Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

28 september 2017
Vincent

Krachtige doelstellingen voor het creëren van een gelukkig leven

16 mins

Doelen stellen is een absolute must voor mensen die succes willen, doelen willen behalen en blijvend geluk willen creëren in hun leven. Zonder duidelijke doelen krijgt je in leven geen richting en weet je niet waar je bent of wilt zijn. Het overgrote deel van de mensen stelt zichzelf überhaupt geen doelen. En hoe kun je weten wat succes is als je jezelf geen doelen hebt gesteld? Mensen die hun doelen bepalen en opschrijven hebben vrijwel gegarandeerd succes.

Als je deze blog leest begrijp je dat dit niet zozeer te maken heeft met magie of geluk, maar simpelweg met de werking van onze hersenen.

Doelstellingen en wetenschap

Na decennia van onderzoek over hoe het menselijke brein werkt hebben wetenschappers ontdekt dat het voor ons brein, om te krijgen wat we willen, we eerst duidelijk moeten zijn in wat we precies willen. Zodra we onze doelen helder hebben, werkt ons brein 100% mee om onze dromen te realiseren.

Succesvolle mensen en experts op het gebied van doelenstellen weten dat ons brein ontworpen is om opdrachten op te volgen. Welk doel je dan ook aan jezelf stelt, je onbewuste brein zal dit verzoek meteen opvolgen en op zoek gaan naar informatie, middelen, kansen en andere manieren om de ‘wil’ te bereiken die je hebt geïdentificeerd.

Het kan soms een onmogelijkheid lijken in een situatie of omstandigheden, maar telkens weer zien we dat vele mensen ineens krijgen wat ze zichzelf ten doel hebben gesteld – en vaak via een bron die al in hun leven aanwezig is. Heel eenvoudig, omdat ze hun brein de juiste instructie hebben gegeven.

Creëer een helder en specifiek doel voor je brein en laat de kracht van je onderbewuste in je voordeel werken. Een doel is specifiek en meetbaar, dus hoeveel, wanneer, waar, met wie, ect. Als er geen duidelijke criteria zijn, dan is het gewoon iets wat je wilt … we noemen het een wens, een voorkeur of een gewoon een idee. Helaas registreert je onderbewustzijn dit niet als een opdracht of  als een doel en blijven de gewenste resultaten uit.

Specifieke, meetbare doelen worden SMART doelen genoemd.

Wat is een SMART doel?

Het maakt niet uit wat je je doelen noemt, zorg dat ze specifiek en meetbaar zijn. Eén van de beste methoden van doel stellen is het instellen van SMART-doelstellingen. Zorg ervoor dat je doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden zijn. Je hebt een grote kans om SMART-doelen te bereiken dan doelen die vaag en breed zijn, of geen specifieke doeldatum voor voltooiing hebben.

S- Specifiek

Bij het bepalen van je doelstelling zal je doel duidelijk moeten zijn. Niet alleen voor jezelf ook voor anderen. Het moet precies, gedetailleerd en in staat zijn om vragen te beantwoorden in plaats van vragen op te roepen. Welk resultaat wil je exact bereiken? Wie zijn erbij betrokken, waar, wanneer en waarom.

M- Meetbaar

Meten is weten. Het is belangrijk om te na te kunnen gaan of je doel daadwerkelijk gerealiseerd is. Exacte financiële bedragen, inclusief data en een omschrijving van je doelen. Vermijd vage omschrijvingen van je doelen zoals “Meer geld verdienen”. Een concrete omschrijving is bijvoorbeeld  “Ik zal per 1 januari 2018 een omzet van € 10.000 verdienen” Als het doel in stappen is opgesplitst, maak je elke stap hiermee meetbaar.

A- Acceptabel

Maak je doelen haalbaar. Je kunt doelen bereiken binnen de beperkingen van tijd, geld, milieu, evenals je vaardigheden en andere belangrijke factoren. Ik adviseer je om eerst een paar doelen voor jezelf te stellen die ik “doorbraak doelen” noem of een doel dat je echt zal drijven om je doel te bereiken.

