UNLP

Wij mogen onze opleidingen weer live geven! Uiteraard hanteren wij hierbij de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om online aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

27 juli 2017
Vincent

PSYCH-K, wat is het?

4 mins

PSYCH-K is een spirituele methodiek om onderbewuste processen en beperkte overtuigingen te veranderen. In dit artikel maken we kennis met deze methodiek.

PSYCH-K in het kort

Psych- K zou als volgt omschreven kunnen worden:

  • Het is een interactief veranderingsproces dat al 25 jaar tot succes heeft geleid.
  • Het is een techniek die je erg snel kunt uitvoeren. De interventie duurt enkel twee tot vijf minuten.
  • Er wordt veel met het lichaam gewerkt bij deze methodiek. Zo wordt er tijdens de eerste twee dagen van de training met spiertesten gewerkt. Een ander voorbeeld is het bereiken van de zogenoemde hele-brein staat, waarbij beide hersenhelften met elkaar synchroon zijn. Om dat te bereiken neem je een bepaalde houding aan met je lichaam.
  • PSYCH-K wordt veelvuldig benoemd als een spiritueel proces met psychologische voordelen.
  • Het is een proces dat de standaard methoden van visualisatie, affirmaties, wilskracht en positief denken overstijgt.
  • Het is vooral effectief voor gedrags- en gewoonteverandering, stressreductie en wellness.
  • Het is een simpele maar krachtige manier om onderbewuste overtuigingen te veranderen die beperkend en saboterend zijn voor jezelf.
  • Het is een unieke mix van verschillende tools voor verandering. Sommige tools zijn nieuw, sommige zijn erg oud.
  • Hoewel ‘psych’ vaak als afkorting gebruikt wordt voor ‘psychologie’, is het in ons geval een variant op de spelling van het woord ‘psyche’, wat ‘ziel’ of ‘geest’ betekent.

Hoe is PSYCH-K ontstaan?

PSYCH-K is ontstaan in 1988, door de inspanningen van Robert M. Williams M.A.. Het was een reactie op de frustratie die met de handbare counselingtechnieken gepaard ging. Die technieken draaiden vooral om ‘inzicht’ en ‘motivatie’, waardoor ze zelden echte, blijvende veranderingen creëerden. Williams besteedde meer den 25 jaar aan het ontwikkelen en verbeteren van PSYCH-K. Zijn achtergronden in bedrijfskunde en psychotherapie creëerden een resulaten-georiënteerde aanpak voor persoonlijke verandering. PSYCH-K werd overigens geïnspireerd door verschillende methodieken. Sommige zijn nieuwer en sommige stammen van de oudheid.

Hoe werkt PSYCH-K?

PSYCH-K is een uniek proces dat uit jaren van hersenonderzoek, en honderden sessies met individuen en groepen, voortvloeit. Het creëert een ontvankelijke, ‘hele-brein staat’ (hier vind je meer informatie over het neurologisch onderzoek naar de ‘Whole Brain State’) die de weerstand om te veranderen die het onderbewuste kan hebben, drastisch verandert. Je kunt het onderbewuste op een manier betreden die overeenkomt het de manier waarop je een PC betreedt. PSYCH-K werkt dus als een soort mentaal toetsenbord: een gebruiksvriendelijke methode om met het onderbewuste te communiceren. Deze manier is simpel, direct en controleerbaar.

PSYCH-K werkt vanuit het onderbewuste om naar de kernproblemen te komen. Andere methodieken gaan vaak niet direct naar de bron van het probleem, en communiceren met het bewuste. Het bewuste neemt echter maar vijf tot tien procent van de dagelijkse activiteiten voor zijn rekening. Het onderbewuste daarentegen is de woonplaats van al onze overtuigingen, gewoontes en programma’s. Dit is waar de verandering plaats moet vinden. Dit is de reden waarom je, wanneer je naar een seminar bent geweest, je voelt dat je de hele wereld aan kunt… Maar daarna val je terug in oude gewoontes en gedachten. Je twijfelt dan aan jezelf. Je twijfelt aan of je wel goed genoeg bent. Dat komt omdat je onderbewuste het na het evenement weer overnam van het bewuste.

Het bewuste kan doelen stellen en resultaten beoordelen. Het werkt alleen in het verleden en toekomst, dus het is gebonden aan tijd. Dus wanneer je aan het verleden of aan de toekomst werkt, werk je met het bewuste. Het onderbewuste, aan de andere kant, werkt op gewoontes. Het speelt alle programma’s, zoals beperkende overtuigingen en negatieve zelfspraak, af. Goede en slechte. Het speelt de videoband gewoon af. Dit is de reden waarom het zo belangrijk is met het onderbewuste te werken.

Waarom heb ik nog niet eerder van PSYCH-K gehoord?

Tot 1997 was Robert M. Williams de enige persoon die PSYCH-K trainde. Nu groeit het aantal gecertificeerde instructors gestaag, en ze geven over de hele wereld trainingen in PSYCH-K. In de afgelopen 25 jaar is PSYCH-K in populariteit gestegen, dus sinds begin jaren 90. Het is een veelvuldig geteste en bewezen methodiek. Kortom, je kunt verwachten dat je er de komende jaren nog veel meer over gaat horen.