Wij geven onze trainingen volgens de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om virtueel aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

11 oktober 2017
Vincent

vier-staps leermodel

2 mins

VIER-STAPS LEERPROCES
Het leren van nieuwe vaardigheden is een proces en kun je onderverdelen in vier fasen. De beschrijving van deze vier fasen noemen we het “vier-staps leerproces” en geeft inzicht in hoe de mens leert. Het 4-staps leerproces is het proces waar je altijd doorheen gaat als je vaardigheden wilt aanleren of afleren.

Fase 1: onbewust onbekwaam
In deze fase weet je niet wat je niet weet of kunt. Je bent je niet bewust van je incompetentie.

Een voorbeeld is een optimistische tiener die van plan is om autorijlessen te nemen. Hij is in de veronderstelling dat dit hem goed af zal gaan, want autorijden ziet er immers makkelijk uit. Hij is zich er niet van bewust hoe weinig hij weet en kan. Na de eerste autorijles komt hij verwarrend thuis. Hij beseft dat hij nog veel te leren heeft. Hij komt terecht in de volgende fase.

Fase 2: bewust onbekwaam
In deze fase weet je hoeveel je niet weet. Je wordt je bewust van het feit dat je iets nog niet kunt of het nog lastig vindt. In deze fase ontdek je de beperkingen in je vaardigheden. Er zijn mensen die in deze fase stoppen met leren, maar ook mensen die juist extra gemotiveerd worden om door te leren.

Fase 3: bewust bekwaam
De fase van bewust bekwaam kenmerkt zich door het feit dat je je echt moet concentreren op de nieuwe vaardigheid. Het kost veel bewuste energie en voelt soms ongemakkelijk aan. Wanneer je doorzet, kom je terecht in de volgende fase.

Fase 4: onbewust bekwaam
In deze fase ben je onbewust bekwaam in de aangeleerde vaardigheid. Het kost je over het algemeen geen energie meer en je kunt je tegelijkertijd richten op andere (leer)processen. Denk bijvoorbeeld aan autorijden. Na een groot aantal rij-uren gemaakt te hebben, rijd je onbewust van A naar B en kun je ondertussen naar muziek luisteren, gesprekken voeren of een broodje eten.