R- Realistisch

Stel doelen die in lijn zijn met de richting die je op wilt in je leven. En houd je doelen in lijn met je bestemming. Verspil geen tijd aan onrealistische en onhaalbare doelen.

Tijdsgebonden

Stel deadlines vast voor het afronden van je doelen. Het creëren van een deadline zorgt voor verantwoording en geeft je meer motivatie. Als je je doel niet bereikt hebt op een specifieke datum, dan is dat ok, pas het aan en blijf ervoor gaan. Bepaal dus altijd een datum voor je doelen.

Hoe kun je doelen stellen

De eerste stap naar een doelstelling is om precies te bepalen wat je wilt.

Wat wil je bereiken?
Wat wil je ervaren?
Wat wil je verwerven?
Wie wil je zijn?

Eén van de belangrijkste redenen waarom de meeste mensen niet krijgen wat zij willen, is omdat ze niet duidelijk zijn over wat ze willen. Anderen kunnen zich misschien herkennen in wat ze zouden willen, alleen weten ze niet hoe ze dit kunnen realiseren, en zo ontstaan dwaze en onbereikbare verlangens. Saboteer jezelf niet op deze manier!

1. Bepaal doelstellingen op belangrijke gebieden van je leven

We beginnen met het bepalen van doelstellingen die duidelijk maken wat je precies wilt bereiken om een succesvol en een gelukkig leven te creëren.

Wat wil je bereiken?
Om een evenwichtig en succesvol leven te creëren, beschrijf minimaal 3 doelen in elk van de volgende 7 gebieden op:

1. Financiële doelen
2. Carrière / Bedrijfsdoelstellingen
3. Vrije tijd / Familie
4. Gezondheid
5. Relaties
6. Persoonlijke groei
7. Een verschil maken

Heb je meer doelen? beperk je jezelf dan niet – schrijf ze op! Als het beschrijven van 20 doelen veel  lijkt, maak er een mix van korte- en lange termijn doelstellingen.

Een doelgericht kortlopend doel op financieel gebied is om bijvoorbeeld de balans van je creditcard van  -2.500 euro af te betalen, evenals een lange termijn doel van het verwerven van een netto waarde van 1 miljoen euro. Je wilt beiden doelstellingen in gedachten houden, alhoewel je eerst actief op korte termijn zal werken.

Op de lange termijn is het grootste geschenk dat we kunnen behalen in het nastreven van onze dromen, niet het eindresultaat van het vervullen van die droom, maar wie worden in het proces op weg naar de droom.

2. Stel “doorbraak” doelen in

Bij het bepalen van doelen is het belangrijk om een aantal doorbraak doelen op te stellen die ons motiveren en drijven om deze daadwerkelijk te bereiken. Of het nu gaat om het leren van een nieuwe vaardigheid, het uitproberen van iets nieuws wat buiten je comfortzone ligt, of zelfs iets wat angst oproept om te doen, zoals spreken in het openbaar. Het opstellen van ‘doorbraakdoelen’ zal je helpen om grote sprongen voorruit te zetten.

Voorbeelden van doelen die een doorbraak vereisen, zijn onder meer: het publiceren van een boek, het starten van een bedrijf, het winnen van grote prijs in een wedstrijd, of verkozen worden als bestuurder van jou brancheorganisatie.

Materiële doelen zijn belangrijk, maar het uiteindelijke doel is om meester van je eigen leven te worden. Op de lange termijn is het grootste geschenk dat we kunnen behalen in het nastreven van onze dromen, niet het eindresultaat van het vervullen van die droom, maar wie worden in het proces op weg naar de droom.

De materiële verworvenheden van succes kunnen gemakkelijk verloren gaan. Huizen kunnen verbranden, bedrijven gaan failliet, relaties eindigen, auto’s worden oud, lichamen krijgen rimpels en roem verdwijnt. Wie je bent, wat je geleerd hebt en de nieuwe vaardigheden die je hebt ontwikkeld, gaan nooit weg. Dit zijn de echte trofeeën van succes.

” Stel jezelf een groot genoeg doel waarbij gedurende het proces in het behalen hiervan, je iemand wordt waarvan je het waard vindt om degene te worden”.

