Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

12 juni 2017
Vincent

NLP trainer worden: Hoe je authentiek jezelf kunt presenteren

8 mins

Het geven van een goede presentatie is niet altijd gemakkelijk. Het is soms lastig om bepaalde kennis over te brengen en goed te verwoorden wat je eigenlijk wilt zeggen. Wanneer je moet presenteren voor een grote groep kan dit ook extra spanning met zich mee brengen waardoor je je misschien wat zenuwachtiger voelt en je minder goed kunt concentreren. Presenteren voor een kleine groep kan overigens ook juist veel spanning met zich mee brengen.

In dit artikel bespreken we een aantal tips die je kunnen helpen bij het presenteren, zodat je in het vervolg met wat meer zelfvertrouwen voor bijvoorbeeld je klas of collega’s staat!

Wat is Neuro Linguïstisch Programmeren? 

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een verzameling van inzichten en modellen voor persoonlijke transformatie en/of professionele groei. Met de juiste krachtige mentale technieken, training en opleiding is iedereen in staat om NLP in te zetten in zijn of haar eigen leven om zo veranderingen en de gewenste resultaten te bereiken. Zo kun je met NLP ongewenste gewoontes veranderen, beperkende overtuigingen omzetten en positieve gevoelens als zelfvertrouwen of authenticiteit ontwikkelen.


Tip 1: Voorbereiding is het halve werk

De eerste tip is misschien wel de meest belangrijke: voorbereiding! Het klinkt wellicht logisch, maar met een goede voorbereiding ben je al halverwege. Je kunt jezelf hierbij de volgende vragen stellen: wat is mijn doel met het geven van deze presentatie? Wat wil ik overbrengen aan het publiek?

Aan de hand van de antwoorden op deze vragen kun je de tekst voor je presentatie ontwikkelen. Zolang je jouw doel voor ogen houdt en gefocust blijft op hetgeen dat je daadwerkelijk wilt vertellen, volg je vanaf het begin de goede weg. Een goede voorbereiding kan tevens een deel van je zenuwen wegnemen. Denk bijvoorbeeld ook alvast aan mogelijke vragen die het publiek aan je kan gaan stellen, zodat je niet voor al te veel verrassingen komt te staan!

Tip 2: Maak het comfortabel voor jezelf

Het is belangrijk dat je je tijdens de presentatie op je gemakt voelt. Waarschijnlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn een aantal dingen die je hierbij kunnen helpen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de apparatuur en de andere middelen die je gebruikt allemaal klaar staan en goed functioneren. Heb je bijvoorbeeld bepaalde items die je wilt laten zien? Leg ze dan alvast voor je op een tafel zodat je ze direct kunt laten zien wanneer dat nodig is.

Zorg er ook voor dat je zelf op een goede en fijne plek staat. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een groot scherm? Dan is het handig om een klein scherm voor je te hebben waarop hetzelfde staat, zodat je je niet de hele tijd om hoeft te draaien naar het grote scherm. Dit kan namelijk een beetje rommelig over komen en met een scherm voor je blijf je met je gezicht richting het publiek gedraaid. Let er hier bij wel op dat je ook regelmatig het publiek in kijkt en niet alleen op het scherm. Oogcontact kan je namelijk erg goed helpen bij het overbrengen van je boodschap!

Tip 3: Oefenen, oefenen, oefenen…

Hetgeen dat je het meest zal helpen is het presenteren zelf. Wellicht kun je het je nu nog niet voorstellen, maar hoe vaker je presenteert, hoe beter je er in wordt. Het is dus echt een kwestie van oefenen.

Je leert namelijk heel veel van het presenteren zelf. Zo zul je merken welke manier van presenteren het beste bij jou past en leer je steeds beter om jouw verhaal op een goede manier over te brengen. Dit kan er tevens ook voor zorgen dat je zenuwen afnemen naarmate je vaker presenteert, je weet dan immers steeds beter wat je kunt verwachten en hoe jij daar het beste mee om kunt gaan!

Veel NLP Trainer’s Trainingen zijn erop gericht om je het certificaat te behalen en in de tussentijd zoveel mogelijk vaardigheden aan te leren. De UNLP Training voor Trainers is dat… en veel meer.

Presenteren als een leuke ervaring

Bovenstaande tips kunnen je helpen bij het geven van presentaties. Toch kan het erg lastig blijven om te doen en kan de spanning die je voor en tijdens de presentatie ervaart zeer vervelend zijn. Er zijn verschillende NLP technieken die jou kunnen helpen om die spanning tegen te gaan zodat presenteren niet altijd een vervelende ervaring blijft. Bij UNLP staan we klaar om je te helpen en wie weet ga je presenteren in de toekomst zelfs als leuk ervaren! Neem gerust contact met ons op zodat we kunnen kijken wat we voor jou kunnen doen.

Opleiding tot NLP trainer

Het NLP Trainer’s programma is een 20-daags programma waarin je wordt gecertificeerd als NLP trainer. Het is een uniek programma, onder andere vanwege het uitgebreid aantal dagen, de persoonlijke begeleiding en de accreditatie van de opleiding.

