UNLP

Wij mogen onze opleidingen weer live geven! Uiteraard hanteren wij hierbij de RIVM-richtlijnen. Je kunt er ook voor kiezen om online aanwezig te zijn. Klik hier voor meer informatie

14 juni 2017
Marieke

Visuele Swish

2 mins

De Swish gebruiken we om een vervelende gebeurtenis of vervelend gedrag te vervangen met een gewenst gedrag. Mensen hebben soms door een bepaalde gebeurtenis een bepaald gedrag ontwikkeld. De Swish is daarnaast vooral geschikt voor het ongedaan maken van vervelende gebeurtenissen uit het verleden:

VISUELE SWISH:

Stap 1
Maak een beeld van het gedrag dat je wil veranderen.

Stap 2
Schijf het eerste beeld op zij, en maak een nieuw beeld van jouw ideale zelf (het gewenste gedrag).

Stap 3
Plaats het beeld met het gewenste gedrag naar de hoek: klein en zwart-wit.

Stap 4
Trek het gewenste beeld nu heel snel naar voren, zo groot en helder dat het ongewenste beeld explodeert *SWISHHH. Het gewenste gedrag  is het enige wat over blijft.

Stap 5
Zodra je het gewenste beeld voor je hebt, wordt het één met jouw gevoel. Je ziet alleen nog jouw ideale zelf en je begint je vanzelf ook zo te voelen.

Naast de visuele swish kennen we ook een kinesthetische swish. Een heel andere techniek die een net zo krachtige patroononderbreking is:

KINESTETISCHE SWISH:

Vervolgens richten we ons op de kinesthetische swish. Voor deze swish heb je een partner nodig. S is in dit geval subject, degene die de swish ondergaat, P is de programmer die de swish begeleid. Deze stappen zijn voor de programmer.

Stap 1 
Laat S denken aan de negatieve ervaring, Let op ademhaling, houding en de gezichtsuitdrukking. Het is handig om de kenmerken voor jezelf op te schrijven.

Stap 2 
Nu focussen we ons op patroononderbreking ofwel het veranderen van de fysiologie van S. Laat S een rondje lopen met een houding vol zelfvertrouwen/innerlijke kracht. Let weer op de kenmerken; ademhaling, houding en gezichtsuitdrukking en interne dialoog: Hoe spreekt S zichzelf zelfvertrouwen en kracht in.

Stap 3
Laat S weer zitten en de negatieve ervaring nomaals door lopen. Geef S hier de tijd voor.

Stap 4
Patroononderbreking. Laat S opstaan en stap 2 herhalen.

Stap 5
Herhaal stap 3 en 4 tot S het negatieve gevoel niet meer op kan roepen.

Als je iemands patroon vaak genoeg doorbreekt, kunnen zij niet terugkeren naar het oude, ongewenste patroon.

Wil je meer weten over NLP-technieken? Je leert ze in een uitgebreide IANLP-gecertificeerde NLP opleiding.