Zodra je duidelijk bent over wat je wilt, schrijf het op en zet het om in een meetbare doelstelling.

3. Besluit hoe je je doelen gaat meten

Meetbaar betekent meetbaar in ruimte, tijd, hoeveel en wanneer. Je kunt geen doelen instellen zonder een juiste manier van meten.

Zodra je je committeert aan het behalen van een droom en er helemaal voor gaat, zal je onbewuste brein stromen van creatieve ideeën om dit daadwerkelijk te laten gebeuren. Je zal mensen, middelen en kansen aantrekken, die je nodig hebt om je droom uit te laten komen. Grote dromen inspireren niet alleen jou, ze inspireren anderen en nodigen uit om ook groots te denken.

Je zal ontdekken dat wanneer je dromen een significante bijdrage leveren aan anderen – dat wil zeggen iets wezenlijks bijdragen aan anderen – het een stroomversnelling in gang zet in het bereiken van je doelen. Iedereen wil onderdeel zijn van iets dat bijdraagt en een verschil maakt.

4. Werk dagelijks aan je doelen

Om je onbewuste brein gefocust te houden op wat je wilt, lees je je lijst van doelen elke dag. Voor een nog krachtigere benadering, sluit je ogen en focus je op elk doel en stel jezelf de vraag “Wat is één ding dat ik vandaag kan doen om dichterbij het bereiken van dit doel te komen?” Schrijf je antwoorden op en zet deze om in acties.

Als ik je zou vragen “Hoe eet je een olifant? …. Een hapje voor hapje”. Vooruitgang in behapbare chunks maakt zelfs de meest gedurfde doelen bereikbaar.  Je kunt een moodboard maken en gebruiken om je doelen dagelijks te visualiseren. Het zal je helpen om geïnspireerde blijven en je doelen voor ogen te houden!

Maak je een Levens-doelen-lijst

Een van de meest krachtige dingen die je voor jezelf kunt doen is een levens-doelen-lijst te maken. Dit is een lijst van alle dingen die je in je leven wilt bereiken. Het verandert altijd, en het is altijd aan het updaten. Begin nu en leg je belangrijkste doelen en dromen vast.

Voorbeelden van doelstellingen

We geven een aantal voorbeelden van doelstellingen om uit te leggen waarom je doelen specifiek geformuleerd moeten zijn.

Bijvoorbeeld het doel “ik wil gewicht verliezen” is vaag. Omschrijf het  … ‘Ik weeg 61 kilo op 1 november om 16.00 uur ’s middags. ‘ Of “ik zal mijn inkomen verhogen tot 60.000 euro per 1 februari om middernacht.” Of ik woon in een huis van 35.000 vierkante meter, zo groot als die ene die Bill Gates heeft, op 15 juni om 10.00 uur”. In deze voorbeelden, is exact aangegeven hoeveel en wanneer, gemeten op een bepaald moment.

Als je mij bijvoorbeeld zou vertellen dat je meer geld wilde, zou ik je misschien een euro geven. Je zou kunnen zeggen “Nee, ik bedoel veel geld € 20.000!” Enfin, ik kan niet weten hoeveel je ongeveer wilt, tenzij je het me precies zou vertellen.

Zo kunnen je baas, je vrienden, je echtgenoot, je brein en het universum niet bepalen wat je wilt, tenzij je ze specifiek vertelt wat het is. Wat wil je precies en wanneer wil je het?

Het makkelijkste als je begint met het beschrijven van je doelstellingen, is om eenvoudig met één gebied uit je leven te starten. Het kan een levensgebied zijn wat je als negatief of storend ervaart die je wilt veranderen of elimineren, of het kan een gebied zijn waarin je een tekort of gemis ervaart.

Iets waarvan je meer wilt in je leven,… meer liefde,…. meer geld, meer tijd. Als je hebt besloten wat je wilt kun je dan kun je er nu iets aan doen, ….of niet. Het is NU aan jou om de keus te maken en je bent zelf verantwoordelijk voor je keuzes.

