefenruimtes. 

Er zit trouwens ook een verrassing aan bovenstaand verhaal: dankzij de vroegboekkortingen kun je van een vriendelijke prijs van de hoge opleidingskwaliteit gebruikmaken door op tijd te boeken. 

DUS, DÁT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN NLP-OPLEIDING!

Nu we aan het einde van dit artikel gekomen zijn, heb je meer kennis opgedaan over de kosten van een NLP-opleiding. Dus een NLP-opleiding is wellicht een hele goede investering om iets in jouw leven toe te voegen waardoor je hele mooie dingen gaat bereiken! Aan het einde van een NLP-opleiding beamen de deelnemers dit allemaal.