De keuze van je NLP Trainer’s Training is essentieel en dus is het belangrijk dat je de juiste keuze maakt. In een professionele opleiding tot NLP Trainer leert je de vaardigheden en handvatten om jezelf –na succesvolle afronding- vol zelfvertrouwen neer te zetten als een congruente en authentieke NLP trainer. Wellicht heb je je NLP Practitioner of NLP Master Practitioner opleiding bij een ander instituut gedaan. Je keuze voor een NLP Trainer’s Training is echter een ander verhaal. Veel NLP Trainer’s Trainingen zijn erop gericht om je het certificaat te behalen en in de tussentijd zoveel mogelijk vaardigheden aan te leren. De UNLP Training voor Trainers is dat… en veel meer. Na de opleiding ga je de deur uit met het zelfvertrouwen van een congruente en authentieke NLP trainer. Vol gemak en professionaliteit sta jij voor een groep, voer je (NLP) interventies uit op individueel, team en groepsniveau en weet je individuen en groepen te inspireren, enthousiasmeren en transformeren.

Hoofdtrainers in de opleiding

In het programma leer je van NLP Master Trainers Dr. Vincent van der Burg en Marcel Meijlink. Het zijn ervaren NLP trainers met ieder meer dan 20 jaar NLP ervaring en die tientallen NLP opleidingen hebben verzorgd op het niveau van NLP Practitioner, NLP Master en NLP Trainer’s Training. Ze zijn opgeleid door zowel de grondleggers van NLP, Dr. Richard Bandler en Dr. John Grinder als door NLP trainers die de afgelopen decennia het NLP landschap internationaal hebben vormgegeven. Marcel en Vincent hebben daarnaast brede kennis, opleiding en ervaring in de psychologie, groepsdynamica, leidinggeven, bedrijfsleven en onderwijs. Ze zijn expert op het gebied van menselijke veranderingsprocessen en persoonlijke ontwikkeling.

10 redenen om te kiezen voor de NLP Trainersopleiding van UNLP  

1. Tot op heden leidde Marcel Meijlink en Dr. Vincent van der Burg NLP trainers in het “geheim” op, via één-op-één mentoring. De NLP Trainer’s Training van UNLP is de eerste openbare training waarin de gehele groep (“cohort”) wordt opgeleid tot gecertificeerde NLP trainers.

2. Dr. Vincent van der Burg en Marcel Meijlink zijn de hoofdtrainers in dit programma. Geen andere trainers, maar exclusief en direct leren van de oprichters van UNLP.

3. De NLP Trainer’s Training is één van de meest uitgebreide opleidingen voor mensen die gecertificeerd NLP trainer willen worden. In 20 intensieve en inspirerende dagen en 7 avondprogramma’s leer je systematisch en gedegen het vak van NLP trainer.

4. In de Trainer’s Training leer je van elkaar en tegelijkertijd is er via 1-op-1 mentorgesprekken volop ruimte en aandacht voor jouw persoonlijk ontwikkelingsplan, doelen en ambities.

5. Het aantal plaatsen in de Founding Class van 2015 is beperkt tot 25 deelnemers. Dit waarborgt een persoonlijke en intensieve benadering.

6. Als enige organisatie in Nederland voldoet de UNLP opleiding tot NLP trainer aan zowel de eisen van de Nederlandse Vereniging van NLP (NVNLP) als de eisen van de Europese/wereldwijde NLP organisatie –de IANLP– , die hoge eisen stelt aan de inhoud en trainers van een NLP Trainer’s Training.

7. Het is de missie van UNLP om persoonlijke ontwikkeling en groei voor iedereen mogelijk te maken. Vandaar dat er de uitgebreide mogelijkheid is tot een soepele en gespreide betaling. Vraag naar de mogelijkheden.

8.  De opleiding is niet alleen geschikt voor mensen die NLP trainer willen worden en zelf deelnemers willen gaan certificeren op het niveau van NLP Practitioner of NLP Master Practitioner. De trainer’s training van UNLP is voor een ieder die zijn of haar persoonlijke effectiviteit wilt vergroten. Zoals leraren, coaches, managers, leidinggevenden, adviseurs, trainers,  leraren, therapeuten, werkzoekenden en ouders.

9. Na succesvolle afronding wordt je gecertificeerd als NLP Trainer (IANLP/NVNLP) en is je certificaat geldig in zowel Nederland als wereldwijd.

10. De opleiding vindt plaats op de nieuwe locatie van UNLP in het hart van Amsterdam

Wil jij ook trainen op topniveau? 

Overleg dan met mij of de NLP trainersopleiding iets voor jou is! 

Wat is jouw uiteindelijke doel. Ben je al trainer en wil je jouw vaardigheden verbeteren? Wil je inspirerend trainerschap gaan vervullen? Wil je NLP opleidingen of workshops gaan verzorgen? Veel deelnemers aan de NLP trainersopleiding willen algemene trainingen of NLP workhops gaan aanbieden in hun werkveld. Wat is jouw doel?

Ik nodig je van harte uit om het gesprek met mij aan te gaan, zodat wij samen kunnen onderzoeken welk pad jij kunt bewandelen om de beste trainer te worden die je wilt zijn!

Vragen of direct inschrijven? Ga naar https://www.unlp.nl/opleidingen…… voor meer informatie of stuur een e-mail naar Vincent van der Burg via vincent@unlp.nl

Dr. Vincent A.M. van der Burg