Houd er rekening mee dat je bereid zal moeten zijn om je gedrag te veranderen en iets anders te doen als je een ander resultaat wilt creëren. Je moet bereid zijn om de risico’s te nemen die nodig zijn om te krijgen wat je wilt.

Een doel versus een goed idee

Als er geen meetbare criteria zijn, noemen we het simpelweg iets wat je wilt, een wens, een voorkeur of een leuk idee. Om je onderbewustzijn aan te moedigen, stel je jezelf een helder en meetbaar doel. Hier zijn een aantal goede voorbeelden van doelen om je handvatten te geven.

Persoonlijke doelen instellen

Goed idee: Ik zou graag een mooi huis in Zuid Frankrijk aan zee willen bezitten.

Doel: Ik zal een huis van 450 vierkante meter op de Avenue Gèn de Gaulle, in Saint Tropez, Cote d’Azur in Frankrijk bezitten, op 30 april 2019.

Doelen instellen voor gewichtsverlies en gezondheid

Goed idee: ik wil gewicht verliezen.

Doel: Ik zal 10 kilo afvallen. Op 1 januari 2018 weeg ik 70 kilo om 16.00.

Leiderschap en bedrijfsdoelstellingen

Goed idee: ik moet mijn werknemers beter behandelen.

Doel: Ik zal minimaal 6 medewerkers belonen voor hun bijdrage aan de afdeling om 17:00 a.s. vrijdag.

Hoe kun je doelen bereiken

Doelstellingen zijn slechts het eerste stukje van de puzzel. Zodra je de doelen hebt ingesteld, zal je elke dag actie moeten ondernemen om ze te bereiken. Soms, wanneer dingen niet zo snel voor je gebeuren.


1. Check je verwachtingen

Wanneer we iemand bewonderen in het behalen van succes, staren we ons vaak blind op het eindresultaat en vergeten we te kijken naar de tijd, inspanning en de moeite die nodig was om daar te komen. Dit resulteert in onrealistische verwachtingen en tot het idee dat succes kan ontstaan in één nachtje slapen. Wat het werkelijk is, succes bereiken in één nachtje slapen is een fabeltje. Echt en blijvend succes volgt een typische reeks van kleine gebeurtenissen en prestaties die een eeuwigheid lijken te duren, inclusief diverse teleurstellingen onderweg. Je wordt tot het uiterste uitdaagt: je moed, uithoudingsvermogen, integriteit en zelfs je bereidheid om door te gaan.

Dus als je op dit moment tot het uiterste uitdaagt bent, maak je dan geen zorgen! Het is allemaal onderdeel van het proces. Het belangrijkste is om die lessen te leren die je moet leren om verder voorruit te komen.

2. Focus op wat werkt – NIET op wat niet werkt

Als je gefrustreerd bent omdat je niet zo snel vooruitgang boekt als je had gehoopt, dan kan je makkelijk vervallen in een focus op het negatieve in plaats het positieve. Je kunt jezelf mogelijk betrappen op giftige gedachten zoals ‘ik ben niet goed ‘, ‘het zal nooit werken’ of ‘er is iets mis met mij’.

Een bekende wet van aantrekkingskracht is ‘wat je aandacht geeft groeit’.  Je krijgt waarop je je aandacht richt, precies dat. Besteed je jou aandacht aan zaken die niet werken, dan zal je meer negatieve resultaten, ervaringen en mensen aantrekken. Er is weinig succes te behalen daar!

Dus nu dit weet, en jezelf richt op wat werkt, ben je in staat om in te zien hoe je de beste resultaten voor je inspanningen behaald. Dit leidt tot nieuwe inzichten en manieren in het verkrijgen van nog betere resultaten.

3. Bewaar een geschreven verslag van je successen

Mensen zijn geneigd om meer aandacht te geven aan het negatieve dan het positieve. Dit staat bekend als de ‘Negativity bias’ een programmering van ons brein – het hielp ons alert te zijn op gevaar en te overleven in de oertijd.

In de moderne tijd zorgt ‘Negativity bias’ ervoor dat we ons vele malen krachtiger focussen op negatieve gevoelens en herinneringen, dan dat we ons focussen op het positieve en prettige herinneringen en gevoelens. Laat je niet misleiden door je oerbrein! Het zal je enorm helpen om een geschreven verslag bij te houden van al je successen, zodat je duidelijk je positieve prestaties kunt teruglezen.

Schrijf dagelijks in je succesdagboek. Het is een geweldige manier om je aandacht te richten op het positieve en je volledig te richten op je visie voor je ideale leven en dit daadwerkelijk te realiseren.

Schrijf elke ochtend, in een lijst, in een paar minuten op waarvoor je dankbaar bent in je leven. Aan het einde van de dag, schrijf je op wat er goed ging. Zorg ervoor dat je alles opschrijft, hoe klein het ook lijkt. Als je jezelf traint in het herkennen en erkennen van je eigen prestaties, ben je garandeert van nog meer succes en geluk in je leven.

4. Mediteer en creëer een positieve Mindset

Meditatie is een krachtige tool om je te helpen in het oplossen van problemen en je houding op die manier te veranderen zodat je eerder succes kunt aantrekken. Meditatie schakelt namelijk je oordelen en je interne kriticus uit en laat je onderbewuste geest het overnemen, zodat je een diepe staat van innerlijke rust en vreugde kunt ervaren. Het stelt je in staat om op een diep niveau creatief te zijn en meer ontspanning te ervaren, het zal je helpen de gewenste resultaten te bereiken.

5. Gebruik de regel van 4

Mijn favoriete manier om elke dag meer gedaan te krijgen is om de regel van Vier te volgen. Hier is hoe het werkt: identificeer elke dag 4 specifieke dingen die je bereikt hebt om dichter bij je doel te komen. Noem het geen falen tot je aan het einde van de dag 4 punten hebt behaald van de lijst.

Het is niet alleen een bewezen structuur, het zal ervoor zorgen dat er elke dag meer bereikt wordt. Het geeft je een duidelijk gevoel van wat werkelijk haalbaar is in een dag – en je kunt je doelen afronden of bijstellen zodat ze je helpen continue voorruit te blijven gaan zonder dat je jezelf uitput, of elke avond blijft werken tot middernacht.

6. Kom uit je comfortzone en zet grote stappen

Laten we zeggen dat je al deze dingen al doet, en je bent nog steeds niet blij met je resultaten ….

Hier is een vraag om te over na te denken: heb je een GROTE STAP gezet om jezelf uit je huidige situatie te halen en ben je dichterbij het leven van je dromen? Je neemt wellicht actie – maar onderneem je dezelfde stappen als je ALTIJD hebt gedaan. Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, blijf je dezelfde resultaten behalen die je altijd hebt gekregen.

Wil je een nieuw leven voor jezelf creëren, dan zal je nieuwe gedragingen moeten ontwikkelen. Schud de boel lekker op en kijk of je nieuwe acties kunt uitzetten of bestaande kunt aanpassen. En  wees niet bang om iets GROOTS te doen.

Het instellen van doelen kan je leven veranderen

Het is enorm bevrijdend als je gaat beseffen dat je de kracht hebt om je leven te maken zoals jij dat wilt, het is een fantastisch gevoel dat jou succes niet afhankelijk is van iemand anders.

Je zou kunnen zeggen dat het instellen van SMART doelen ook impact kan hebben buiten je eigen leven. Bijvoorbeeld om medewerkers te motiveren en een enorme bedrijfsgroei te creëren. Ben je op zoek naar iets dat vandaag anders moet, dan dat je gisteren hebt gedaan, doe dit als volgt:

Verbind je om 100% verantwoordelijkheid te zijn voor elk aspect in je leven. Kies wat je echt wilt. Beslis welke acties je moet ondernemen om het te creëren en neem die stappen één voor één.

Er zijn veel dingen die je kunt leren om je succes te versnellen. Maar de basis die je brengt waar je naartoe wilt, is gewoon dit: Beslis wat je wilt, check je gedachten, visualiseer wat je wilt, maak een plan en onderneem actie. Begin met deze eenvoudige stappen en ik beloof je dat je de resultaten gaat zien die je wil bereiken.